Georg Gstrein Συνεντεύξεις

Ο Υφυπουργός Εξωτερικών Γιώργος Κώτσηρας μιλά στο Hephaestus Wien

Georg Gstrein

Ποια είναι η γνώμη σας για το Νόμο σχετικά με τη ψήφο των Ομογενών;

Ο νόμος για την άρση των περιορισμών στην ψήφο των Απόδημων Ελλήνων ήταν το πρώτο νομοσχέδιο που έφερε στη Βουλή η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη το καλοκαίρι του 2023, μετά την ξεκάθαρη ανανέωση της λαϊκής εντολής. Με τον τρόπο αυτό θελήσαμε να στείλουμε ένα μήνυμα συμβολισμού αλλά κυρίως ουσίας για τη σημασία που αποδίδουμε στην ισότιμη συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στην πολιτική ζωή της χώρας και στην ενίσχυση των δεσμών του μητροπολιτικού κέντρου με τους Έλληνες ανά τον κόσμο.

Με τη νομοθετική πρωτοβουλία που ανακοινώθηκε την προηγούμενη εβδομάδα από τον Πρωθυπουργό για καθιέρωση της επιστολικής ψήφου στις Ευρωεκλογές κάνουμε ένα ακόμα σημαντικό βήμα για την άρση κάθε πρακτικού εμποδίου στην ψήφο των Ελλήνων του εξωτερικού. Έτσι, στις ερχόμενες Ευρωεκλογές, τον Ιούνιο του 2024, δεν θα στηθούν εκλογικά τμήματα στο εξωτερικό. Οι εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού θα μπορούν να ψηφίσουν από τον τόπο κατοικίας τους, μέσω μιας απλής και αδιάβλητης διαδικασίας, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες διεθνών οργανισμών, που θα διαφυλάσσει τη μυστικότητα της ψήφου. Πρόκειται για μια διαδικασία που ακολουθείται ήδη στην Αυστρία, καθώς και σε πολλές άλλες χώρες της Ε.Ε.

Με την επιστολική ψήφο ευελπιστούμε να αυξηθεί η συμμετοχή των Ελλήνων του εξωτερικού στις εκλογές.

Οι Έλληνες της διασποράς ασχολούνται πολύ με την Ελλάδα. Το Υπουργείο, οι αρχές, ποιες δομές έχουν φτιάξει για να βοηθήσουν αυτή την αλληλεπίδραση;

Η Ελλάδα έχει την τύχη να διαθέτει μια μεγάλη και δραστήρια διασπορά, η οποία αποτελεί, αναμφίβολα, πολύτιμο εθνικό κεφάλαιο. Σταθερή μας επιδίωξη είναι η ενίσχυση των σχέσεων των Απόδημων Ελλήνων με το μητροπολιτικό κέντρο.

Σε επίπεδο Υπουργείου Εξωτερικών, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης μου έδειξε την εμπιστοσύνη του αναθέτοντάς μου το χαρτοφυλάκιο του απόδημου Ελληνισμού και της Δημόσιας Διπλωματίας. Συνδετικό ρόλο με τους Έλληνες της διασποράς διαδραματίζουν οι Διπλωματικές Αρχές μας στο εξωτερικό. Από κει και πέρα, η αποτελεσματικότητα της πολιτικής μας προϋποθέτει τον συντονισμό της κεντρικής υπηρεσίας με τις αρχές εξωτερικού, τα άλλα υπουργεία και λοιπούς φορείς, με τους οποίους επιδιώκουμε στενή συνεργασία και συνέργειες. Σε ένα τέτοιο πλαίσιο δράσης εφαρμόζουμε σειρά πολιτικών για την ενίσχυση της αλληλεπίδρασης των Ελλήνων της διασποράς με την πατρίδα. Επιτρέψτε μου να αναφερθώ, ενδεικτικά, σε δύο τρέχουσες πρωτοβουλίες μας.

