Τουρισμός

Με τρεις νέες πτήσεις η LOT στην Ελλάδα

 

Έντονο το ενδιαφέρον της πολωνικής τουριστικής αγοράς για διακοπές στην Ελλάδα 

Σειρά συναντήσεων με κυβερνητικά στελέχη και σημαίνοντες εκπροσώπους της τουριστικής αγοράς είχε ο Υπουργός Τουρισμού, κ. Χάρης Θεοχάρης στο πλαίσιο της επίσκεψής του στην Πολωνία. Κοινό στοιχείο σε όλες τις συνομιλίες ήταν η επιβεβαίωση του έντονου ενδιαφέροντος για το άνοιγμα του Ελληνικού Τουρισμού, γεγονός το οποίο επισφράγισε μια νέα συμφωνία με την LOT, τον εθνικό αερομεταφορέα της Πολωνίας.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Χάρης Θεοχάρης είχε συνάντηση με ανώτατα στελέχη της αεροπορικής εταιρείας LOT. Αποτέλεσμα των συνομιλιών ήταν η υπογραφή συμφωνίας συνεργασίας, ειδικά για το καλοκαίρι του 2021. Αφορά στην επέκταση του προγράμματος των πτήσεων της LOT, με τρία δρομολόγια από το Πόζναν, το Κατοβίτσε και το Γκντανσκ, προς τη Θεσσαλονίκη, το Ηράκλειο και τη Ρόδο, αντίστοιχα.

Ο κ. Θεοχάρης δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη συμφωνία, τονίζοντας ότι «πρόκειται για πτήσεις που έρχονται να προστεθούν στο εκτεταμένο πρόγραμμα της LOT. Το οποίο, μάλιστα, είναι πολύ μεγαλύτερο ακόμα και από το 2019. Είμαι σίγουρος πως με αυτές τις συμφωνίες ο Ελληνικός Τουρισμός το φετινό καλοκαίρι θα επιτύχει σημαντικές πρωτιές».

 

 

Παράλληλα, ο κ. Θεοχάρης είχε συνάντηση εργασίας με τον κ. Andrzej Gut-Mostowy, Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομίας και Ανάπτυξης, υπεύθυνο για θέματα Τουρισμού. Ο κ. Gut-Mostowy συνεχάρη τον Υπουργό για το ασφαλές άνοιγμα του Ελληνικού Τουρισμού το περσινό καλοκαίρι. Μάλιστα, ο κ. Gut-Mostowy είχε την ευκαιρία να διαπιστώσει απευθείας την εφαρμογή των υγειονομικών πρωτοκόλλων, κατά τη διάρκεια ιδιωτικού ταξιδιού του στη χώρα μας το 2020. Όπως επισήμανε ο κ. Χάρης Θεοχάρης μετά από το πέρας της συνομιλίας «με τον Πολωνό ομόλογό μου είχαμε μια πολύ παραγωγική συζήτηση. Ο κ. Andrzej Gut-Mostowy εξέφρασε τη θέλησή του να συμβάλει στην κοινή προσπάθεια για την επανεκκίνηση του τουρισμού, ενθαρρύνοντας ιδιαίτερα τις ανταλλαγές μεταξύ Ελλάδας και Πολωνίας. Είχα την ευκαιρία να του εξηγήσω το γενικότερο σχέδιο της Ελληνικής Κυβέρνησης, όπως πχ την προώθηση του Πράσινου Ψηφιακού Πιστοποιητικού. Ο κ. Gut-Mostowy με διαβεβαίωσε ότι η πολωνική κυβέρνηση υποστηρίζει την εφαρμογή του. Καταλήξαμε στο συμπέρασμα ότι θα πρέπει να εργαστούμε από κοινού, προκειμένου να περιορίσουμε τις υποχρεώσεις των τουριστών, τόσο πριν από το ταξίδι προς τη χώρα μας, αλλά και κατά την επιστροφή τους στην Πολωνία».

 

 

Στη συνέχει, ο κ. Θεοχάρης είχε συνομιλίες με τον πρόεδρο του Τουριστικού Επιμελητηρίου Πολωνίας (PIT), κο Pawel Niewladomski, τον κο Marcin Dymnicki, CEO της TUI Πολωνίας, η οποία ξεκινά τη θερινή σεζόν με τις πρώτες πτήσεις στις 14 Μαΐου προς Ζάκυνθο και Ρόδο, στις 16  Μαΐου προς Κω και στις 17 Μαΐου προς Κρήτη. Η TUI Πολωνίας έχει προϋπολογίσει τον διπλασιασμό των επισκεπτών προς την Ελλάδα σε σχέση με το 2020. Εκτιμάται ότι οι Πολωνοί τουρίστες τους οποίους εξυπηρετεί η TUI Πολωνίας για το ταξίδι και τη διαμονή στη χώρα μας, εφέτος θα ανέλθουν στο 70% σε σχέση με το 2019.

