Ειδήσεις Κύπρος

Δημοτικό Κέντρο Τεχνών Λεμεσού

 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΛΟΓΟΤΥΠΟΥ ΚΑΙ ΝΕΟΥ ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΟΣ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ ΚΕΝΤΡΟΥ ΤΕΧΝΩΝ ΛΕΜΕΣΟΥ-ΑΠΟΘΗΚΩΝ ΠΑΠΑΔΑΚΗ

 

Στις 22 Σεπτέμβριου 2020, στις 19.30  ο Δήμος Λεμεσού διοργανώνει εκδήλωση παρουσίασης των στόχων και του προγράμματος του Δημοτικού Κέντρου Τεχνών Λεμεσού- Αποθήκες Παπαδάκη για το 2020-2021 το οποίο περιλαμβάνει εκθέσεις σημαντικών καλλιτεχνών και συνεργασίες με καλλιτεχνικούς φορείς, στην Κύπρο και στο εξωτερικό. Ολοκληρωμένο πρόγραμμα για το 2021, θα ανακοινωθεί εν ευθέτω χρόνω.

Στην εκδήλωση αυτή θα παρουσιαστεί η οπτική ταυτότητα του Κέντρου και η φιλοσοφία πίσω από τον σχεδιασμό της. Το λογότυπο το οποίο δημιουργήθηκε από την εταιρία Αnirot Development Organisation, χαρακτηρίζεται από έναν αφαιρετικό σχεδιασμό που βασίστηκε στις αρχιτεκτονικές φόρμες των κτηρίων που στεγάζουν το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών – Αποθήκες Παπαδάκη.

Το Δημοτικό Κέντρο Τεχνών- Αποθήκες Παπαδάκη, στεγάζεται στον χώρο των ιστορικών Αποθηκών Παπαδάκη, μια ευγενή δωρεά της οικογένειας Στάθη Παπαδάκη.

Το 2017 ο Δήμος Λεμεσού παρέδωσε στην πόλη το κτήριο, μετά από τις εργασίες αποκατάστασης, τις οποίας τα σχέδια εκπόνησε η αρχιτέκτονας Σεβίνα Φλωρίδου.

Οι Αποθήκες Παπαδάκη σύμφωνα με την αρχιτέκτονα είναι ίσως οι παλαιότερες που σώζονται στην πόλη της Λεμεσού. Κηρύχθηκαν διατηρητέες το 1995, χαρακτηρίζουν χρονολογικά το μεταίχμιο της αλλαγής από την Οθωμανική περίοδο στην Αγγλοκρατία. Το συγκρότημα αποτελείται από δύο πλινθόκτιστες αποθήκες, με στέγες με κεραμίδια, οι οποίες απέχουν μόλις ενάμισι μέτρο η μία από την άλλη. Πίσω από τις αποθήκες και στο πλάι υπάρχει περίκλειστη αυλή.

Οι εργασίες αποκατάστασης, με στόχο τη μετατροπή των αποθηκών σε πολιτιστικό κέντρο, έγιναν με απόλυτο σεβασμό στη μακρά ιστορία ύπαρξής τους, αλλά και στη βάση οικολογικού σχεδιασμού, τέτοιου ώστε το Κέντρο Τεχνών να αποτελεί ένα μοναδικό δημόσιο κτήριο βιώσιμης ανάπτυξης.

Στόχος είναι να καθιερωθεί το Δημοτικό Κέντρου Τεχνών- Αποθήκες Παπαδάκη ως πλατφόρμα ζύμωσης προβληματισμών γύρω από το σύγχρονο καλλιτεχνικό γίγνεσθαι με παρουσιάσεις σημαντικών ή/και ιστορικών ξένων και Κυπρίων καλλιτεχνών οι οποίοι με το έργο τους συνέβαλαν ουσιαστικά στην εξέλιξη της διεθνούς ή και κυπριακής εικαστικής τέχνης, καθώς και ανάπτυξη των καινοτόμων εκφάνσεων των εικαστικών και παραστατικών τεχνών και η προώθηση της έρευνας, του πειραματισμού και των δημιουργικών συνεργειών, μέσα και από προγράμματα φιλοξενίας καλλιτεχνών.

Αφήστε μια απάντηση