‘Αρθρα

ΣΤΟ ΚΟΥΚΛΟΘΕΑΤΡΟ ΤΟΥ ΚΑΪΡΟΥ

 

Ν.ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗΣ

Σε μια σκοτεινή ατμόσφαιρα με σκοτεινό γαλαζωπό φως στο παρασκήνιο, τέθηκαν ως σκηνικά σχήματα της Σφίγγας και των τριών Μεγάλων Πυραμίδων της Αιγύπτου, ενώ οι μαριονετίστες ετοίμαζαν τις πολύχρωμες μαριονέτες τους, συμπεριλαμβανομένων πολλών με αρχαία αιγυπτιακά κοστούμια.

Ήρθε η ώρα στο Κουκλοθέατρο του Καΐρου, η κουρτίνα επρόκειτο να σηκωθεί σε λίγο και όλοι βιάζονταν λίγα λεπτά πριν από την παράσταση. Αλλά στην άλλη πλευρά της κουρτίνας, το κοινό, κυρίως παιδιά με τους γονείς τους, χαλάρωναν στα καθίσματα τους και περίμεναν να ξεκινήσει ένα ¨Ταξίδι μέσω του όμορφου χρόνου¨.

Η εναρκτήρια σκηνή ξεκινά με τη Σφίγγα να μιλά σε δύο παιδιά, έναν αδελφό και την αδερφή του, και να τους προσφέρει ένα πολύ ιδιαίτερο δώρο, που είναι να τους οδηγήσει σε ένα ταξίδι στους Φαραωνικούς χρόνους για να μάθουν για τα επιτεύγματα των προγόνων τους.

¨Η παράσταση αποτελεί μια ιδέα μου. Πάντα ήθελα να παρουσιάσω μια παράσταση για τον Φαραωνικό πολιτισμό που είναι σπάνια στα κουκλοθέατρα, μέσω ενός ταξιδιού που εξερευνά τον Φαραωνικό κόσμο όπου το κοινό μαθαίνει για την αρχαία γεωργία, τη μουμιοποίηση, τον πάπυρο και πολλά άλλα πράγματα¨, δήλωσε ο Μοχάμεντ Νουρ, γενικός διευθυντής του Κουκλοθέατρου του Καΐρου και συντονιστής της παράστασης.

 

Υπαίθριο κουκλοθέατρο στην Αίγυπτο του 1900

 

Ο Νουρ ανέφερε πως το Κουκλοθέατρο του Καΐρου, το οποίο ανήκει στο Υπουργείο Πολιτισμού της Αιγύπτου, χτίστηκε το 1963. ¨Είναι επίσης η γενέτειρα του αριστουργηματικού έργου για μαριονέτες El Leila El Kebira (Η Μεγάλη Νύχτα), μιας εικονικής οπερέτας μαριονετών στην Αίγυπτο, στον Αραβικό κόσμο και στη Μέση Ανατολή¨.

Σημείωσε επίσης ότι χρησιμοποίησε μια νέα τεχνική στο ¨Ταξίδι μέσω του όμορφου χρόνου¨, στην οποία η κίνηση των μαριονετών δεν περιορίζεται σε περίμετρο πλάτους 240 εκατοστών, αλλά κινείται ελεύθερα σε όλη τη σκηνή πλάτους 10 μέτρων.

Η αφήγηση μετέφερε το κοινό από μια Φαραωνική σκηνή σε μια άλλη, με ένα σκηνικό που αποτελείται από τρεις στήλες κοντά σε έναν τοίχο σε κάθε πλευρά της σκηνής ως φόντο των αρχαίων βασιλικών παρελάσεων, καθεμία από τις οποίες εισήγαγε έναν Αιγύπτιο βασιλιά και το επίτευγμα του.

Από τα χαμόγελα στα πρόσωπα και μερικές φορές από τα γέλια, τα παιδιά και οι γονείς τους φαινόταν να απολαμβάνουν την παράσταση, αν και μόνο το 50% των 320 θέσεων του θεάτρου καταλήφθηκε σύμφωνα με τα προληπτικά μέτρα κατά του COVID-19.

¨Ήταν αστείο, ενδιαφέρον και ενημερωτικό. Μου άρεσε το κομμάτι όταν η Σφίγγα μιλούσε στα δύο παιδιά¨, δήλωσε η 11χρονη κοπέλα Mariam Ahmed κατά τη διάρκεια του διαλείμματος.

Ο πατέρας της, Ahmed Abdel-Fattah, μηχανικός, είπε ότι οι κινούμενες μαριονέτες με τα χρώματα και τα συνοδευτικά τραγούδια και τη μουσική προσελκύουν τα παιδιά και τους διαβιβάζουν χρήσιμες πληροφορίες με έναν αστείο και διασκεδαστικό τρόπο.

¨Δεν είναι η πρώτη μας φορά που ήρθαμε εδώ με την οικογένεια. Το κουκλοθέατρο είναι πραγματικά σε θέση να διδάξει στα παιδιά τον αιγυπτιακό πολιτισμό, την κληρονομιά και την ιστορία. Είναι πραγματικά κάτι το επιτυχημένο¨, πρόσθεσε ο Αιγύπτιος πατέρας.

Όσον αφορά τον μαριονετίστα Mohamed Shabrawy, 40 ετών, είπε ότι εργάζεται για το Κουκλοθέατρο του Καΐρου εδώ και 15 χρόνια, σημειώνοντας ότι οι μαριονέτες είναι ο πιο δύσκολος τύπος κουκλοθέατρου και ότι η παρουσίαση ενός φαραωνικού σόου το κάνει ακόμα πιο δύσκολο.

¨Μετά το πρώτο λεπτό της παράστασης, τα παιδιά και ακόμη και οι ενήλικες ξεχνούν τις χορδές και ζουν με τις μαριονέτες σαν να ήταν ζωντανές¨, δήλωσε ο μαριονετίστας.

Το Κουκλοθέατρο του Καΐρου συμμετείχε σε διεθνή φεστιβάλ και παρουσίασε παραστάσεις σε πολλά μέρη του κόσμου, συμπεριλαμβανομένων των περισσότερων αραβικών κρατών, της Ρουμανίας, του Καναδά, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Αυστρίας, του Βιετνάμ, του Πακιστάν, του Μεξικού, των Ηνωμένων Πολιτειών και της Κίνας.

Βρίσκεται κοντά στην πολυσύχναστη αγορά Άταμπα στο κέντρο του Καΐρου, ενώ το θέατρο διαθέτει τα δικά του εργαστήρια για την κατασκευή μαριονετών από το Α έως το Ω.

Στο τμήμα ξυλουργικής, ο κατασκευαστής μαριονετών Khaled Eissa είπε ότι δεν χρησιμοποιούν τακτικά εργαλεία για την κατασκευή μαριονετών, αλλά χρησιμοποιούν ειδικά μικροκαμωμένα για να σχηματίσουν τις μικρές λεπτομέρειες των μαριονετών με ακρίβεια.

¨Αυτό το επάγγελμα χρειάζεται μεγάλη τέχνη και υπομονή και θεωρώ αυτό το κουκλοθέατρο τόσο πολύτιμο όσο ένα μουσείο¨, δήλωσε ο 52χρονος κατασκευαστής, σημειώνοντας ότι έφτιαξε περισσότερες από 40 μαριονέτες για το ¨Ταξίδι μέσω του όμορφου χρόνου¨.

 

Πηγές : www.globaltimes.cn, 12/6/2021 – www.china.org.cn, 12/6/2021 – Αρχείο Ν.Νικηταρίδη

Αφήστε μια απάντηση