Ελλάδα

Η Ελλάδα στην 1η θέση στο Συμβούλιο του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO)  

 

Εκλογή της Ελλάδας στην 1η θέση στο Συμβούλιο (Κατηγορία Α) του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO)

 

Στο πλαίσιο της 32ης Συνόδου της Συνέλευσης του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (ΙΜΟ), που διεξήχθη την Παρασκευή 10-12-21 και της εκλογικής διαδικασίας για την ανάδειξη των νέων μελών του Συμβουλίου (Κατηγορία Α), η Ελλάδα κατέλαβε για πρώτη φορά στην ιστορία της συμμετοχής της στον Οργανισμό την πρώτη θέση, λαμβάνοντας 150 ψήφους σε σύνολο 157.

Η για πρώτη φορά εκλογή της χώρας μας στην πρώτη θέση του Συμβουλίου του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (για τη διετία 2022 – 23) καταδεικνύει τον σημαίνοντα ρόλο της ως μίας από τις κορυφαίες δυνάμεις στον τομέα της διεθνούς ναυτιλίας. Σημειώνεται ότι η Ελλάδα, συνεχίζοντας ναυτική παράδοση αιώνων, ελέγχει περίπου το 20% του συνολικού θαλάσσιου εμπορίου στην υφήλιο. Παράλληλα, η ανωτέρω διπλωματική επιτυχία στον ΙΜΟ επισφραγίζει τη μακρόχρονη και ιδιαίτερα ενεργή συμβολή της Ελλάδας στη διαμόρφωση της ναυτιλιακής νομοθεσίας μέσω της συνεχούς παρουσίας της στις εργασίες των Επιτροπών – Υποεπιτροπών του Οργανισμού.

Επισημαίνεται ότι η Ελλάδα, αποτελώντας ένα από τα ιδρυτικά μέλη του ΙΜΟ, εκλέγεται, με εξαίρεση το 1977, σταθερά στην Κατηγορία Α του Συμβουλίου του Οργανισμού, λόγω του μεγέθους του εμπορικού της στόλου.

Η χώρα μας εκφράζει, επίσης, τις θερμές της ευχαριστίες στα κράτη – μέλη του ΙΜΟ, τα οποία αναγνώρισαν έμπρακτα τις προσπάθειες και τη συμβολή της στο πλαίσιο του Οργανισμού, με πρωταρχικό στόχο την ασφάλεια και την προστασία της διεθνούς ναυτιλίας, καθώς και την πρόληψη της προκαλούμενης από πλοία ρύπανσης.

Αφήστε μια απάντηση