Παροικιακά Νέα

ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗ – ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ MAUTHAUSEN ΣΤΗΝ 77η ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΟΥ MAOYTXAOYZEN

 

ΙΑΚΩΒΟΥ ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΗ – ΜΙΚΗ ΘΕΟΔΩΡΑΚΗ MAUTHAUSEN ΣΤΗΝ 77η ΕΠΕΤΕΙΟ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ ΤΟΥ ΣΤΡΑΤΟΠΕΔΟΥ MAOYTXAOYZEN ΤΗΣ ΑΥΣΤΡΙΑΣ.

 

Την Κυριακή 15 Μαΐου 2022 το πρωί, στο Μαουτχάουζεν της Άνω Αυστρίας, θα πραγματοποιηθεί η 77η Επέτειος Απελευθέρωσης του Στρατοπέδου Μαουτχάουζεν, με φετινή θεματική την «Πολιτική Αντίσταση».

Kατόπιν πρότασης της Πρεσβείας της Ελλάδος στη Βιέννη, στην κεντρική εκδήλωση της Επετείου Μνήμης Απελευθέρωσης, θα προβληθεί βίντεο με ομιλία της κυρίας Κατερίνας I. Καμπανέλλη, για τον πατέρα της, Ιάκωβο Καμπανέλλη [1921-2011], κορυφαίο Έλληνα θεατρικό συγγραφέα και ακαδημαϊκό, επιζήσαντα του στρατοπέδου συγκεντρώσεως και εξοντώσεως Μαουτχάουζεν, τη μνήμη του οποίου φέτος η Ελλάδα τιμά, ανακηρύσσοντας, μέσω του Υπουργείου Πολιτισμού, το 2022 ως «Έτος Ιάκωβου Καμπανέλλη»

Την ίδια ημέρα, 15/05, η εμβληματική καντάτα του MAUTHAUSEN, σε μουσική Μίκη Θεοδωράκη και ποίηση Ιάκωβου Καμπανέλλη, θα παρουσιαστεί ζωντανά στο Ελληνικό Μνημείο του Μαουτχάουζεν, από τον Αρίσταρχο Παπαδανιήλ (ερμηνεία) και τον Άρη Ζέρβα (βιολοντσέλο), στο πλαίσιο τελετής μνήμης για τους 3.700 Έλληνες, που υπήρξαν εκεί θύματα της ναζιστικής θηριωδίας, καθώς και στη μνήμη των δύο κορυφαίων Ελλήνων δημιουργών.

Η ηχογράφηση της νέας προσέγγισης (φωνή-βιολοντσέλο) της καντάτας του MAUTHAUSEN έμελλε να είναι η τελευταία που κυκλοφόρησε -στις 29 Ιουλίου 2021, ανήμερα των γενεθλίων του Μίκη Θεοδωράκη– με την άδεια του παγκόσμιου Έλληνα δημιουργού, ένα μόλις μήνα πριν την εκδημία του στις 2 Σεπτεμβρίου του 2021.

Την κυκλοφορία των τραγουδιών της καντάτας του MAUTHAUSEN συνόδευσε η ταινία μικρού μήκους MAUTHAUSEN: Άμα Τελειώσει ο Πόλεμος (MAUTHAUSEN: When The War Is Over), σε σκηνοθεσία Παναγιώτη ΚουντουράΑρίσταρχου Παπαδανιήλ και παραγωγή Syllipsis, η οποία θα πραγματοποιήσει την παγκόσμια φεστιβαλική πρεμιέρα της στο Los Angeles Greek Film Festival των ΗΠΑ, την Παρασκευή 13 Μαΐου 2022.

Με την εμπιστοσύνη της κυρίας Κατερίνας Ι. Καμπανέλλη και την άδεια της Αυστριακής Επιτροπής Μαουτχάουζεν και του μουσείου Mauthausen Memorial,  ο Αρίσταρχος Παπαδανιήλ και η ομάδα του, μέσω της εταιρείας παραγωγής Syllipsis, εκείνες τις ημέρες ξεκινάνε γυρίσματα στις εγκαταστάσεις του πρώην ναζιστικού στρατοπέδου στο Μαουτχάουζεν, για ένα ποιητικό κινηματογραφικό ντοκιμαντέρ, που βασίζεται σε αδημοσίευτο χειρόγραφο κείμενο του Ιάκωβου Καμπανέλλη, με τίτλο Οδοιπορικό Μαουτχάουζεν, Μάιος 1988 – Ανέκδοτο Κείμενο για Τηλεοπτικό Γύρισμα.

 

Χορηγός Επικοινωνίας

Hephaestus Wien

Αφήστε μια απάντηση