Παροικιακά Νέα

Καντίνες με φαγητό στη Βιέννη  (Food – Trucks)

 

Όσοι θέλουν να δραστηριοποιηθούν επιχειρηματικά ανοίγοντας μία καντίνα η οποία προσφέρει φαγητό στη Βιέννη, έρχονται αντιμέτωποι με πολλούς κανονισμούς και διαφορετικές αρμοδιότητες των δημοτικών και κρατικών αρχών.

Βασικά, κάθε καντίνα πρέπει να αξιολογηθεί ξεχωριστά και απαιτούνται διαφόρων ειδών άδειες.

Το μεγαλύτερο εμπόδιο είναι η αναζήτηση μιας κατάλληλης τοποθεσίας που να μπορεί να λάβει έγκριση.

Η μετακίνηση και η εγκατάσταση της καντίνας εκεί όπου κάθε φορά υπάρχει πελατεία, δεν είναι δυνατή στη Βιέννη λόγω του νομικού καθεστώτος.

Κατά κανόνα, δεν μπορεί να στηθεί μία καντίνα σε πεζοδρόμια ή σε πλατείες. Ωστόσο, υπάρχουν διάφορες εναλλακτικές λύσεις.

 

Καντίνα σε Ιδιωτικό χώρο

Είναι η απλούστερη δυνατότητα. Ωστόσο, απαιτείται άδεια σύμφωνα με τους κανονισμούς οδικής κυκλοφορίας (StVO). Με αυτή την άδεια οδικής κυκλοφορίας ελέγχεται το ότι η καντίνα δεν θα βλάψει την ευκολία και την ασφάλεια της κυκλοφορίας (για παράδειγμα, πελάτες που περιμένουν, οι οποίοι υπό ορισμένες συνθήκες μπορεί να διαταράξουν την κυκλοφορία των πεζών σε ένα πεζοδρόμιο). Εάν η τοποθεσία είναι αρκετά μεγάλη, η άδεια συνήθως χορηγείται.

 

Αγορές (τύπου λαϊκή αγορά)

Μια άλλη δυνατότητα λειτουργίας καντίνας είναι οι αγορές της Βιέννης. Η άδεια για την εγκατάσταση εκχωρείται από το αρμόδιο γραφείο επίβλεψης της συγκεκριμένης αγοράς σύμφωνα με τους κανονισμούς που ισχύουν. Σε αυτή την περίπτωση είναι απαραίτητη η υποβολή αίτησης, λαμβάνοντας υπόψη τους κανονισμούς.

Οι βιεννέζικες αγορές είναι πολύ δημοφιλείς ως τοποθεσίες για καντίνες.

 

Εκδηλώσεις (τύπου πανηγύρια, κλπ)

Εάν η καντίνα πρόκειται να χρησιμοποιηθεί ως μέρος μιας εκδήλωσης, πρέπει να τηρούνται οι κανονισμοί που σχετίζονται με αυτή και να υπάρχει επικοινωνία απευθείας με τον διοργανωτή.

Εάν κάποιος διαχειρίζεται ήδη ένα εστιατόριο ή παρόμοια επιχείρηση και θέλει να σερβίρει φαγητό και ποτά σε μια εκδήλωση (π.χ. φεστιβάλ δρόμου), μπορεί να το κάνει με απλούστερες διαδικασίες.

 

Λωρίδες στάθμευσης αυτοκινήτων

Υπάρχει η δυνατότητα τοποθέτησης καντίνας – food truck σε λωρίδα στάθμευσης, όπου η καντίνα μπορεί να στηθεί σε μακροπρόθεσμη βάση. Κατά τη διαδικασία έγκρισης λαμβάνονται υπόψη η διαθεσιμότητα θέσεων στάθμευσης και οι τοπικές συνθήκες.

 

Άδεια άσκησης επιχείρησης

Ο ιδιοκτήτης καντίνας τροφίμων χρειάζεται την κατάλληλη επαγγελματική άδεια. Κατά την εγγραφή, πρέπει να προσδιορίζεται η κύρια τοποθεσία της επιχείρησης. Κάθε πρόσθετη τοποθεσία πώλησης πρέπει να εμφανίζεται ως πρόσθετη τοποθεσία επιχείρησης. Ο κύριος επαγγελματικός χώρος μπορεί να είναι για παράδειγμα ένα γραφείο.

