Ελλάδα Πολιτισμικά

ΦΕΡΜΕΛΗ: Έργο και Στόχοι

 

Η ΦΕΡΜΕΛΗ είναι μία μη κερδοσκοπική εταιρεία (νομικό πρόσωπο κατά την έννοια του άρθρου 784 ΑΚ) με την επωνυμία –ΟΜΙΛΟΣ ΑΝΑΔΕΙΞΗΣ ΚΑΙ ΔΙΑΔΟΣΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΗΝΙΚΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ-ΚΑΛΛΙΤΕΧΝΙΚΗΣ -ΕΘΝΙΚΗΣ ΚΛΗΡΟΝΟΜΙΑΣ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΠΑΡΑΔΟΣΙΑΚΟ ΠΑΝΟΡΑΜΑ ΑΣΤΙΚΗ ΜΗ ΚΕΡΔΟΣΚΟΠΙΚΗ ΕΤΑΙΡΕΙΑ- εγγεγραμμένη στο Μητρώο Πολιτιστικών Φορέων του Υπουργείου Πολιτισμού (Α.Μ. 5959).

Σκοπός της ΑΜΚΕ Φέρμελη αποτελεί η παγκόσμια προβολή και ανάδειξη  του ΕΥΖΩΝΑ ως μέγιστο χαρακτηριστικό σύμβολο και έμβλημα της νεοελληνικής κουλτούρας και πολιτιστικής κληρονομιάς. Παράλληλα, με τις δράσεις μας, θα θέλαμε να συμβάλλουμε στην ανάδειξη της ελληνικότητας της στολής των Ευζώνων καθώς και την διάσωση των παραδοσιακών τεχνών και τεχνικών χαρακτηριστικών που σχετίζονται με την δημιουργία της στολής αυτής.

Για τον σκοπό αυτό, το ΔΣ της ΑΜΚΕ ΦΕΡΜΕΛΗ, πρωτίστως αναπτύσσει εκπαιδευτικές δράσεις για μαθητές της πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και από την σύστασή της έχει δρομολογήσει την υλοποίηση πολιτιστικών εκδηλώσεων (εκθέσεις, εκδόσεις, σεμινάρια, καλλιτεχνικές δράσεις κ.α.) με στόχο την διάδοση των παραδόσεων και των αξιών που συνδέονται με το ηρωικό τάγμα των Ευζώνων.

Μέχρι σήμερα, με ίδια μέσα και το δίκτυο φίλων και εθελοντών που μας υποστηρίζουν, έχουμε υλοποιήσει τα ακόλουθα :

  • Την Πέμπτη 3 Οκτωβρίου 2019, πραγματοποιήθηκε στο ξενοδοχείο ATHENS PLAZA, παρουσία 300 προσκεκλημένων, η επίσημη εκδήλωση ανακοίνωσης της πρωτοβουλίας ΦΕΡΜΕΛΗ. Την πρωτοβουλία χαιρέτησαν η πρ. υπουργός Τουρισμού και βουλευτής Α΄ Αθηνών Όλγα Κεφαλογιάννη, η Δρ. Αικατερίνη Πολυμέρου – Καμηλάκη, πρ. Διευθύντρια Κέντρου Ελληνικής Ερεύνης και Λαογραφίας της Ακαδημίας Αθηνών, η κα Ίρις Κρητικού, ιστορικός τέχνης και ανεξάρτητη επιμελήτρια και ο Δρ. Λάζαρος Ριζόπουλος Επισκέπτης Λέκτορας του Πανεπιστημίου της Πελοποννήσου. Την εκδήλωση συντόνισε ο δημοσιογράφος Νίκος Βατόπουλος.

 

  • Τον Νοέμβριο 2019 σε συνεργασία με το Μουσείο Παιδικής Τέχνης ανακοινώθηκε διαγωνισμός ζωγραφικής σε όλα τα δημοτικά σχολεία της χώρας με θέμα «Εγώ Είμαι Εγώ, Ευζωνάκι γοργό». Ήδη έχουμε συγκεντρώσει και αξιολογήσει τα έργα των παιδιών. Με μεγάλη μας συγκίνηση διαπιστώσαμε ότι πρόκειται για εξαιρετικής ποιότητας υλικό. Τα έργα έχουν ήδη ταξινομηθεί, ψηφιοποιηθεί και είναι έτοιμα προς έκθεση και αναπαραγωγή  εφ΄ όσον οι συνθήκες και τα μέσα που διαθέτουμε το επιτρέψουν, εντός του 2021.

