Συνεντεύξεις

Ο Αλεξανδρινός Γ. Φλωρεντής, μιλάει στον Καϊρινό Georg Gstrein

 

Ο Αλεξανδρινός Γ. Γραμματέας του Υπουργείου ΨηΠΤΕ, Γ. Φλωρεντής, μιλάει στον Καϊρινό δημοσιογράφο της Βιέννης Georg Gstrein

N. K.

Μία εξαιρετική συνέντευξη παραχώρησε ο Αλεξανδρινός και βέρος Αιγυπτιώτης, Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης, κ. Γιώργος Φλωρεντής, μιλώντας στη «Ηephasestus Wien», που αποτελεί και τη φωνή όλου του Ελληνισμού στην όμορφη Αυστρία και γενικότερα όπου διαβιούν Έλληνες σε γερμανόφωνες χώρες της Ευρώπης.

Αξίζει όμως να σημειωθεί ότι τη συνέντευξη την πήρε ένας εξίσου Αιγυπτιώτης δημοσιογράφος (στον οποίο και ανήκει η εν λόγω εφημερίδα), ο Γιώργος Γκστρέιν, ο οποίος είναι και μάλιστα Αμπετειανός.

Ο κ. Gstrein είναι πραγματικά η ψυχή της ενημέρωσης για τον απόδημο Ελληνισμό της περιοχής.

Ας παρακολουθήσουμε λοιπόν τη συνέντευξη από τον Αλεξανδρινό Αβερωφίτη Γιώργο Φλωρεντή, στον Καϊρινό Αμπετειανό Γιώργο Γκνστρέιν:

 

Κύριε Γενικέ, μέσα από την ομιλία σας, φαίνεται να είστε από τις πολιτικές προσωπικότητες που αναφερόμενος στο Ρήγα τον παρουσιάσατε «σωστά». Αυτό ακριβώς ήταν! Μιλήστε μας λίγο για το πως γνωρίσατε τόσο καλά αυτόν τον μεγάλο επαναστάτη.

Στην πόλη σας ήρθα ως Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου, εκπροσωπώντας το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης συμμετέχοντας στις τριήμερες εκδηλώσεις αφιερωμένες στον Ρήγα (Φεραίο) Βελεστινλή, που διοργανώθηκαν από την Ιερά Μητρόπολη Αυστρίας, την Ομοσπονδία Ελληνικών Σωματείων Αυστρίας και το Γραφείο Τύπου και Ενημέρωσης Βιέννης. H χώρα μας έχει ιστορία μακραίωνη, κοσμογονικά γεγονότα, σύμβολα, συμβολισμούς, αναφορές και συνειρμούς. Όλα αυτά προσωποποιήθηκαν από ανθρώπους ,από προσωπικότητες που έδωσαν νόημα και μορφή στην πορεία της χώρας. Ένα τέτοιο σύμβολο του ελληνικού έθνους είναι ο Ρήγας Βελεστινλής, οι ιδέες, τα οράματα και η θυσία του οποίου έπαιξαν μέγιστο ρόλο ώστε η χώρα μας να είναι ελεύθερη. Στην ομιλία μου δεν αναφέρθηκα μόνο στο παρελθόν παρουσιάζοντας τον Ρήγα. Μίλησα για τη σύνδεση, που έχει η Ελλάδα του τότε με αυτή του σήμερα, έχοντας μεγαλώσει, με τον Ρήγα, από τα μαθητικά μου χρόνια που τον γνώρισα, όπως όλα τα ελληνόπουλα, σαν δάσκαλο, σαν σύντροφο, σαν καθοδηγητή. Είναι μία σχέση θα έλεγα σχεδόν προσωπική. Αλλά στην Βιέννη πρόσθεσα και μια άλλη ιδιότητα η οποία είναι σύμφυτη, ότι δηλαδή ο Ρήγας Βελεστινλής, μας έκανε να καταλάβουμε ότι ένα έθνος, μια ιδέα δεν περιορίζονται σε κράτη και σύνορα αλλά ήταν και θα είναι ένας καμβάς πάνω στον οποίο θα ζωγραφίζουμε τα όνειρά μας. Κάτι σαν τη χάρτα του Ρήγα με λίγα λόγια.

 

Κύριε Φλωρεντή, είστε, μαζί με τον Υπουργό Παιδείας, ένα σημαντικό στέλεχος της ομογένειας, ίσως εσείς περισσότερο μιας και εξακολουθείτε να ασχολείσθε με την Ομογένεια της Αιγύπτου. Για πείτε μας κάτι σχετικά για τον Hephaestus Wien, που διαβάζεται σε όλον τον κόσμο.

