Hephaestus Wien

Ευάγγελος Γρυπιώτης : ο μικροναυπηγός και συγγραφέας

 

Γεννήθηκε, μεγάλωσε και ανδρώθηκε στη Νίκαια. Μικρασιάτες οι γονείς του από τα παράλια της Ιωνίας. Είναι άραγε αυτές οι ρίζες που έθρεψαν τη δημιουργικότητα του; Μπορεί! Ο ίδιος καμαρώνει για την καταγωγή του και δηλώνει Ίωνας με πραγματική υπερηφάνεια.

Σήμερα, παντρεμένος, πατέρας δύο κοριτσιών και παππούς, εξακολουθεί να ζει και να εργάζεται στη Νίκαια, τον τόπο που τόσο αγαπά.

Η ιστορία και η θάλασσα τον σαγηνεύουν από πολύ μικρό. Αμέτρητα ιστορικά βιβλία έχουν καταγραφεί στη μνήμη του. Ιστορία και θάλασσα, οι δύο μεγάλες του αγάπες.

Εδώ και 30 περίπου χρόνια, μελετά και αποτυπώνει με την τέχνη της μικροναυπηγικής, πλοία σταθμούς στην ιστορία της ναυσιπλοΐας και της ναυπηγικής εξέλιξης, με απόλυτο σεβασμό και τεκμηρίωση στην κουλτούρα της κάθε περιόδου.

Τον Ιούνιο του 2005, τα πλοία του ανοίγουν για πρώτη φορά τα πανιά τους για ένα ταξίδι ονειρικό, ένα «Ταξίδι στα Κύματα της Ιστορίας», σε έκθεση του Πολιτισμικού Οργανισμού του δήμου Αθηναίων, που στα επόμενα χρόνια μέλει να διασχίσουν τις θάλασσες του κόσμου, τιμώντας τη ναυτική Ελλάδα στον τόπο μας, στην Αυστραλία, στην Ευρώπη, στην Ασία και στην Αμερική.

Η συλλογή εντάσσεται αμέσως στα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας και οι εκθέσεις που ακολουθούν, 19 στον αριθμό, τελούν όλες υπό την αιγίδα, την υποστήριξη και χρηματοδότηση φορέων, όπως Υπουργείο Πολιτισμού, Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, Υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας, Ελληνικό Ίδρυμα Πολιτισμού, Εφορία Αρχαιοτήτων Αθηνών, Δίκτυο Πολιτιστικών Πρωτευουσών της Ευρώπης, Ίδρυμα της Τράπεζας Πειραιώς, Ίδρυμα Μελίνα Μερκούρη, Ίδρυμα Καϊρείου Βιβλιοθήκης, το θεσμό των Ερμουπολείων, το Ελληνικό Μουσείο Μελβούρνης, το Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, το Γενικό Επιτελείο Ναυτικού και τις Ιστορικές Υπηρεσίες του Στρατού, του Ναυτικού κ.α.. Την συλλογή παραχωρεί στους πολιτιστικούς φορείς που δεν έχουν κερδοσκοπικό χαρακτήρα αφιλοκερδώς, μιας και μοναδικός σκοπός και στόχος του είναι, μέσα από αυτήν, η μετάδοση στο ευρύ κοινό και κυρίως στους μαθητές όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, της ιστορίας της ναυσιπλοΐας και της ναυπηγικής εξέλιξης στο πέρασμα των αιώνων.

