Νέα

Συμμετοχή Υφυπουργού Εξωτερικών Κώστα Φραγκογιάννη στο Balkans & Black Sea Forum 2023

Για τον κομβικό ρόλο που έχει αποκτήσει η Ελλάδα, τα τελευταία χρόνια, στον τομέα των μεταφορών και των δικτύων συνδεσιμότητας στην ευρύτερη περιοχή των Βαλκανίων, του Εύξεινου Πόντου και της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, μίλησε ο  Υφυπουργός Εξωτερικών για την Οικονομική Διπλωματία και την Εξωστρέφεια Κώστας Φραγκογιάννης, στην παρέμβασή του στο 4ο Συνέδριο Balkans & Black Sea Forum, που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, σήμερα Τετάρτη 5 Ιουλίου 2023.

Όπως επεσήμανε χαρακτηριστικά ο κ. Φραγκογιάννης: «Η βελτίωση της διασυνδεσιμότητας στα δίκτυα μεταφορών αποτελεί προτεραιότητα για την Ελλάδα, καθώς επιφέρει οικονομικά και γεωπολιτικά οφέλη για όλες τις χώρες της περιοχής». Και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά σε διεθνή, ευρωπαϊκά και περιφερειακά σχήματα στα οποία συζητούνται, μεταξύ άλλων, σχετικά θέματα, όπως η Διαδικασία Συνεργασίας ΝΑ Ευρώπης (SEECP), ο Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας Ευξείνου Πόντου (ΟΣΕΠ), η Πρωτοβουλία της Περιφέρειας Αδριατικής & Ιονίου.

Ο κ. Υφυπουργός αναφέρθηκε, επίσης, στον ηγετικό ρόλο της Ελλάδας στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας της Κοινότητας Μεταφορών Green Lanes”, για τη διευκόλυνση των μεταφορών και της συνδεσιμότητας μεταξύ Δυτικών Βαλκανίων και Ε.Ε.

Ο κ. Φραγκογιάννης υπογράμμισε και τη στρατηγική σημασία των ελληνικών λιμανιών – όχι μόνο του Πειραιά, αλλά και της Θεσσαλονίκης, της Αλεξανδρούπολης, της Καβάλας, του Βόλου – των οποίων η επέκταση και βελτίωση των υποδομών, αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης.

Τέλος, ο κ. Υφυπουργός αναφέρθηκε και στο σημαντικό ρόλο του ελληνικού κατασκευαστικού τομέα στα σχεδιαζόμενα και υλοποιούμενα έργα συνδεσιμότητας, σε περιφερειακό επίπεδο, λόγω της άρτιας τεχνογνωσίας και πλούσιας εμπειρίας των ελληνικών εταιριών του κλάδου.

Σημειώνεται ότι το Φόρουμ Βαλκανίων και Μαύρης Θάλασσας (Balkans & Black Sea Forum) αποτελεί πρωτοβουλία για την ανταλλαγή απόψεων και τη διερεύνηση δυνατοτήτων συνεργασίας, με στόχο την προώθηση της ασφάλειας και της βιώσιμης ανάπτυξης στην ευρύτερη περιοχή της Ευρασίας. Το σημερινό “Executive Roundtable 2023”, εστίασε στις δυνατότητες ενίσχυσης του κομβικού ρόλου της Ελλάδας στην ευρύτερη περιοχή σε 4 πυλώνες: α) ενέργεια, β) καινοτομία/οικονομία/περιβάλλον, γ) συνδεσιμότητα/υποδομές και δ) διαπολιτισμική συνεργασία.

 

Αφήστε μια απάντηση