Hephaestus Wien Συνεντεύξεις

ΦΛΕΣΣΑ ΒΑΣΙΛΙΚΗ (ΒΙΚΥ): συνέντευξη στο Hephaestus Wien

1) Υπάρχει η γενική αίσθηση και αντίληψη στον κόσμο ότι η ψήφος στις ευρωεκλογές είναι «χαλαρή». Πώς τήν κρίνετε;
Φρονώ ότι είναι επιζήμια αυτή η αντίληψη  για το μέλλον της Ελλάδας μας, των παιδιών μας, των εγγονιών και των γονιών μας, όλων μας!
Είναι μία πράξη- αυτογκόλ, διότι μάς στερεί την δυνατότητα να αποφασίζουμε εμείς για την πρόοδο της Πατρίδας μας, εκλέγοντας τους ικανότερους και τους εργατικότερους εκπροσώπους μας στο κέντρο λήψης των αποφάσεων, που είναι η Ευρώπη.
Το Ευρωκοινοβούλιο είναι όργανο εξόχως σημαντικό για την πολιτική, που χαράσσει η ΕΕ σε κρίσιμα ζητήματα, τα οποία αφορούν άμεσα τις επιμέρους πολιτικές που υιοθετούν και ψηφίζουν στα Εθνικά τους Κοινοβούλια τα κράτη-μέλη.
Όπως γνωρίζετε, το 70% των νομοσχεδίων, τα οποία ψηφίζονται στην Βουλή των Ελλήνων προέρχονται από το Ευρωκοινοβούλιο. Προτείνονται και ψηφίζονται  πρώτα από τους Ευρωβουλευτές, οι οποίοι για την επόμενη πενταετία θα είναι  ἐν συνόλω στην Ευρωβουλή 720 τον αριθμόν.
Η Ελλάδα θα εκλέξει 21 εκπροσώπους της στο Ευρωκοινοβούλιο από όλα τα κόμματα.
Μικρός αριθμός, για αυτό και είναι πολύ μεγάλη η ευθύνη που έχουμε με την ψήφο μας της επάξιας εκπροσώπησης των συμφερόντων μας στην Ευρώπη.
Να πείσεις δηλαδή ως Ελληνίδα ως Έλληνας Ευρωβουλευτής στην Ευρώπη ικανό αριθμό Ευρωβουλευτών από χώρες με κοινά προβλήματα, ώστε να προτείνεις συνεργατικές δράσεις, οι οποίες θα γίνουν προγράμματα και θα χρηματοδοτηθούν από ευρωπαϊκά κονδύλια.

2) Μήπως έχουμε να κάνουμε με ευρωπαϊκές εκλογές αλλά με εθνικό διακύβευμα;
Είναι ακριβώς έτσι, όπως τό λέτε, διότι ισχυρή Ελλάδα στην Ευρώπη, σημαίνει όφελος για τους Έλληνες πολίτες. Το εθνικό μας στοίχημα και ο σκοπός μας είναι να εργαστούμε σκληρά και μεθοδικά, ώστε αυτή την πενταετία 2024-2029 η Ελλάδα μας να έλθει πιο κοντά στην Ευρώπη.

3) Τί σάς ώθησε εσάς να διεκδικήσετε θέση στο Ευρωκοινοβούλιο;
Θα ήθελα νὰ μού επιτρέψετε, να μιλήσω για τις συντεταγμένες μου, για να γνωρίζουν οι Ελληνίδες και οι Έλληνες ποια είμαι και γιατί θέλω να αγωνιστώ, ως Ελληνίδα στο Ευρωκοινοβούλιο και σάς ζητώ συγγνώμη για την περιαυτολογία.
Ο πατέρας μου ήταν πυροσβέστης με καταγωγή από την Καρυά Άργους, όπου πήγαν οι πρόγονοί του από την Μεσσηνία. Υπήρξε πολύ χρήσιμος άνθρωπος. Ήταν πυροσβέστης. Τόν θυμάμαι να επιστρέφει νύχτα ύστερα από φωτιές ή τροχαία δυστυχήματα με τσουρουφλισμένα φρύδια και ματωμένα χέρια. Ξυπνούσα και τον ρωτούσα «Τί έγινε; Και πώς σβήσατε τη φωτιά, μπαμπά;», «Έζησαν; Τούς σώσατε;». Στα μάτια μου ήταν ένας ήρωας! Με σημάδεψε η δουλειά του όσον αφορά στην εικόνα που χρειάζομαι να έχω για τον εαυτό μου. Να είμαι χρήσιμη θέλω. Όπου κι αν είμαι, ό,τι κι αν κάνω.
Έχω εργαστεί 35 χρόνια ως δημοσιογράφος σε εφημερίδες, ραδιόφωνο, τηλεόραση.
Η εκπομπή μου «ΣΤΑ ΑΚΡΑ» (ΕΡΤ)είναι η μακροβιότερη εκπομπή συνεντεύξεων στην ελληνική τηλεόραση με εξέχουσες προσωπικότητες της Επιστήμης, της Τέχνης, της Θεολογίας και της Φιλοσοφίας από την Ελλάδα και τον κόσμο.
Έχω ασχοληθεί ιδιαιτέρως με την ψυχική υγεία και ζητήματα που αφορούν στις σχέσεις των ανθρώπων, των παιδιών και την οικογένεια.
Διδάχθηκα πολλά από αυτές τις συνεντεύξεις, μελετώντας τους προσκεκλημένους μου και τα βιβλία τους. Η Παιδεία, ο Πολιτισμός, το Περιβάλλον και η Πρόνοια, τα κοινωνικά θέματα ήταν (και είναι!) πάντα στο επίκεντρο της σκέψεως και της εργασίας μου.
Είχα κληθεί από τον Πρωθυπουργό κ. Κυριάκο Μητσοτάκη το 2019 να συμμετάσχω ως υποψήφια Ευρωβουλευτής με τη ΝΔ, με σκοπό να εκπροσωπήσω την Παιδεία και τον Πολιτισμό.
Ως κλασική φιλόλογος και ως δημοσιογράφος, όλη μου η πορεία διακονεί αυτούς τους τομείς.
Επομένως, θα σάς έλεγα ότι μέ ώθησε η αγάπη μου για όλα αυτά που μάς ορίζουν και μάς απασχολούν όλες και όλους.