Τιμούν δε, με την παρουσία τους, η εξοχότητα του  ο Πρόεδρος της Ελληνικής  Δημοκρατίας κύριος ΚΑΡΟΛΟΣ ΠΑΠΟΥΛΙΑΣ ( Ιούνιος-Ιούλιος 2006), ο Μακαριστός Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος, η Πρύτανης του Πανεπιστημίου της Σορβόννης κυρία Γλύκατζη Αρβελέρ, Πρυτάνεις και Καθηγητές των Πανεπιστημίων Αθηνών, Πατρών και Ιωαννίνων, ο σκηνοθέτης Παντελής Βούλγαρης, ο συγγραφέας Βασίλης Βασιλικός, η συγγραφέας Ιωάννα Καρυστιάνη, ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας της Γαλλίας, οι υπουργοί, Μεταφορών, Ναυτιλίας και Μεταναστευτικής Πολιτικής του Ηνωμένου Βασιλείου,  οι Υπουργοί Υγείας- Πολιτισμού και Παιδείας της Πολιτείας της Βικτόρια, ο Υπουργός Ναυτιλίας του Παναμά, οι Πρέσβεις Αγγλίας- Γαλλίας- Γερμανίας- Δανίας- Ισπανίας- Πορτογαλίας- Ιαπωνίας-Κίνας-Κορέας-Παναμά και πλήθος άλλων ξένων αξιωματούχων και Διπλωματών, δεκάδες άνθρωποι του πνεύματος, του πολιτισμού, εκπρόσωποι του Ελληνικού Κοινοβουλίου και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Νομάρχες, Δήμαρχοι κ.λπ.

Τον Ιούνιο του 2006 σε ειδική τελετή στο θωρηκτό Αβέρωφ, του απονέμεται από τον Αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού δίπλωμα και τιμητική πλακέτα για την προσφορά του στη ναυτική ιστορία του τόπου μας

Τον Οκτώβριο του 2009 ο δήμαρχος Παλαιού Φαλήρου, Διονύσης Χατζηδάκης, του απονέμει το μετάλλιο της πόλης.

Τον Δεκέμβριο του 2009 του προτείνεται συνεργασία από δύο αμερικάνικα κολλέγια το Orange Coast College και από το Saddleback College με θέματα τη ναυτιλία και τη ναυπηγική των αρχαίων Ελλήνων.

Τον Ιούνιο του 2010 η ολομέλεια του Δ.Σ. του Ελληνικού Ιδρύματος Πολιτισμού αξιολογώντας τη συλλογή, αποφασίζει να εκπροσωπήσει τη ναυτική Ελλάδα σε όλες τις εστίες- παραρτήματα του Ιδρύματος ανά τον κόσμο. Μελβούρνη, Τεργέστη, Παρίσι, Βερολίνο, Οδησσό, Αλεξάνδρεια κ.α.. Το Δ.Σ. του Ιδρύματος απαρτίζουν εξέχουσες προσωπικότητες των γραμμάτων και των τεχνών του τόπου μας.

Τον Απρίλιο του 2011, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία τιμούν το έργο του με την έκδοση αναμνηστικής σειράς έξι γραμματοσήμων, με τίτλο «Ελληνική Ναυτιλία» και του αναθέτουν τη συγγραφή ιστορικής μελέτης για την Ελληνική ναυτιλία, της περιόδου από τον 15πχ έως τον 11μχ αιώνα, την οποία και εκδίδουν τον Μάϊο του 2011. Για τη συγγραφή της ιστορικής αυτής μελέτης, γίνεται αποδέκτης ιδιόχειρης συγχαρητήριας επιστολής από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας.

Τον αμέσως επόμενο χρόνο, Σεπτέμβριο του 2012, τα Ελληνικά Ταχυδρομεία προχωρούν στην έκδοση και δεύτερης αναμνηστικής σειράς έξι γραμματοσήμων με τον ομώνυμο τίτλο, καθώς και την ανάθεση της συγγραφής δεύτερης ιστορικής μελέτης για την Ελληνική ναυτιλία, που αφορά την περίοδο από το 1453-1821, την οποία εκδίδουν το Νοέμβριο του 2012.

Οι δύο αυτές ιστορικές μελέτες δίνουν την ευκαιρία σ’ ένα ευρύ κοινό, να γνωρίσει γνωστές και άγνωστες πτυχές της ναυτικής ιστορίας του τόπου μας, μέσα από τα αυστηρά τεκμηριωμένα κείμενά τους.

