Χωρίς κατηγορία

Η Ειρήνη Χρυσοβαλάντω Κόκκαλη μιλάει στο Hephaestus

Ποια ήταν τα κίνητρα που σε οδήγησαν στις σπουδές στην μουσική;

Από μικρό παιδί μεγάλωσα με ακούσματα από παραδοσιακά κ σμυρναίικα τραγούδια καθώς άκουγα με τον παππού μου τραγούδια της Γλυκερίας, αλλά τραγουδούσαμε και με τον ίδιο αμανέδες και παραδοσιακά τραγούδια των Κυκλάδων. Στην συνέχεια αποφάσισα να μάθω πιάνο και ύστερα ως φοιτήτρια αποφάσισα να ασχοληθώ με το τραγούδι.

 

Για να υπάρξει ένα θετικό αποτέλεσμα η μουσική χρειάζεται κάποια στοιχεία, ένα από αυτά είναι η συνεργασία. Τι σου αρέσει στη δημιουργική συνεργασία;

Χαίρομαι πάρα πολύ που έχω ανθρώπους δίπλα μου, που αγαπούν όσο εγώ την μουσική. Έχουμε εξαιρετική χημεία και μέσα από την συνεργασία έχει αναπτυχθεί ένα ιδιαίτερο δέσιμο. Υπάρχει σεβασμός από όλους και το αποτέλεσμα που βγαίνει προς τα έξω είναι η συλλογική προσπάθεια όλων.

 

Ποιο από τα τραγούδια  που έχεις πει πιστεύεις ότι είναι πιο κοντά στον χαρακτήρα σου;

Και τα δύο τραγούδια που έχω πει, το Θαλασσάκι και η Ανδρονίκη είναι αγαπημένα. Το καθένα αναφέρει διαφορετικές ιστορίες, αλλά θεωρώ ότι η Ανδρονίκη είναι ένα ξεχωριστό τραγούδι που περιλαμβάνει ένα σοβαρό κοινωνικό θέμα, της γυναικοκτονίας. Λόγω της ευαισθησίας μου προς τα κοινωνικά ζητήματα αλλά και επειδή δεν πρέπει να ανεχόμαστε και να επιτρέπουμε να γίνονται κακοποιήσεις(ψυχικές και σωματικές) των γυναικών, θεωρώ ότι είναι πιο κοντά σε εμένα το συγκεκριμένο τραγούδι.

 

Η νέα κυκλοφορία σου είναι ξανά με την Spider Music και είναι ένα παραδοσιακό Κυπριακό τραγούδι με τίτλο «Ανδρονίκη». Μίλησε μας για το νέο σου τραγούδι.

Η Ανδρονίκη είναι ένα αφηγηματικό παραδοσιακό τραγούδι με βαθιές ρίζες στον χρόνο, το οποίο το συναντάμε σε διάφορες περιοχές της Ελλάδας (σε μέρη Ελληνικά). Την άτυχη κοπέλα την συναντάμε ως Ανδρονίκη, ή Φεβρωνία / Πεφρωνία, όπου σκοτώνεται για λόγους τιμής από τον αδερφό της, καθώς τόλμησε να κάνει την επανάσταση της (για εκείνη την εποχή) φορώντας παντελόνια (που δεν επιτρεπόταν) πηγαίνοντας στο καφενείο και παίζοντας χαρτιά με τον άνθρωπο που αγαπούσε.

 

Ποιοι ήταν οι συντελεστές που σε βοήθησαν στην ολοκλήρωση του;

Το συγκεκριμένο τραγούδι, επειδή είναι παραδοσιακό ήθελα να το προσεγγίσω με σοβαρότητα και σεβασμό προς την ελληνική παράδοση αλλά και προς το γεγονός που αναφέρει. Αλλά ήθελα να του δώσω και μια έθνικ κ ροκ πινελιά. Την ιδέα που είχα το μυαλό μου μου την έκανε πραγματικότητα ο Δημοσθένης Κωστόπουλος όπου ανέλαβε όλη την ενορχήστρωση του κομματιού, πρόσθεσε την ηλεκτρική κιθάρα και το απογείωσε! Επιπλέον ανέλαβε την ηχογράφηση, την μίξη ήχου και το video clip. Χάρις τον Δημοσθένη βγήκε αυτό το καταπληκτικό αποτέλεσμα που είμαι πραγματικά περήφανη για το αποτέλεσμα! Επιπλέον συμμετείχαν ο Ορέστης Τρίπης με το βιολί που έδωσε την παραδοσιακή κ διαχρονική μελωδία του, και φυσικά οι πρωταγωνιστές του video clip που ήταν η Βάσω Μπουγά ως Ανδρονίκη, ο Άκης Κατσιλιέρης ως ο Βαγγέλης ο αδερφός της Ανδρονίκης και ο Γεράσιμος Φωκάς ως ο φίλος της Ανδρονίκης. Ακόμη την κοινοποίηση και την ανάδειξη του τραγουδιού την αναλαμβάνει η εταιρία Spider Music, όπου με την πολύτιμη στήριξη της με βοηθάει να ανεβαίνω επαγγελματικά!

 

Ποια είναι τα επόμενα επαγγελματικά σου βήματα;

Οργανώνω διάφορα lives τα οποία θα μαθαίνετε από την εταιρεία Spider Music και από την σελίδα μου στο Facebook. Επιπλέον δουλεύουμε ήδη το επόμενο τραγούδι που θα κυκλοφορήσει σύντομα.

 

Σε ποιον άνθρωπο αφιερώνετε όλη σας την μουσική πορεία;

Είναι πολλοί άνθρωποι που πίστεψαν σε εμένα και με βοήθησαν με διάφορους τρόπους. Και δεν είναι όλοι συσχετιζόμενοι με την μουσική. Τους έχω ευχαριστήσει προσωπικά και γνωρίζουν ότι αν δεν ήταν αυτοί δεν θα είχα φτάσει εδώ που είμαι! Σε όλους αυτούς χρωστάω και αφιερώνω την μουσική μου πορεία.

 

Έχεις επαφές με την Ελληνική ομογένεια; Έχεις να δώσεις κάποιο μήνυμα στους συμπατριώτες μας;

Έχω αρκετούς συγγενείς στο εξωτερικό οπότε καταλαβαίνω ότι είναι δύσκολο να είσαι μακριά από την πατρίδα που αγαπάς. Ελπίζω, εμείς οι ερμηνευτές με τα ελληνικά τραγούδια, να τους να τους θυμίζουμε την πατρίδα.

 

Σ ευχαριστούμε πολύ και σου ευχόμαστε καλή συνέχεια

Εγώ σας ευχαριστώ πολύ!

 

https://www.facebook.com/SpiderMusicLBL/ 

www.spider-music.com 

https://www.youtube.com/channel/UCkMfQaoZAfJVGftW6SejM3w 

Ειρήνη Χρυσοβαλάντω Κόκκαλη | Ανδρονίκη | Official Video Clip© 

https://www.youtube.com/watch?v=cQnPUswjd2E