Εν συνεχεία ο Υπουργός Τουρισμού είχε διαδοχικές συσκέψεις με εκπροσώπους των μεγαλύτερων tour operator και τουριστικών πρακτορείων της Πολωνίας. Αναλυτικά, ο κ. Θεοχάρης συνάντησε τον κο Adam Banczerowski, Διευθυντή Επιχειρηματικής Ανάπτυξης του τουριστικού οργανισμού Itaka. Περίπου το 50% των πωλήσεων ολοκληρωμένων προγραμμάτων για θερινές διακοπές, αφορούν σε 10 ελληνικούς προορισμούς.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την τουριστική κίνηση από την Πολωνία προς την Ελλάδα είχαν επίσης οι επαφές του κ. Θεοχάρη με τους εκπροσώπους του Grecos Holiday, ενός tour operator ο οποίος εξειδικεύεται αποκλειστικά στα ταξίδια προς την Ελλάδα. Η Grecos Holiday σχεδιάζει τη διατήρηση του 80% των επισκεπτών του 2019, ενώ διαθέτει προσφορές προς 14 ελληνικούς προορισμούς.

Κατά τη συνάντηση του Υπουργού με το τμήμα Πολωνίας του Μουζενίδης Travel, προέκυψε η διαβεβαίωση ότι η Ελλάδα απορροφά το μεγαλύτερο μερίδιο των πωλήσεων του συγκεκριμένου tour operator, ενώ θεωρείται βέβαιο ότι τα ταξίδια προς τη χώρα μας το 2021 θα συνεχιστούν έως τον Οκτώβριο. Προβλέπεται, δε, ότι η ζήτηση θα αυξάνεται σταδιακά, σε συντονισμό με την τον εμβολιασμό όλο και μεγαλύτερων τμημάτων του πληθυσμού σε Ελλάδα και Πολωνία. Με βάση την εικόνα των μέχρι στιγμής κρατήσεων, τα στελέχη του Μουζενίδης Travel διατύπωσαν την πρόβλεψη ότι οι Πολωνοί τουρίστες προς την Ελλάδα θα φτάσουν περίπου το 70%  των επισκεπτών του 2019.

Αφού συνομίλησε και με τον εκπρόσωπο του tour operator Nekera Pl (πρώην Neckerman/Thomas Cook Πολωνίας), ο κ. Χάρης Θεοχάρης συνόψισε τις εντυπώσεις του από τις συναντήσεις τις οποίες είχε ως εξής: «Με τους φίλους και συνεργάτες μας από την τουριστική αγορά της Πολωνίας συζητήσαμε κυρίως το σχέδιο υγειονομικής προστασίας που εφαρμόζουμε στον Ελληνικό Τουρισμό για το 2021. Εξήγησα διεξοδικά ότι για κάθε φιλοξενούμενό μας επιδιώκουμε να του προσφέρουμε όχι μόνο την αίσθηση αλλά και τη χειροπιαστή βεβαιότητα ότι είναι πραγματικά ασφαλής στην Ελλάδα. Είναι πολύ σημαντικό να εστιάσουμε στην ποιότητα. Εξάλλου, δεν είναι τυχαίο ότι η χώρα μας κέρδισε το Βραβείο ‘Global Champion Award for COVID-19 Crisis Management’ του Παγκόσμιου Συμβούλιου Ταξιδιών και Τουρισμού (WTΤC) για το 2020».

Παράλληλα, στις συνεντεύξεις του προς τα μεγαλύτερα πολωνικά ΜΜΕ, έντυπα και ηλεκτρονικά, ο κ. Χάρης Θεοχάρης, είχε την ευκαιρία να τονίσει ότι «το 2020, παρά την υγειονομική κρίση, οι τουρίστες από την Πολωνία εξακολούθησαν να εμπιστεύονται την Ελλάδα και η μείωσή τους ήταν πολύ μικρή σε σχέση με το γενικό μέσον όρο. Πάνω σε αυτή τη σχέση εμπιστοσύνης κτίζουμε το μέλλον και προωθούμε το φετεινό άνοιγμα του Ελληνικού Τουρισμού. Οι προϋποθέσεις εισόδου των Πολωνών φίλων μας στην Ελλάδα είναι σαφώς προσδιορισμένες και κάνουμε κάθε δυνατή προσπάθεια να τις απλοποιήσουμε ακόμη περισσότερο. Πιστεύω πως, όταν οι ίδιοι οι ταξιδιώτες διαπιστώσουν ότι στις πύλες εισόδου γίνονται έλεγχοι, θα νιώσουν ακόμη πιο ασφαλείς. Πάντως, προτρέπω κάθε πολίτη να σπεύσει να εμβολιαστεί, χωρίς κανένα δισταγμό. Μόνον έτσι θα επιταχύνουμε την απελευθέρωση της τουριστικής δραστηριότητας και θα πάρουμε, όλοι μαζί, τη ζωή μας πίσω».

Αφήστε μια απάντηση