 

  • Στις 12 Δεκεμβρίου 2019, πραγματοποιήθηκε η πρώτη  φιλανθρωπική μας εκδήλωση υπό την αιγίδα της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας. Ο σκοπός της εκδήλωσης, εκτός από την περαιτέρω γνωστοποίηση της αποστολής της ΑΜΚΕ ΦΕΡΜΕΛΗ, ήταν η συγκέντρωση χρημάτων για την επιχορήγηση υποτροφίας στη μνήμη του ηρωικού Εύζωνα Σπύρου Θωμά. Πρόκειται για τον  24χρονο Εύζωνα που έχοντας ολοκληρώσει σκοπιά στο μνημείο του  Άγνωστου Στρατιώτη, κατέρρευσε στα χέρια των συναδέλφων του  και απεβίωσε στις 22 Φεβρουαρίου 2019. Για να τιμήσει τη μνήμη του η ΑΜΚΕ ΦΕΡΜΕΛΗ, θα χορηγήσει υποτροφία σε έναν μεταπτυχιακό φοιτητή ή σε ομάδα φοιτητών για τη συγγραφή πτυχιακής εργασίας με θέμα την ιστορία των Ευζώνων, το αξιακό τους σύστημα και την ελληνικότητα στης στολής τους.

 

  • Από τις 15 Οκτωβρίου 2020 λειτουργεί η έκθεση ζωγραφικής  και αρχειακού υλικού με  θέμα  ΕΥΖΩΝΕΣ στο Μουσείο της πόλης των Αθηνών.

 

  • Τον Νοέμβριο 2020, όπως προαναφέρθηκε, στο Πολεμικό Μουσείο θα εκτεθούν τα 100 επιλεγμένα έργα των παιδιών της πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης που έλαβαν μέρος στον πανελλήνιο διαγωνισμό ζωγραφικής με θέμα «Εγώ είμαι εγώ, ευζωνάκι γοργό»

 

  • Για το πανηγυρικό έτος 2021 έχουμε προγραμματίσει την έκδοση λευκώματος με θέμα «Από τον Κολοκοτρώνη στον Όθωνα», από την φορεσιά στην στολή, με στόχο την απεικόνιση μέσω τεκμηρίων  της ελληνικότητας της στολής των Ευζώνων αλλά και των στοιχείων που έχουν συνεισφέρει στην άυλη πολιτιστική μας κληρονομιά.
  • Οργάνωση και ενεργοποίηση e-shop στην διαδικτυακή μας σελίδα www.phermeli.gr  με έργα τέχνης και σύγχρονα χρηστικά αντικείμενα προκειμένου να συγκεντρώνουμε τα απαραίτητα έσοδα για την βιωσιμότητα της πρωτοβουλίας ΦΕΡΜΕΛΗ και τον σχεδιασμό δράσεων με στόχο την διάδοση της ιστορίας και των παραδόσεων μας στους νέους Έλληνες.
  • Έχουν δοθεί 3 συνεντεύξεις για την ομογένεια. Μία στην μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα του Σίδνευ, μία στην αντίστοιχη εφημερίδα του Καϊρου και μία στον ελληνικό ραδιοφωνικό σταθμό της Βιέννης.

Η παρατεταμένη οικονομική κρίση σε συνδυασμό με τις επιπτώσεις της πανδημίας covid-19, καθιστούν εξαιρετικά δυσχερή τη συγκέντρωση των απαραίτητων πόρων για την άρτια υλοποίηση των δράσεών μας και την αποτελεσματικότερη οργάνωση των εθελοντών μας.

Σύμφωνα με τα ευρωπαϊκά πρότυπα, έχουμε απευθυνθεί σε ιδρύματα, φορείς αλλά και σε κρατικούς οργανισμούς με στόχο τη συγκέντρωση πολύτιμων πόρων.

 

Λίζα Πενθερουδάκη

Πρόεδρος ΑΜΚΕ ΦΕΡΜΕΛΗ

 

Αφήστε μια απάντηση