Κύπρος

Συμμετοχή Κασουλίδη στην άτυπη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών – μελών της ΕΕ

 

Συμμετοχή του Υπουργού Εξωτερικών  στην άτυπη τηλεδιάσκεψη των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών – μελών της ΕΕ.

Ολοκληρώθηκαν χθες, 27-2-22, οι εργασίες της άτυπης τηλεδιάσκεψης των Υπουργών Εξωτερικών των κρατών – μελών της ΕΕ, στις οποίες συμμετείχε ο Υπουργός Εξωτερικών, κ. Ιωάννης Κασουλίδης.

Κατά την τηλεδιάσκεψη ανασκοπήθηκε η εξελιχθείσα κατάσταση στην Ουκρανία, ενώ συμφωνήθηκαν πρακτικοί τρόποι αντίδρασης της ΕΕ και στήριξης της Ουκρανίας.

Συγκεκριμένα, οι Υπουργοί Εξωτερικών, συμφώνησαν, μεταξύ άλλων, την εντατικοποίηση των προσπαθειών για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στην Ουκρανία και την επιβολή στοχευμένων περιοριστικών μέτρων κατά της Ρωσίας στο πλαίσιο του προγράμματος SWIFT. Επιπρόσθετα, συμφωνήθηκε η παραχώρηση στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία, όπως επίσης και το κλείσιμο του ευρωπαϊκού εναερίου χώρου για ρωσικά αεροσκάφη.

Σε παρέμβασή του ο κ. Κασουλίδης, ο οποίος βρισκόταν σε συνεχή επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, εξέφρασε τη στήριξη της Κύπρου στα υπό συζήτηση μέτρα και ενημέρωσε για τις ενέργειες της χώρας μας σε σχέση με τον συντονισμό και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας.

Όσον αφορά στο κλείσιμο του ευρωπαϊκού εναερίου χώρου, ο Υπουργός Εξωτερικών σημείωσε ότι η συγκατάθεσή μας δίνεται με την επιφύλαξη του δικαιώματός μας για επανεξέταση ή/και αναθεώρηση της εφαρμογής της εν λόγω απόφασης, σε περίπτωση που η Τουρκία αρνηθεί να προχωρήσει στο κλείσιμο και του δικού της εναερίου χώρου και προχωρήσει στην εργαλειοποιήση της ευρωπαϊκής αυτής απόφασης, με σκοπό την προσέλκυση ή/και μεταφορά Ρώσων πολιτών στα κατεχόμενα.

Σημειώνεται ότι για το ίδιο θέμα έγινε και τηλεφωνική επικοινωνία του Προέδρου Αναστασιάδη με την Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κα Ursula von der Leyen.

 

Αφήστε μια απάντηση