Εάν πρόκειται για καντίνα τροφίμων με παροχές πολυτελείας (π.χ. με πορσελάνινα πιάτα, μαχαιροπήρουνα από ανοξείδωτο χάλυβα και κρυστάλλινα ποτήρια) ή παρέχεται αλκοόλ, πρέπει να πληρούνται οι προϋποθέσεις για τον συγκεκριμένο κλάδο φιλοξενίας (π.χ. πιστοποιητικό μαθητείας). Υπάρχει η δυνατότητα πρόσληψης διευθυντή επιχείρησης που έχει τα απαραίτητα προσόντα.

Εάν η καντίνα προορίζεται για κλασικές πωλήσεις σνακ (π.χ. σερβίτσια μιας χρήσης, κουτιά αναψυκτικών) με μέγιστο αριθμό 8 θέσεων σερβιρίσματος, τότε δεν υπάρχουν περαιτέρω απαιτήσεις. Η εγγραφή της επιχείρησης μπορεί να πραγματοποιηθεί με προσωπική παρουσία στο δημοτικό διαμέρισμα της κύριας έδρας της επιχείρησής ή στην υπηρεσία εκκίνησης του Εμπορικού Επιμελητηρίου της Βιέννης. Αυτό γίνεται και διαδικτυακά.

 

Χώρος εργασίας

Εάν πρόκειται να απασχοληθούν εργαζόμενοι στην καντίνα, πρέπει να τηρούνται οι κανονισμοί προστασίας των εργαζομένων, ιδίως οι διατάξεις για τον χώρο εργασίας (π.χ. ύψος οροφής). Π.χ ύψος δωματίου τουλάχιστον 2,5 m.  Σε κινητές εγκαταστάσεις (τουλάχιστον μία φορά το χρόνο αλλαγή θέσης) αρκεί ένα ύψος δωματίου τουλάχιστον 2,3 m.

Επίσης πρέπει να τηρούνται οι κανονισμοί της νομοθεσίας για τα τρόφιμα. Αυτοί ελέγχονται από το αρμόδιο γραφείο και υπεύθυνη για τον χώρο εργασίας είναι η επιθεώρηση εργασίας.

Ανάλογα με τη συγκεκριμένη επιχειρηματική ιδέα (τρόπος μαγειρέματος, χρονικό διάστημα λειτουργίας κ.λπ.) μπορεί να ζητηθεί και άδεια για τις εγκαταστάσεις της καντίνας. Εξαρτάται από τις εκπομπές θορύβου και τις μυρωδιές.

 

Το όχημα

Δεδομένου ότι οι καντίνες είναι συνήθως μετατροπή ενός υπάρχοντος οχήματος, πραγματοποιείται έλεγχος από το περιφερειακό γραφείο ελέγχου οχημάτων. Το όχημα πρέπει να συμμορφώνεται με όλες τις διατάξεις του νόμου περί μηχανοκίνητων οχημάτων. Υπό προϋποθέσεις, είναι δυνατή η αγορά ενός custom made οχήματος από ειδικές εταιρείες ή η ανάθεση για μια αντίστοιχη μετατροπή. Μετά από μια μετατροπή, ένα όχημα καντίνας μπορεί να έχει μεγαλύτερο βάρος από 3,5 τόνους. Σε αυτή την περίπτωση απαιτείται δίπλωμα Γ τάξης. Εάν το όχημα είναι ταξινομημένο ως φορτηγό ισχύουν πρόσθετοι κανονισμοί. Επίσης όταν ταξιδεύετε εκτός Βιέννης, ενδέχεται να ισχύουν άλλοι κανονισμοί.

Κατά τη διαδικασία έγκρισης λαμβάνονται υπόψη η διαθεσιμότητα θέσεων και οι τοπικές συνθήκες.

 

Κωνσταντίνος ΑΠΟΣΤΟΛΟΠΟΥΛΟΣ, LLM

Δικηγόρος

apostolopouloslaw@gmail.com

 

Αφήστε μια απάντηση