Με τον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος κ. Μάνφρεντ Βέμπερ στο Συνέδριο της Ν.Δ στο Ζάππειο για τα 50 χρόνια της Νέας Δημοκρατίας.

4) Γιατί να ψηφίσουν οι Έλληνες και δη, οι Ομογενείς την Βίκυ Φλέσσα και την Νέα Δημοκρατία;
Η ΝΔ είναι μια κεντροδεξιά πολιτική δύναμη αναγνωρισμένη απολύτως στην Ευρώπη. Αυτό, άλλωστε, φανερώνεται και από την παρουσία του προέδρου του Λαϊκού Ευρωπαϊκού Κόμματος κ. Βέμπερ (με τον οποίον-μάλιστα- είχα και μια σύντομη συνομιλία για συνέργειες εντός του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος),αλλά και πλήθος άλλων ευρωπαίων πολιτικών, στην εκδήλωση για τα 50 χρόνια ύπαρξης της ΝΔ.
Εκτός τούτου, πρέπει να μην εφησυχάζουμε, διότι διακυβεύεται η σταθερότητα και η περαιτέρω η οικονομική ανάπτυξη της Πατρίδας μας, αν παρασυρθούμε από το θυμικό με την λογική της τιμωρητικής ψήφου. Οι Ευρωεκλογές είναι ζήτημα πρωτίστως εθνικό και πρέπει να ψηφισθούν προσωπικότητες ικανές να μάς εκπροσωπήσουν στο εξωτερικό.
Σε ό,τι αφορά το πρόσωπό μου, θα ήθελα η Ομογένεια να μέ εμπιστευθεί, – είμαι το νούμερο 40 στο Ευρωψηφοδέλτιο – καθώς είμαι η μόνη στο Ευρωψηφοδέλτιο της ΝΔ, η οποία ασχολούμαι με αυτά ακριβώς, τα οποία προσπαθούν να διασώσουν οι Έλληνες της Διασποράς: την Γλώσσα μας, τα Γράμματα και τον Πολιτισμό μας. Θέλω να συνεισφέρω στην Παιδεία, τον Πολιτισμό, στην προστασία του Περιβάλλοντος και στην Πρόνοια των παιδιών και των ηλικιωμένων. Με ενδιαφέρει η ενίσχυση της ανθρωπιστικής παιδείας, η δημιουργία νέων φιλελλήνων μέσα από δράσεις και προγράμματα ανάδειξης των παραδόσεων και του πολιτισμού μας, προγράμματα διαγενεακότητας η συγκατοίκηση ηλικιωμένων με νήπια σέ Παιδικούς Σταθμούς και Λέσχες Φιλίας σε ό,τι αφορά στην Πρόνοια.
Αλλά και να γεμίσουν το καλοκαίρι οι θερινές κατασκηνώσεις της Πατρίδας μας από μαθητές της Ευρώπης, να συντάξουμε ένα βιβλίο κοινής ευρωπαϊκής ιστορίας επί τη βάσει του Πολιτισμού, να γίνουν στη χώρα μας, την πατρίδα του Αριστοτέλους  και του Ιπποκράτους, τα Ευρωπαϊκά Παρατηρητήρια για την Ηθική της Τεχνητής Νοημοσύνης και την Βιοηθική. Να φροντίσουμε τους παππούδες και τις γιαγιάδες, να κάνουμε Ευρωπαϊκά Δίκτυα για την νεότητα, να στηρίξουμε την μητρότητα και τις γυναίκες, να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από ένα ανεξέλεγκτο διαδίκτυο.
Αυτή θα είναι η προσπάθειά μου, αν οι Ελληνίδες και οι ΄Έλληνες μέ τιμήσουν  με την εμπιστοσύνη τους, θέλω να εργαστώ με φιλότιμο και πυξίδα μου την ανθρωπιά, γιατί ο καλύτερος τρόπος για να προβλέψουμε το μέλλον, είναι να τό δημιουργήσουμε!