Πρώτον, υπό τις οδηγίες του Υπουργού Εξωτερικών Γιώργου Γεραπετρίτη, καταρτίζουμε για πρώτη φορά ένα Στρατηγικό Σχέδιο για τον Απόδημο Ελληνισμό, με ορίζοντα τριετίας (2024-2027), προκειμένου να υπάρχει στοχοθεσία, συντεταγμένος τρόπος διαχείρισης των θεμάτων της ομογένειας και συνέχεια στην άσκηση εθνικής πολιτικής για τον Απόδημο Ελληνισμό. Η στρατηγική θα ανακοινωθεί σύντομα στις λεπτομέρειές της, αλλά μπορώ να σας πω ότι θα δίνει έμφαση στην ελληνομάθεια, την εκπαίδευση, τον πολιτισμό, τη στήριξη της Εκκλησίας και στην προσέγγιση της νέας διασποράς, της αποκαλούμενης «γενιάς του brain drain».

Δεύτερον, με στόχο τη βελτίωση της καθημερινότητας των Ελλήνων του εξωτερικού, αναβαθμίζουμε τις υπηρεσίες που προσφέρουν οι ελληνικές Προξενικές μας Αρχές ανά τον κόσμο με τη χρήση σύγχρονων ψηφιακών εργαλείων. Ενδεικτικό παράδειγμα είναι το έργο «Μετασχηματισμός Διαδικασιών Προξενικών Υπηρεσιών», το οποίο παρουσιάστηκε πρόσφατα σε ειδική Ημερίδα στο Υπουργείο Εξωτερικών.

Ειδικότερα, το εν λόγω έργο περιλαμβάνει την Ψηφιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Αιτημάτων, που θα τεθεί σε πλήρη λειτουργία κατά το προσεχές διάστημα και μέσω της οποίας θα διεκπεραιώνονται μερικώς ή πλήρως ηλεκτρονικά και εξ αποστάσεως αιτήματα των πολιτών προς τις Προξενικές Αρχές. Συγκεκριμένα, θα δίνεται η δυνατότητα ψηφιακής υποβολής αιτηµάτων και απαιτούµενων δικαιολογητικών, ηλεκτρονικής πληρωµής του αντιτίµου των προξενικών υπηρεσιών, ψηφιακής αποστολής των αιτούµενων εγγράφων στους πολίτες και ηλεκτρονικών ραντεβού για τις υπηρεσίες εκείνες που δεν θα μπορούν να διεκπεραιωθούν ηλεκτρονικά. Η Ψηφιακή Υπηρεσία, σε συνδυασμό με τον Εικονικό Βοηθό, που λειτουργεί ήδη και απαντά στις ερωτήσεις των πολιτών προς τις Προξενικές Αρχές 24 ώρες το 24ωρο σε 19 διαφορετικές γλώσσες, με χρήση τεχνητής νοημοσύνης, αναμένεται να βελτιώσει ουσιαστικά την επικοινωνία των Διπλωματικών μας Αρχών με τους ομογενείς και την εξυπηρέτησή τους.

Νομίζετε ότι θα έπρεπε να δημιουργηθεί επιτέλους ένα Υπουργείο Ομογένειας;

Ζητούμενο της Κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη, από την πρώτη στιγμή, είναι η διαμόρφωση και υλοποίηση πολιτικών που ενισχύουν την φωνή της ομογένειας. Το Υπουργείο Εξωτερικών διαθέτει πολυετή εμπειρία και τεχνογνωσία στα θέματα αυτά, ένα ευρύτατο δίκτυο Διπλωματικών Αρχών στο εξωτερικό και αξιόλογο ανθρώπινο δυναμικό. Ο Υπουργός Εξωτερικών, ο αρμόδιος Υφυπουργός και η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας βρίσκονται σε άμεση συνεργασία για τον σχεδιασμό και την υλοποίηση πρωτοβουλιών για τους Έλληνες της Διασποράς. Στόχος μας είναι να αξιοποιήσουμε ακόμα περισσότερο τις υπάρχουσες δομές, να επενδύσουμε στην τεχνολογία, στην καλύτερη διαχείριση τεχνικών και ανθρώπινων πόρων και να αναπτύξουμε συνέργειες. Τέλος, θα ήθελα να τονίσω πως όλα τα παραπάνω τελούν υπό την εποπτεία του ίδιου του Πρωθυπουργού, ο οποίος έχει πολλάκις αποδείξει το έμπρακτο ενδιαφέρον του για την Ομογένεια.

