Κωνσταντίνος Αποστολόπουλος Συνεντεύξεις

Συνέντευξη Νίκου Νικολόπουλου στον ΉΦΑΙΣΤΟ ΒΙΕΝΝΗΣ

Συνέντευξη του Νίκου Νικολόπουλου στην ομογενειακή διαδικτυακή εφημερίδα «Ήφαιστος Βιέννης» αναφορικά με την συμμετοχή των απόδημων Ελλήνων στις επερχόμενες εθνικές εκλογές.

 

Συνέντευξη στον Κωνσταντίνο Αποστολόπουλο

κ. Νικολόπουλε, υπηρετείτε την πολιτική πολλά χρόνια από τις θέσεις, του Υφυπουργού Εργασίας, του Βουλευτή και του Υποψηφίου Δημάρχου της Πάτρας. Αναμφίβολα γνωρίζετε πολύ καλά τις ανάγκες του τόπου μας, επομένως μπορείτε εύκολα να κάνετε διαπιστώσεις και προτάσεις για το επίκαιρο και σημαντικό θέμα της συμμετοχής των απόδημων Ελλήνων στις ερχόμενες εθνικές εκλογές. θα θέλαμε να μας απαντήσετε στις πιο κάτω ερωτήσεις.

 

 1. Στις ερχόμενες εθνικές εκλογές θα μπορούν οι απόδημοι Έλληνες να ψηφίσουν από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους. Πολύ μικρός όμως είναι ο αριθμός όσων έχουν εγγραφεί στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους Ελλήνων εξωτερικού. Ποιοι πιστεύετε ότι είναι οι λόγοι της μικρής συμμετοχής;

Σε κάθε νέα προσπάθεια πάντα υπάρχουν δυσκολίες. Ο μικρός αριθμός συμμετοχής αποδήμων Ελλήνων στο να ψηφίσουν από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους οφείλεται κατά την άποψή μου, τόσο στην κακή οργάνωση και ενημέρωση από πλευράς του Ελληνικού κράτους, όσο και στο ότι η διαδικασία εφαρμόζεται για πρώτη φορά.

 

2. Πιστεύετε ότι η συμμετοχή των απόδημων Ελλήνων στην πολιτική ζωή της χώρας θυσιάστηκε στο βωμό μικροκομματικών συμβιβασμών;

Δυστυχώς τα μικροκομματικά συμφέροντα που ταλανίζουν την πολιτική ζωή του τόπου μας, οδηγούν πολλές φορές ένα θετικό μέτρο, όπως η ψήφος των Ελλήνων του Εξωτερικού, να απαξιώνεται και στην συνέχεια πιθανόν στο μέλλον να εγκαταλειφθεί. Προσωπικά πιστεύω ότι κάθε αρχή και δύσκολη. Πρέπει στην συνέχεια τα κόμματα να συναινέσουν στην προοπτική να δώσουμε φωνή και στην άλλη Ελλάδα, στην Ελλάδα του Εξωτερικού. Αυτή την Ελλάδα την έχουμε ανάγκη περισσότερο από όλα για τα Εθνικά μας Θέματα.

 

 3. Υπάρχει μέριμνα από την πολιτεία προκειμένου να λύνονται απορίες, να δίνονται πληροφορίες και να ξεκαθαρίζονται παρερμηνείες αναφορικά με την συμμετοχή των αποδήμων στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους;

Στην σημερινή εποχή του διαδικτύου, θα πρέπει η Ελληνική πολιτεία άμεσα να ανταποκρίνεται σε απορίες και ερωτήματα που θέτουν οι Έλληνες του Εξωτερικού, όχι μόνο για την συμμετοχή τους στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους, αλλά και σε ζητήματα της καθημερινότητας με την μητέρα πατρίδα.

Η μέριμνα της Ελληνικής πολιτείας δεν πρέπει να αφορά μόνο το Υπουργείο Εξωτερικών και την κεντρική κυβέρνηση. Πρωτίστως πρέπει να αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση, που σε αυτόν τον τομέα δυστυχώς δεν υπάρχει καμία μέριμνα και κανένα  αντίστοιχο τμήμα.

 

4. Στην επόμενη βουλή θα συμμετέχουν και ομογενείς βουλευτές;

Θεωρώ ότι στην βουλή που θα προκύψει, με τις εκλογές του 2023, θα υπάρχουν και ομογενείς βουλευτές. Βουλευτές που θα μεταφέρουν εντός της χώρας μας, τις αγωνίες της άλλης Ελλάδας που ζει και μεγαλουργεί στο εξωτερικό.

Των Ελλήνων που νοσταλγούν την πατρίδα και βλέπουν με καθαρή ματιά το μέλλον και τις δυνατότητες του τόπου μας.

Των Ελλήνων που μπορούν να συγκρίνουν, να κρίνουν και να αποτυπώνουν, τις αδυναμίες μας στην προοπτική ανάπτυξης αυτού του ευλογημένου τόπου που λέγεται ΕΛΛΑΔΑ.

 

5. Τι ενέργειες θα πρέπει να γίνουν ώστε να υπάρξει μεγαλύτερη συμμετοχή των Ελλήνων ομογενών στα κοινά της μητέρας πατρίδας;

Θα πρέπει σε πρώτη φάση να ζητηθεί και η συνδρομή των ομογενειακών οργανώσεων του Εξωτερικού.

Χωρίς κομματικά κριτήρια και μικροκομματικές σκοπιμότητες, αλλά με Εθνική στόχευση για συμμετοχή και παρέμβαση.

Θα πρέπει να δημιουργηθεί σε κάθε Δήμο ειδικό τμήμα Διεθνών Σχέσεων και Αποδήμου Ελληνισμού, όπου θα έχει στόχο την προσέγγιση των Ελλήνων με τα πατρογονικά εδάφη, την συνεργασία σε ζητήματα πολιτισμού, αθλητισμού με την ανταλλαγή νέων μεταξύ τους, με την ενίσχυση της οικονομικής συνεργασίας και με αδελφοποιήσεις μεταξύ της τοπικής Αυτοδιοίκησης και των αντίστοιχων τοπικών κοινωνιών.

 

Σας ευχαριστώ πολύ

 

Αφήστε μια απάντηση