Ομογένεια

Βράβευση της Κύπριας εικαστικού Λίας Βογιατζή στη Γαλλία

 

Ανακοινώνεται ότι η Κύπρια Ζωγράφος Λία Βογιατζή έχει βραβευθεί με τον εξαιρετικό, τιμητικό τίτλο Mention (Μετάλλιο τιμής, Τιμητικός Έπαινος) από την επιτροπή του Σαλονιού των Γάλλων Καλλιτεχνών (Salon de la Société des artistes Français) για την συμμετοχή της με το ζωγραφικό έργο L’ecrivain (παστέλ πάνω σε χαρτί) .
Η Βογιατζή συγκαταλέχθηκε στο ιστορικό Salon de la Société des artistes Français στην έκθεση Art Capital που έλαβε χώρα στο επιβλητικό Grand Palais Ephémère φέτος στο Παρίσι από 15-20 Φεβρουαρίου, Ιστορικά, τα τιμητικά αυτά βραβεία toy Σαλονιού των Γάλλων Καλλιτεχνών, καθιερώθηκαν το 1793 και η πρώτη κριτική επιτροπή για την απονομή τους που διορίστηκε το 1849, απαρτιζόταν από 40 μέλη, συμπεριλαμβανομένων των Delacroix, Ingres, Corot, Isabey k.a.

Ως θεσμός το Salon des Artistes Français λειτουργεί από το 1881 και κατάγεται ιστορικά από τον αρχαιότερο καλλιτεχνικό θεσμό του Γαλλικού κράτους, την Βασιλική Ακαδημία Ζωγραφικής και γλυπτικής, που δημιουργήθηκε το 1667 από τον Λουδοβίκου ΙΔ’.
Αρχικά, συμμετείχαν αποκλειστικά Γάλλοι καλλιτέχνες, αλλά μετά την Γαλλική επανάσταση άρχισε να διευρύνεται και να δέχεται καλλιτέχνες από όλο τον κόσμο.
Ως εκ τούτου, η συμμετοχή και η βράβευση στο θεσμό αυτό αποτελεί εξαιρετική τιμή και αναγνώριση του έργου της Λίας Βογιατζή.

 

Ελληνική Κοινότητα Παρισιού και Περιχώρων

Αφήστε μια απάντηση