Στον Νόμο 4781/2021, το Άρθρο 452 αναφέρεται στην επαναλειτουργία του ΣΑΕ (Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού). Πώς βλέπετε μια επαναλειτουργία αυτού του Οργάνου, το οποίο πολλοί Ομογενείς το θεωρούν απαραίτητο;

Βασική επιδίωξη του Υπουργείου Εξωτερικών είναι να αποτελέσει η Ομογένεια θεσμικό κοινωνικό εταίρο στο πλαίσιο της εθνικής προσπάθειας για την ενίσχυση της παρουσίας της χώρας και την προώθηση και προβολή των ελληνικών θέσεων παγκοσμίως. Παραμένουμε σταθερά προσηλωμένοι σε κάθε πρωτοβουλία και δράση που υποστηρίζει τους ομογενείς μας και ενδυναμώνει τη σχέση τους με την μητέρα-πατρίδα.

Έγινε συζήτηση στο παρελθόν, στην Ειδική Μόνιμη Επιτροπή Ελληνισμού της Διασποράς της Βουλής, να καθιερωθεί μια Ημέρα του Απόδημου Ελληνισμού. Το θέμα δεν επανήλθε, για μας τον Ήφαιστο, η πιο ιδανική ημερομηνία είναι η 29η Απριλίου, μέρα γεννήσεως και θανάτου  του μεγάλου Ομογενή Ποιητή Κωνσταντίνου  Καβάφη. Έχετε σκεφθεί το θέμα κύριε Υπουργέ;

Ναι, η καθιέρωση μιας Ημέρας Απόδημου Ελληνισμού είναι μια πρόταση τόσο σε επίπεδο συμβολισμού όσο και ουσίας που αναδεικνύει τον ρόλο και την προσφορά του Απόδημου Ελληνισμού. Οι ομογενείς μας λειτουργούν ως γέφυρα φιλίας και αλληλοκατανόησης μεταξύ της Ελλάδας και των χωρών υποδοχής τους και μας κάνουν περήφανους διαδίδοντας τον πολιτισμό μας στα πέρατα της οικουμένης και η καθιέρωση Ημέρας Απόδημου Ελληνισμού θα συνδράμει σε αυτή τη σχέση.

Όπως θα γνωρίζετε, πολλοί Ομογενείς θέλουν να χρησιμοποιήσουν το gov.gr ή να γραφτούν στους καταλόγους εκλογέων Εξωτερικού, αλλά δεν έχουν κωδικούς  Taxisnet για διάφορους λόγους. Η Πολιτεία θα μπορούσε να λύσει αυτό το θέμα με το ΙD Signature. Θα υπάρξει κάποια λύση σε αυτό το θέμα;

Καταρχάς να διευκρινίσουμε ότι η πλατφόρμα gov.gr δίνει τη δυνατότητα στον καθένα να πλοηγηθεί ελεύθερα χωρίς κωδικούς και να βρει για πάνω από 1500 ψηφιακές υπηρεσίες που προσφέρονται συνοπτικές πληροφορίες, οδηγίες χρήσης και νομοθετικό πλαίσιο.  

Η πρόσβαση των πολιτών στην Ψηφιακή Υπηρεσία Διαχείρισης Αιτημάτων, στην οποία αναφέρθηκα προηγουμένως και η οποία θα διευκολύνει την εξυπηρέτησή τους από τις Προξενικές Αρχές, δεν θα απαιτεί αποκλειστικά κωδικούς Taxisnet. Συγκεκριμένα, η είσοδος  των πολιτών στην Ψηφιακή Υπηρεσία θα είναι δυνατή με τρεις εναλλακτικούς τρόπους: ή µε κωδικούς taxisnet, ή, για τους πολίτες που επιθυµούν να εξυπηρετηθούν ως επισκέπτες, µε τη λήψη Κωδικών Μίας Χρήσης (OTP) ή, τέλος, µε Κωδικούς που θα λαµβάνουν µετά από διαδικασία άπαξ αυθεντικοποίησής τους από την Προξενική Αρχή.

