Hephaestus Wien Κύπρος

«Κύκλος Καβάφη» στην Αξιοθέα

Το Πολιτιστικό Κέντρο «Μιχάλης Πιερής» –σε συνεργασία με το Υφυπουργείο Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας, την Πρεσβεία της Ελλάδος στην Κύπρο και με τη στήριξη της εταιρείας Medochemie–, διοργανώνει τριήμερο αφιέρωμα επιστημονικών και καλλιτεχνικών εκδηλώσεων για τον ποιητή Κ. Π. Καβάφη, με αφορμή τα 160 χρόνια από τη γέννηση και τα 90 χρόνια από τον θάνατό του.

Ο «Κύκλος Καβάφη στην Αξιοθέα» θα πραγματοποιηθεί από τις 13 έως τις 15 Οκτωβρίου 2023 σύμφωνα με το ακόλουθο πρόγραμμα:

ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

20.30 Τελετή Έναρξης – Χαιρετισμοί

Καθηγητής Τάσος Χριστοφίδης       Πρύτανης Πανεπιστημίου Κύπρου

Δρ Βασιλική Κασσιανίδου Υφυπουργός Πολιτισμού της Κυπριακής Δημοκρατίας

Α. Ε. Ιωάννης Παπαμελετίου  Πρέσβης της Ελλάδος στην Κύπρο

Α. Ε. Amr Hamza          Πρέσβης της Αραβικής Δημοκρατίας της Αιγύπτου στην Κύπρο

∆ρ Ανδρέας Πίττας        Εκτελεστικός Πρόεδρος Medochemie

20:45 Θεατρική παράσταση

 Νερά της Κύπρου, της Συρίας, και της Αιγύπτου. Σπουδή στον “θεατρικό” Καβάφη

Θεατρικό Εργαστήρι του Πανεπιστημίου Κύπρου (Θ.Ε.ΠΑ.Κ.)

Επιλογή, επιμέλεια κειμένων, σκηνοθεσία: Μιχάλης Πιερής

Μουσική: Ευαγόρας Καραγιώργης

Κοστούμια: Σταύρος Αντωνόπουλος

Υπεύθυνη παραγωγής, βοηθός σκηνοθέτις: Σταματία Λαουμτζή

Η παράσταση βασίζεται σε ολόκληρη την ποίηση του Κ. Π. Καβάφη (Αναγνωρισμένα, Αποκηρυγμένα, Ανέκδοτα και Ατελή) και συνδυάζει εκείνα τα ποιήματα όπου ο Αλεξανδρινός αξιοποιεί τεχνικές και στοιχεία της δραματικής τέχνης.

Η θεατρική προσέγγιση λαμβάνει υπόψιν τις διαφορετικές φάσεις της ποιητικής ανέλιξης του Καβάφη (πρώιμη, εποχή της διαμόρφωσης, ωριμότητα), καθώς και τις θεματικές περιοχές της ποίησής του (φιλοσοφικά/διδακτικά, ιστορικά/πολιτικά, αισθησιακά/ερωτικά ποιήματα).

 ΣΑΒΒΑΤΟ 14 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

9:30 Επιστημονική Ημερίδα «Κύκλος Καβάφη» στην Αξιοθέα   

Προσκεκλημένοι ομιλητές είναι γνωστοί καβαφιστές, οι οποίοι με τις μελέτες και εκδόσεις τους έθεσαν τις βάσεις για την πρόσληψη και διάδοση του έργου του Αλεξανδρινού, καθώς επίσης σημαντικοί μελετητές της ποίησης του Καβάφη, οι οποίοι θα φωτίσουν από την άποψη της ερμηνευτικής, της εκδοτικής, της θεωρίας και της μετάφρασης, την καλλιτεχνική φυσιογνωμία και το έργο ενός από τους σημαντικότερους νεοέλληνες ποιητές που συγκεντρώνει σήμερα ολοένα και περισσότερο το παγκόσμιο ενδιαφέρον.

Θα μιλήσουν οι Δηµήτρης Αγγελάτος, Eusebi Ayensa, Μάρθα Βασιλειάδη, Fatima Eloeva, Diana Haas, Hero Hokwerda, Matthias Kappler, Χ. Λ. Καράογλου, ∆ιονύσης Καψάλης, Renata Lavagnini, Σταµατία Λαουµτζή, Μαριλίζα Μητσού, Σαµουήλ Μπισσάρας.

Το πρόγραμμα της Ημερίδας είναι διαθέσιμο  εδώ

ΚΥΡΙΑΚΗ 15 ΟΚΤΩΒΡΙΟΥ

20:30 Μουσική παράσταση Πάντα η Αλεξάνδρεια είναι

Κώστας Βόµβολος – Θ.Ε.ΠΑ.Κ.

Κώστας Βόμβολος: συνθέσεις, πιάνο

Κώστας Χαλλούμας: κοντραμπάσο

Αλέξανδρος Γαγάτσης: ντραμς

Αντρέας Χριστοδουλίδης: φωτισμός

Σταματία Λαουμτζή: υπεύθυνη παραγωγής

Μια μουσική παράσταση για την πόλη-σταυροδρόμι των πολιτισμών στην τελευταία περίοδο της μεγάλης της ακμής. Τραγούδια του παρισινού καμπαρέ της μπελ επόκ –κάποια στο πρωτότυπο και κάποια μεταφρασμένα– συνυπάρχουν με αποσπάσματα από ελληνικές οπερέτες, διεθνή χορευτικά κομμάτια της εποχής και αραβικές μελωδίες στην εξευρωπαϊσμένη τους μορφή. Τραγούδια-ψηφίδες του ετερόκλητου αλλά και γοητευτικού μωσαϊκού που υπήρξε η Αλεξάνδρεια από τα τέλη του 19ου αιώνα μέχρι τον μεσοπόλεμο.

Ο «Κύκλος Καβάφη στην Αξιοθέα» είναι αφιερωμένος στον Μιχάλη Πιερή, τον ιδρυτή του Πολιτιστικού Κέντρου του Πανεπιστημίου Κύπρου, έναν από τους σημαντικότερους σε διεθνές επίπεδο καβαφιστές, ο οποίος ως πανεπιστημιακός δάσκαλος, μελετητής, ποιητής και σκηνοθέτης δίδαξε, προσέγγισε και ανέδειξε με γνώση και αισθητική το έργο του Αλεξανδρινού.

Κατά τη διάρκεια του τριημέρου εκδηλώσεων θα λειτουργεί έκθεση με καβαφικές εκδόσεις και μελετήματα του Μιχάλη Πιερή.

Η ΕΙΣΟΔΟΣ ΓΙΑ ΟΛΕΣ ΤΙΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΕΙΝΑΙ ΕΛΕΥΘΕΡΗ

ΑΠΑΡΑΙΤΗΤΗ ΚΡΑΤΗΣΗ

Για πληροφορίες και κρατήσεις:

τηλ. 22894531-2 | Email: culture@ucy.ac.cy | FB: https://www.facebook.com/ucyculturalcentre/

 

 

Αφήστε μια απάντηση