Σημαντική στιγμή στην πορεία του αποτελεί η συνεργασία του με το σκηνοθέτη του «Ελ Γκρέκο», Γιάννη Σμαραγδή με τη συμμετοχή έργου του στη νέα του ταινία που εξιστορεί τη ζωή του εθνικού μας ευεργέτη, Ιωάννη Βαρβάκη καθώς και η πρόταση για έκθεση της συλλογής σε ένα από τα μεγαλύτερα μουσεία της Αμερικής, του Μουσείου Getty στην Καλιφόρνια.

Τον Ιούλιο του 2013 ο συνθέτης Σταμάτης Σπανουδάκης τιμά το έργο του Ευάγγελου Γρυπιώτη  με την μουσική επιμέλεια, βίντεο που αφορά αρχαίο ελληνικό πλοίο. Έργο που εκπροσωπεί τη ναυτική Ελλάδα στην Μασσαλία εν’ όψει των εκδηλώσεων “Μασσαλία-Πολιτιστική Πρωτεύουσα της Ευρώπης 2013”.

Ορόσημο στην σταδιοδρομία του αποτελεί η βράβευση του, από την Ακαδημία Αθηνών με βραβείο της τάξης των Θετικών Επιστημών, τον Δεκέμβριο του 2013, για την δίτομη μελέτη του με θέμα την ιστορία της ναυσιπλοΐας και της ναυπηγικής εξέλιξης του τόπου μας.

Το 2015 τo δίτομο έργο μεταφράστηκε από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία στην Κινέζικη γλώσσα με σκοπό να αποτελέσει πλατφόρμα φιλοξενίας, προβολής και προώθησης αναμνηστικής σειράς γραμματοσήμων αφιερωμένων στο “Έτος Θαλάσσιας Συνεργασίας Ελλάδας – Κίνας”.

Το Νοέμβριο του 2015 εκπροσώπησε επάξια τη Ναυτική Ελλάδα κατά την τελετή λήξης των εορτασμών του “2015 – Έτος Θαλάσσιας Συνεργασίας Ελλάδας – Κίνας” στην πόλη Xiamen της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας.

Την εκδήλωση εγκαινίασαν ο Έλληνας Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και ο επικεφαλής της Κρατικής Διοίκησης Ωκεανών της Κίνας.

Το 2016-2017 και 2018 δραστηριοποιείται  αποκλειστικά σε εκπαιδευτικές-παιδαγωγικές δράσεις  με επισκέψεις σε σχολεία ( περιφέρεια Αττικής ) και  την  έγκριση των αρμοδίων εκπαιδευτικών φορέων , όπου του δίνεται η δυνατότητα να μεταλαμπαδεύσει σε περισσότερους από 10000 μαθητές, όλων των βαθμίδων της εκπαίδευσης, πτυχές της ναυτικής ιστορίας του τόπου μας. Το πρόγραμμα τελεί υπό την αιγίδα και  χρηματοδότηση, Συλλόγων Διδασκόντων  Εκπαιδευτικών, Συλλόγων Γονέων και Κηδεμόνων, αλυσίδας σούπερ μάρκετ  που επιθυμεί να διατηρήσει την ανωνυμία της, (Σε ότι αφορά τις επισκέψεις στα σχολεία), και την Αιγίδα του Δήμου Νίκαιας Αγίου Ιωάννη Ρέντη, σε ότι αφορά την διοργάνωση ευρύτερων εκπαιδευτικών δράσεων.