5) Που αποδίδετε την άρνηση της αντιπολίτευσης να εφαρμοστεί η επιστολική ψήφος και στις εθνικές εκλογές;
Είναι μία ιστορική στιγμή και αδυνατώ να κατανοήσω με όρους εθνικού συμφέροντος αυτήν την άρνηση με την προσχηματική δικαιολογία ότι κατατέθηκε εκπρόθεσμα η σχετική τροπολογία.
Ενδεχομένως, η απάντηση να κρύβεται στους αριθμούς, καθώς στις τελευταίες εθνικές  εκλογές του Ιουνίου 2023 οι ΄Έλληνες της Διασποράς ετάχθησαν αναφανδόν υπέρ της Νέας Δημοκρατίας με ποσοστό 43,2%, το οποίο υπερέβη το αποτέλεσμα  του κυβερνώντος κόμματος στον ελλαδικό χώρο(40,56).
Αντίθετα, ο ΣΥΡΙΖΑ  στους ΄Έλληνες του Εξωτερικού κατέγραψε χαμηλότερο ποσοστό 16,6% έναντι του εθνικού (17, 83), καθώς και το ΠΑΣΟΚ  6,91% έναντι 11,84 στον ελλαδικό χώρο, ιδιαίτερα μεγάλη διαφορά.
Άρα, με όρους… ποδοσφαιρικούς : Μικροκομματικό συμφέρον-Ιστορία, σημειώσατε με θλίψη 1!
Η θέση η δική μας στην Νέα Δημοκρατία είναι ότι θα διεκδικήσουμε στο Εθνικό Κοινοβούλιο αυξημένη πλειοψηφία 200 ψήφων με τον προσήκοντα πάντοτε σεβασμό στις συνταγματικές επιταγές και δεσμεύσεις. Αναμφίβολα, πρόκειται για μία ιστορική ευκαιρία να ενισχύσουμε την δυναμική του Οικουμενικού Ελληνισμού, εντάσσοντας   τους  Έλληνες της Διασποράς στην διαδικασία λήψης αποφάσεων στον ελλαδικό χώρο. Πολλώ δε μάλλον, που τα τελευταία χρόνια η Ελλάδα «αιμορράγησε», χάνοντας περίπου 500 χιλιάδες κυρίως νέους σε αναπαραγωγική ηλικία, οι οποίοι πήραν και πάλι των… ομματιών τους εξαιτίας της οικονομικής κρίσης και της παρ’ολίγον καταστροφής τα χρόνια που κυβέρνησε την χώρα το μόρφωμα ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

6) Το μήνυμά σας προς τους απόδημους Έλληνες;
Είσθε το «΄Αλας του Ελληνισμού» και αυτό δεν το λέει μόνον η Βίκυ Φλέσσα υποψήφια Ευρωβουλευτής της ΝΔ, η οποία σάς ζητεί να τήν εμπιστευθείτε να εκπροσωπήσει ως Ελληνίδα Ευρωβουλευτής την Πατρίδα μας στην Ευρώπη, αλλά ο μέγας  Διονύσης Σαββόπουλος: «Είτε με τις Αρχαιότητες είτε με Ορθοδοξία, των Ελλήνων οι Κοινότητες φτιάχνουν άλλον γαλαξία!».
Και γι’ αυτές ακριβώς τις κοινότητες, των Ελλήνων της Διασποράς, είμαστε  εμείς του ελλαδικού χώρου, υπερήφανοι.
Προσωπικώς από την γραμμή και της μητέρας και του πατέρα μου έχω συγγενείς στην Αυστραλία, στον Καναδά, στην Αμερική και στην Γερμανία και ο γυιός μου έζησε και εργάστηκε 11 χρόνια στο Λονδίνο. Ευτυχώς, επέστρεψε στην Πατρίδα.
Έχω προσωπική γνώμη και σχέση με την Διασπορά μας και δεσμούς συναισθηματικούς.
Είσθε και θα παραμείνετε  μέσα στην καρδιά μας  οι καλύτεροι πρεσβευτές του Ελληνισμού, του ιδρυτικού πολιτισμού της Δύσης και της αρχαιότερης γλώσσας στον κόσμο, οι διαπρύσιοι κήρυκες της Ελλάδας στην Υφήλιο!

Αφήστε μια απάντηση