Österreich Αυστρία Βιέννη Ελλάδα Ομογένεια Παροικιακά Νέα

Πρωτοχρονιάτικο Μήνυμα της Πρέσβεως  Αικατερίνης Κόικα προς τους Έλληνες Ομογενείς

 

 

Αγαπητές συμπατριώτισσες,

Αγαπητοί  συμπατριώτες,

Η χρονιά που ολοκληρώνει τη διαδρομή της υπήρξε εξαιρετικά δύσκολη λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, που έθεσε υπό δοκιμασία την υγεία εκατομμυρίων ανθρώπων παγκοσμίως, τις κοινωνικές σχέσεις, την οικονομία και γενικότερα τις προσωπικές αντοχές της καθεμιάς και του καθενός μας.

Η χώρα μας αντιμετωπίζει με υπευθυνότητα την πρωτόγνωρη αυτή κρίση   και εξακολουθεί να βρίσκεται μεταξύ των χωρών, που είχαν τα λιγότερα κρούσματα σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Οι προσπάθειες συνεχίζονται και θα συνεχισθούν μέχρι την εξάλειψή της.

Ως παγκόσμια πρόκληση, η πανδημία μπορεί να αντιμετωπισθεί μόνο μέσω  συνεργασίας και αλληλεγγύης. Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερα σημαντική υπήρξε η συνεργασία των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την ενίσχυση των εθνικών συστημάτων υγείας, τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού αλλά και για την αντιμετώπιση των κοινωνικο-οικονομικών επιπτώσεων και τη στήριξη της ανάκαμψης.

Η πανδημία ωστόσο δεν ήταν η μόνη πρόκληση που κλήθηκε να αντιμετωπίσει η χώρα μας το 2020. Η πατρίδα μας βρέθηκε κατ’ επανάληψη αντιμέτωπη με την προκλητική και παράνομη συμπεριφορά της Τουρκίας, η οποία όχι μόνο αμφισβήτησε κυριαρχικά μας δικαιώματα, αλλά υπονόμευσε γενικότερα τη σταθερότητα και την ασφάλεια στην περιοχή μας. Η Ελλάδα εξακολουθεί να επιδιώκει έναν ειλικρινή και εποικοδομητικό διάλογο με τη γείτονα χώρα με βάση το Διεθνές Δίκαιο, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι θα σταματήσουν οι προκλητικές τουρκικές ενέργειες. Προσβλέπουμε στη θετική ανταπόκριση της Τουρκίας προκειμένου οι δύο χώρες να συνυπάρχουν ειρηνικά στην περιοχή προς αμοιβαίο και γενικότερο όφελος.

Αφήνοντας πίσω μας αυτή τη δύσκολη χρονιά, υποδεχόμαστε με αισιοδοξία και ελπίδα το νέο έτος 2021, που αποτελεί ταυτόχρονα ιστορικό ορόσημο για τους απανταχού Έλληνες,  σηματοδοτώντας την επέτειο των 200 ετών από την ελληνική επανάσταση του 1821.

Πριν από 200 χρόνια η Ελλάδα κέρδισε το θαυμασμό και την εκτίμηση όλων με τον αγώνα της για την ελευθερία. Μπορεί να πράξει και πάλι το ίδιο διαχειριζόμενη τις σύγχρονες προκλήσεις  και ακολουθώντας μια δημιουργική πορεία προς την κοινωνική και οικονομική ανάπτυξη και την πρόοδο.

Στην προσπάθεια αυτή, ο απόδημος ελληνισμός μπορεί να εξακολουθήσει  να συμβάλλει σημαντικά αξιοποιώντας το δυναμισμό, την εργατικότητα και την ευελιξία του, που αποτέλεσαν άλλωστε τα βασικά εφόδιά του για την ενσωμάτωση στις τοπικές κοινωνίες, όπου εντάχθηκε και διακρίνεται.

Εν όψει του επετειακού αυτού έτους, εύχομαι να μπορέσουμε μαζί σας, με τις Ελληνίδες και τους  Έλληνες της Αυστρίας να επανέλθουμε  σύντομα σε μία κανονικότητα, που θα μας  επιτρέψει, ιδιαίτερα εδώ στη φίλη και φιλόξενη χώρα Αυστρία, να εορτάσουμε την ιστορική αυτή επέτειο με τη λαμπρότητα,  που της αρμόζει.

Ας μη λησμονούμε ότι  η ελληνική παρουσία είναι ιστορικά και διαχρονικά διακριτή στην Αυστρία και ιδιαίτερα στη Βιέννη. Τον 18ο και 19ο αιώνα οι   ιδέες του γαλλικού Διαφωτισμού βρήκαν πρόσφορο έδαφος και στην ελληνική παροικία της Βιέννης,  όπου   διαβίωσαν πολλοί έλληνες πεφωτισμένοι διανοούμενοι, οι οποίοι συνέβαλαν στη διαμόρφωση και την αφύπνιση της εθνικής συνείδησης και, με τον τρόπο αυτό,  στην  προπαρασκευή  της  Ελληνικής Επανάστασης του 1821.

Σήμερα ο εδώ ελληνισμός εξακολουθεί να διακρίνεται σε όλα τα πεδία της οικονομικής, κοινωνικής και επιστημονικής δραστηριότητας, να μας κάνει υπερήφανους   και  να αποτελεί γέφυρα ουσιαστικής διασύνδεσης και ισχυρής φιλίας μεταξύ της Ελλάδας και της Αυστρίας.

Εκ μέρους της Ελληνικής Πρεσβείας και όλου του προσωπικού της εύχομαι ολόψυχα σε όλες και όλους Καλή Χρονιά, με υγεία, προσωπική και οικογενειακή ευτυχία, επαγγελματική επιτυχία και  αισιοδοξία!..

 

Βιέννη,   31 Δεκεμβρίου 2020

 

 

Μπορείτε να ακούσετε το μήνυμα της Πρέσβεως εδώ

Αφήστε μια απάντηση