Το καλοκαίρι του 2018, στα πλαίσια της διεθνούς  ναυτιλιακής έκθεσης «ΠΟΣΕΙΔΩΝΙΑ 2018», η συλλογή φιλοξενείται στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής (ΙΟΥΝΙΟΣ-ΙΟΥΛΙΟΣ 2018)  όπου την επισκέπτονται εκατοντάδες παράγοντες της διεθνούς ναυτιλιακής κοινότητας, Υπουργοί και πρέσβεις ξένων κρατών, πρόεδροι, πρυτάνεις και καθηγητές ναυτικών ακαδημιών απ’ ολόκληρο τον κόσμο, κ.α. Λόγω της τεράστιας απήχησης στο ναυτιλιακό κόσμο το Υπουργείο Ναυτιλίας παρατείνει την διάρκειά της μέχρι και σήμερα.

Την έκθεση τιμά με την παρουσία του , η εξοχότητα του, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας  κύριος ΠΡΟΚΟΠΙΟΣ ΠΑΥΛΟΠΟΥΛΟΣ.

Αποτελεί  μοναδική τιμή για την συλλογή και τον Ευάγγελο Γρυπιώτη,  η παρουσία  δύο  Προέδρων της Ελληνικής Δημοκρατίας σε εκθέσεις  των έργων του.

Τον Ιούλιο του 2019, στα πλαίσια της επετείου των 120 χρόνων φιλίας Ελλάδας Ιαπωνίας, το Ιαπωνικό κράτος και η Ακαδημία Λιμενικού της Ιαπωνίας, τιμούν τον Ευάγγελο Γρυπιώτη, για το συλλογικό του έργο, με το μετάλλιο της Ακαδημίας, ενώ επίσης, έργο της συλλογής του κοσμεί έκδοση επετειακής σειράς Γραμματοσήμων που αφορούν στοιχεία του πολιτισμού των δύο χωρών  και θα κυκλοφορήσουν στις 22 Οκτωβρίου 2019, προς τιμήν της επίσημης ενθρόνισης του νέου Αυτοκράτορα της Ιαπωνίας.

Τον Σεπτέμβριο του ίδιου έτους, τιμά την έκθεση με την παρουσία του, κατά την επίσκεψη του στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, η εξοχότητα του, ο  Πρωθυπουργός της Ελληνικής Δημοκρατίας κύριος ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΜΗΤΣΟΤΑΚΗΣ συνοδευόμενος από τον Υπουργό Ναυτιλίας Κύριο ΙΩΑΝΝΗ ΠΛΑΚΙΩΤΑΚΗ.

Συνεχίζει ακατάπαυστα την κατασκευή και νέων πλοίων σταθμών στην ιστορία της ναυσιπλοΐας ευελπιστώντας στο μέλλον η συλλογή να καλύψει όλο και περισσότερες πτυχές της παγκόσμιας ναυτικής ιστορίας και το ταξίδι της να συνεχιστεί στα πέρατα του κόσμου.

 

 

Συγγραφικό έργο

  1. Τον Απρίλιο του 2011 τα Ελληνικά Ταχυδρομεία του αναθέτουν τη συγγραφή ιστορικής μελέτης για την Ελληνική ναυτιλία, της περιόδου από τον 15πχ έως τον 11μχ αιώνα, την οποία και εκδίδουν τον Μάιο του 2011 με τίτλο «Ελληνική Ναυτιλία».
  2. Το καλοκαίρι του 2011 η εν λόγω ιστορική μελέτη – λεύκωμα επιλέγεται από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία να εκπροσωπήσει τη Ναυτική Ελλάδα στο παγκόσμιο συνέδριο ταχυδρομείων στη Βέρνη της Ελβετίας.

III. Το 2012 τα Ελληνικά Ταχυδρομεία προχωρούν στην ανάθεση της συγγραφής δεύτερης ιστορικής μελέτης για την Ελληνική ναυτιλία, που αφορά την περίοδο από το 1453-1821, την οποία εκδίδει το Νοέμβριο του 2012.