Προέρχομαι από την ομογένεια και συνεχίζω να ανήκω σε αυτήν. Γεννήθηκα και μεγάλωσα στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου, σε μια πολυπολιτισμική κοινωνία και ως γνήσιο τέκνο του Μεγάλου Αλεξάνδρου και του Καβάφη δεν μπορώ παρά να κουβαλάω αυτές τις μνήμες. Με κάθε ευκαιρία είτε μέσα από την επαγγελματική μου ενασχόληση, είτε μέσα από την κομματική μου λειτουργία και κοινωνική δράση δεν παύω να ασχολούμαι και να προσφέρω στην ομογένεια, στον απανταχού ελληνισμό. Με μεγάλη χαρά μου, ερχόμενος στη Βιέννη, βρήκα μια ιστοσελίδα και έναν ραδιοφωνικό διαδικτυακό σταθμό που απευθύνονται στην ομογένεια. Γιατί το διαδίκτυο δεν γνωρίζει σύνορα και δίνει δυνατότητα να επικοινωνούν οι Έλληνες σε όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου, να είμαστε ο ένας κοντά στον άλλον.

 

Πιστεύετε πως η Ομογένεια μπορεί να συσπειρωθεί και να εκλέξει βουλευτές στο ελληνικό Κοινοβούλιο; Πώς θα μπορούσε να οργανωθεί κάτι τέτοιο Γιατί οι μέχρι τώρα προσπάθειες δεν κατέληξαν πουθενά.

Εδώ και πολλά χρόνια η ομογένεια προσπαθεί να πείσει την ελληνική πολιτεία να συμφωνήσει σε ένα κοινό σχέδιο για την άσκηση του εκλογικού δικαιώματος των Ελλήνων που ζουν στο εξωτερικό στον τόπο διαμονής τους. Αν και είναι επιταγή του Συντάγματος, μέχρι σήμερα δεν έχει βρεθεί η κατάλληλη λύση που θα υλοποιήσει αυτό το αίτημα. Το ζήτημα είναι σοβαρό και δεν θα πρέπει το οποιοδήποτε νομοσχέδιο ή η οποιαδήποτε πρωτοβουλία να στοχεύει στην απλή «εκμετάλλευση» της ψήφου των ομογενών χωρίς αντίκρισμα. Θέλει σοβαρή συζήτηση από όλες τις πλευρές και πιστεύω πως σύντομα η κυβέρνηση, που έχει τη βούληση, θα προχωρήσει σε μια τέτοια πρωτοβουλία διαλόγου και να καταλήξουμε στο αποτέλεσμα που να ανταποκρίνεται στις ανάγκες και στην πραγματικότητα των καιρών μας.

 

Ποιος ο ρόλος του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης στο οποίο υπηρετείτε;

Το Υπουργείο Ψηφιακής Πολιτικής, Τηλεπικοινωνιών και Ενημέρωσης συστάθηκε τον Νοέμβριο του 2016 με απόφαση του Πρωθυπουργού με σκοπό να συμβάλει ως μοχλός ανάπτυξης στην νέα σελίδα της χώρας που βγαίνει από την πολυετή κρίση. Αρμοδιότητες μας η χάραξη και εφαρμογή εθνικής πολιτικής και υποδομών για την ανάπτυξη επικοινωνιακής και ψηφιακής πολιτικής και τηλεπικοινωνιακών και ταχυδρομικών υπηρεσιών υψηλής ποιότητας, η εξειδίκευση και η εφαρμογή εθνικής πολιτικής στην ενημέρωση των πολιτών εντός και εκτός συνόρων και την προώθηση και ανάπτυξη των οπτικοακουστικών παραγωγών. Αυτή τη στιγμή λειτουργούν 25 Γραφεία Τύπου  και Ενημέρωσης σε αντίστοιχες διπλωματικές αρχές της χώρας μας στο εξωτερικό με πλούσια δράση, παράλληλα με τις ξενόγλωσσες ιστοσελίδες μας, με σκοπό την ενημέρωση αλλά και την ενίσχυση της παρουσίας της Ελλάδας στο παγκόσμιο γίγνεσθαι.

Ως υπουργείο εργαζόμαστε σκληρά για να δίνονται ίσες ευκαιρίες, ισότιμη δυνατότητα πρόσβασης στα εργαλεία της νέας εποχής, για όλους, όπου κι αν κατοικούν.

Όραμά μας είναι να φέρουμε Το Αύριο, Σήμερα για Όλους.

Σας ευχαριστούμε Κε Γενικέ!

 

Πηγή : https://pyramisnews.gr 4/7/2018

Αφήστε μια απάντηση