Ομογένεια

Ένωση Ελλήνων Ρουμανίας: εορτασμός 25ης Μαρτίου  

 

Φέτος, στις 25 Μαρτίου – Εθνική Εορτή της Ελληνικής Δημοκρατίας – οι απανταχού Έλληνες γιορτάζουν τα 201 χρόνια από το ξεκίνημα της Επανάστασης του 1821, τη σημαντικότερη ημερομηνία στη σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας, την αφετηρία της εθνικής αναγέννησης.

Στο πλαίσιο αυτό, η Ένωση Ελλήνων Ρουμανίας διοργανώνει σειρά πολιτιστικών εκδηλώσεων.

Την Παρασκευή 25 Μαρτίου 2021, στις 18.00, θα πραγματοποιηθεί στην Αίθουσα «CA Rosetti» του Ρουμανικού Κοινοβουλίου, εκδήλωση αφιερώματος στην οποία αξιωματούχοι του ρουμανικού και ελληνικού κράτους, προσωπικότητες της ρουμανικής και ελληνικής πολιτιστικής, κοινωνικής και οικονομικής ζωής επιβεβαίωσαν την παρουσία τους. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Ρουμανία και θα περιλαμβάνει συναυλία κλασικής μουσικής από τη Φιλαρμονική Ορχήστρα Δωματίου «Paul Constantinescu» από το Ploieşti, υπό τη διεύθυνση του Αναστάσιου Συμεωνίδη, με σολίστ τον Παντελή Σταματέλο.
Στις 2 Απριλίου 2022, στο μοναστήρι Secu, στην επαρχία Ιασίου, ένα από τα σημαντικά μέρη της Ελληνικής Επανάστασης, θα πραγματοποιηθεί η τελετή μνήμης των πεσόντων ηρώων για την ελευθερία και την πατρίδα.

 

Τα παραρτήματα της Ένωσης Ελλήνων της Ρουμανίας θα γιορτάσουν τη μέρα αυτή μέσα από διάφορες πολιτιστικές και αναμνηστικές δραστηριότητες. Ανάμεσά τους, η Ελληνική Κοινότητα Πράχοβα (Τετάρτη, 23 Μαρτίου 2022, 19.00, εξαιρετική συναυλία της Φιλαρμονικής Ορχήστρας Δωματίου “Paul Constantinescu” από το Ploieşti), η Ελληνική Κοινότητα Braşov (Παρασκευή, 25 Μαρτίου, 18.00. Έκθεση στο Centrul Cultural Reduta, Braşov), η Ελληνική Κοινότητα Iaşi (Σάββατο 26 Μαρτίου,  2.30 μ.μ., παράσταση στο Εθνικό Αθηναϊκό στο Ιάσιο), η Ελληνική Κοινότητα Brăila (Σάββατο 26 Μαρτίου, Ελληνική Εκκλησία “Buna Vestire” στη Brăila), η Ελληνική Κοινότητα Βουκουρέστι (Sunday) 3 Απριλίου 17.00, παράσταση στο Dalles Hall), η Ελληνική Κοινότητα Galaţi (Σάββατο 9 Απριλίου 10.30, παράσταση στη Στέγη  Πολιτισμού των Συνδικάτων) η Ελληνική Κοινότητα  Constanţa (Σάββατο 30 Απριλίου 17.00, παράσταση στο Σπίτι του Πολιτισμός των Συνδικάτων από την Κωνστάντζα) κ.λπ.

 

 

Οι εκδηλώσεις αφιερωμένες στην Εθνική Εορτή της Ελλάδας ξεκίνησαν στα μέσα Μαρτίου. Στις 15 Μαρτίου 2022, στον εκθεσιακό χώρο «Πάπυρος» της Εθνικής Βιβλιοθήκης της Ρουμανίας, πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία τα εγκαίνια της ομαδικής έκθεσης ζωγραφικής, διακοσμητικής τέχνης και γραφικών με τίτλο ΤΟ ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΚΥΜΑ, 10η έκδοση. Η έκθεση έχει προγραμματιστεί να πραγματοποιηθεί μεταξύ 14 και 27 Μαρτίου 2022.
Η Ελληνική Ένωση Ρουμανίας διοργανώνει, όπως κάθε χρόνο, τη ΜΝΗΜΗ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΚΑΙ ΡΟΥΜΑΝΙΚΩΝ ΗΡΩΩΝ που έπεσαν στις μάχες του Ντραγκασάνι το 1821.

Οι εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται σε συνεργασία με την Πρεσβεία της Ελληνικής Δημοκρατίας στη Ρουμανία, θα πραγματοποιηθούν στο Drăgăşani (κομητεία Vâlcea) στις 19 Μαρτίου 2022, με έναρξη στις 11.00.

Μετά τα επίσημα εγκαίνια του τοπικού Δημαρχείου, θα τελεστεί Te-Deum στα Μνημεία των Ελλήνων και Ρουμάνων Ηρώων και θα ακολουθήσει κατάθεση στεφάνων.

Αφήστε μια απάντηση