Επιτρέψτε μου, επίσης, να επισημάνω, για την ενημέρωση των αναγνωστών σας, τη δημιουργία ειδικής κατηγορίας για τους Έλληνες του εξωτερικού στο gov.gr, η οποία δημιουργήθηκε πριν από λίγους μήνες μετά από συνεργασία του Υπουργείου Εξωτερικών και του Υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης. Στην κατηγορία αυτή συγκεντρώσαμε, για τη διευκόλυνσή τους, τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες υπηρεσίες από Έλληνες που κατοικούν μόνιμα ή πρόσκαιρα στο εξωτερικό. Η πρόσβαση είναι δυνατή μέσω της αρχικής σελίδας gov.gr, ενώ σχετικός σύνδεσμος υπάρχει και στην αρχική σελίδα του Υπουργείου Εξωτερικών mfa.gr.

Κύριε Υπουργέ είστε ένας νέος άνθρωπος με εντυπωσιακό βιογραφικό που κατορθώσατε στα 35 σας να εκλεγείτε για πρώτη φορά Βουλευτής. Τι από όλα όσα κάνατε, σας έχει επηρεάσει; Σας έχει μαρκάρει για την υπόλοιπη ζωή σας! ……..

Θα μπορούσα να αναφέρω δύο πολύ σημαντικές για εμένα στιγμές. Η πρώτη ήταν η ορκωμοσία για το διδακτορικό μου, μιας και αποτέλεσε το επιστέγασμα μιας πολυετούς ακαδημαϊκής διαδρομής.

Επίσης, ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή υπήρξε για εμένα η ορκωμοσία μου για πρώτη φορά ως Βουλευτής Δυτικής Αττικής τον Ιούλιο του 2019.

Δεν μπορώ να παραλείψω την τιμή αλλά και το άγχος που ένιωσα όταν ο Πρωθυπουργός μου εμπιστεύθηκε το χαρτοφυλάκιο του Υφυπουργού Δικαιοσύνης τον Ιανουάριο του 2021. Τέλος, ιδιαίτερη πρόκληση αποτελεί για εμένα και το χαρτοφυλάκιο του Υφυπουργού Εξωτερικών, γιατί κάθε μέρα, συνομιλώντας με Απόδημους Έλληνες, συνειδητοποιώ πόσο έντονα κτυπάει η καρδιά της Ελλάδας σε κάθε άκρη του κόσμου μέσα από τους ομογενείς μας.

Αυτές τις ημέρες βρεθήκατε στη Βιέννη. Για ποιον λόγο;

Στο πλαίσιο της επίσκεψης της Προέδρου της Δημοκρατίας, Κατερίνας Σακελλαροπούλου, στην Αυστρία συμμετείχα στις διευρυμένες συνομιλίες που είχε με τον Αυστριακό ομόλογό της, Alexander Van der Bellen, στο Προεδρικό Μέγαρο, καθώς και με τον Πρόεδρο της Βουλής της Αυστρίας, Wolfgang Sobotka, στο Κοινοβούλιο.

Στο επίκεντρο των συζητήσεων τέθηκαν οι διμερείς σχέσεις και η εμβάθυνση της συνεργασίας των χωρών μας, σε τομείς αμοιβαίου ενδιαφέροντος.

Επίσης, στη διάρκεια εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε στην Πρεσβευτική κατοικία στη Βιέννη, προς τιμήν της Προέδρου της Δημοκρατίας, συνάντησα Ελληνίδες και Έλληνες της Διασποράς που με το έργο τους διαμορφώνουν το σύγχρονο πρόσωπο της Ελλάδας και αναδεικνύουν το ελληνικό στοιχείο στην Αυστρία.

Τέλος, είχα τη χαρά και την τιμή να συμμετέχω στη συνάντηση της Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Αυστρίας και Έξαρχο Ουγγαρίας, κ. Αρσένιο. Με το πολυεπίπεδο κοινωνικό και φιλανθρωπικό έργο της, η Ιερά Μητρόπολη Αυστρίας διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην ιστορική συνέχεια του Ελληνισμού και την ενδυνάμωση των σχέσεων των Αποδήμων μας με την πατρίδα.

 

Σας ευχαριστώ!!!!

Αφήστε μια απάντηση