  1. Τον Δεκέμβριο του 2013, κατά την ετήσια Πανηγυρική Συνεδρία του Ανώτατου Πνευματικού Ιδρύματος της χώρας απονέμεται στον Ευάγγελο Γρυπιώτη βραβείο της τάξης των Θετικών Επιστημών για την συγγραφή δύο Ιστορικών Λευκωμάτων με τίτλο: “Ελληνική Ναυτιλία” 15 ος π.χ. – 11 ος μ.χ. αιώνας ( Α’ τόμος) και “Ελληνική Ναυτιλία 1453 – 1821 (Β’ τόμος) εκδόσεων Ελληνικά Ταχυδρομεία. Μελέτες που αφορούν έργα της συλλογής και σηματοδοτούν το ρόλο και τη προσφορά της στη Ναυτική μας Ιστορία.
  2. Τον Οκτώβριο του 2014, έκθεση των ιστορικών λευκωμάτων της συλλογής, στο Μουσείο Κυκλαδικής Τέχνης, στα πλαίσια του 2ου Διεθνούς Συνεδρίου με τίτλο “Κουρσάροι και Πειρατές στην Ανατολική Μεσόγειο, 15 ος – 19 ος αιώνας” υπό την αιγίδα του “Sylvia Ioannou Foundation”.
  3. Το 2015, το δίτομο έργο μεταφράστηκε από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία στην Κινεζική γλώσσα με σκοπό να αποτελέσει πλατφόρμα φιλοξενίας, προβολής και προώθησης αναμνηστικής σειράς γραμματοσήμων αφιερωμένων στο “Έτος Θαλάσσιας Συνεργασίας Ελλάδας – Κίνας”.

VII. Το Νοέμβριο του 2015 εκπροσώπησε επάξια τη Ναυτική Ελλάδα κατά την τελετή λήξης των εορτασμών του “2015 – Έτος Θαλάσσιας Συνεργασίας Ελλάδας – Κίνας” στην πόλη Xiamen της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας. Την εκδήλωση εγκαινίασαν ο Έλληνας Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής και ο επικεφαλής της Κρατικής Διοίκησης Ωκεανών της Κίνας.

Αρθρογραφεί στα περιοδικά ΝΑΥΤΙΚΗ ΕΛΛΑΣ  και στον τομέα Ιστορίας της εκπομπής Η ΜΗΧΑΝΗ ΤΟΥ ΧΡΟΝΟΥ της ΕΡΤ-1.

ΕΠΌΜΕΝΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

*Στα πλαίσια έκθεσης σε συν -διοργάνωση με την Εφορεία Αρχαιοτήτων Αθηνών του ανατίθεται με την συμμετοχή αρχαιολόγων η συγγραφή ιστορικού λευκώματος με θέμα την διαχρονική και άρρηκτη σχέση των μνημείων της πόλης των Αθηνών με την θάλασσα και τα πλοία.

*Στα πλαίσια επιστημονικής μελέτης με θέμα την δημιουργία και την ύπαρξη του Αιγαίου πελάγους στο πέρασμα των αιώνων την οποία επιμελούνται το ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΘΑΛΑΣΣΙΩΝ ΕΡΕΥΝΩΝ και το ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΩΚΕΑΝΟΛΟΓΙΑΣ ΤΗΣ ΡΩΣΙΚΗΣ ΑΚΑΔΗΜΙΑΣ ΕΠΙΣΤΗΜΩΝ και θα εκδοθεί από τον εκδοτικό οίκο Springer,  του γίνεται η τιμή από τους συντελεστές. της ανάθεσης της συγγραφής του κεφαλαίου που αφορά την ναυσιπλοϊα στο αρχιπέλαγος του Αιγαίου. στο πέρασμα των αιώνων. Στην συγγραφή του 1000 και πλέον σελίδων πονήματος συμμετέχουν περισσότεροι από εκατό καθηγητές Ελληνικών και ξένων Πανεπιστημίων, κάτι που καθιστά την τιμή της συμμετοχής πολύ ιδιαίτερη.

 

Αφήστε μια απάντηση