Ομογένεια

200 Χρόνια Αγώνας. «Φώς εκ σκότους λάμψαι!»

 

Ο καλλιτεχνικός φορέας “Vienna Quartiere Artistico” και ο ομογενειακός σύλλογος “Hephaestus Wien – Österreichisch/Griechischer Intergrationsverein” με πρωτοβουλία της σοπράνο Χρύσως Μακαρίου, με καταγωγή από την Κύπρο, σας καλούν να παρακολουθήσετε το μουσικό βίντεο το οποίο θα κάνει πρεμιέρα διαδικτυακά στο Youtube στις 8 Μαίου 2021, Σάββατο 11:00 (ώρα Βιέννης/ 12:00 ώρα Λευκωσίας/Αθήνας).

Πρόκειται για ένα μουσικό αφιέρωμα για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση κατά των Οθωμανών και την ίδρυση του σύγχρονου ελληνικού κράτους. Στο μουσικό φιλμάκι γίνεται μία εικονογραφημένη περιδιάβαση από την Γαλλική Επανάσταση, μητέρα όλων των σύγχρονων επαναστάσεων και σημείο έμπνευσης της όπερας “Andrea Chenier” του Giordano, στην οποία ανήκει και η εν λόγω άρια “La mamma morta”. Ακολούθως, μέσα από τα μάτια των σπουδαιότερων φιλελλήνων ζωγράφων όπως ο Ευγένιος Ντελακρουά και άλλοι, παρουσιάζονται πίνακες οι οποίοι αποθανάτισαν την έξοδο του Μεσολογγίου, την τρομερή σφαγή των Ελλήνων κατοίκων της Χίου από τους Οθωμανούς αλλά και πίνακες από όλες τις σπουδαίες στιγμές της Εθνικής Παλιγγενεσίας των Ελλήνων. Θα παρελάσουν μπροστά από τον θεατή οι κρισιμότερες στιγμές της ιστορίας του ελληνικού έθνους του 20 αιώνα, από τους αγώνες των Μακεδονομάχων, τη Μικρασιατική Καταστροφή και τον διωγμό των Ελλήνων από τη Σμύρνη μέχρι την Τουρκική εισβολή στην Κύπρο και την συνεχιζόμενη μέχρι σήμερα κατοχή της. Ένα αφιέρωμα στο σπουδαίο παρελθόν αλλά και στο κρίσιμο μέλλον του Ελληνισμού μπροστά στις προκλήσεις του σήμερα.

 

Η Σφαγή της Χίου (Πίνακας του Ευγένιου Ντελακρουά )

 

Στο μουσικό μέρος συμμετέχουν η σοπράνο Χρύσω Μακαρίου (φωνή), στο πιάνο η Ερίνα Νακασάκου και στο βιολοτσέλο η Άγκνεσκα Καμπουτ. H καλλιτεχνική ιδέα ανήκει στη Χρύσω Μακαρίου και Δρ. Σπυριδούλα Κατσαρού. Την φωτογράφηση της Χρύσως Μακαρίου στην πράσινη γραμμή στη Λευκωσία έχει πραγματοποιήσει ο Δημήτρης Α. Μακαρίου και τις φωτογραφίες έχει επιμεληθεί ο Πέτρος Δημητρίου (Πέτρος Ναβόνα). Οι πίνακες οι οποίοι εικονογραφούν την τουρκική εισβολή στην Κύπρο και την στιγμή της επιθυμητής λύτρωσης είναι δημιουργίες του πατέρα της Χρύσως Μακαρίου, του πολύ γνωστού Κύπριου ζωγράφου Αντρέα Μακαρίου. Την επιμέλεια/μοντάζ του βίντεο έχει αναλάβει ο Δημήτρης Α. Μακαρίου.

Πώς και πού να παρακολουθήσετε το μουσικό αφιέρωμα! Ακολουθήστε το ακόλουθο λινκ του Youtube : https://www.youtube.com/watch?v=gB7YjHDYssk

Αφήστε μια απάντηση