Αθλητικά

Το Ρέθυμνο προβάλλει μια ακόμη ιδιότητα του, ως πόλη φιλική για το ποδήλατο

 

Μ΄ ένα σύνολο αθλητικών, ψυχαγωγικών και  εκπαιδευτικών   εκδηλώσεων, διάρκειας πέντε ημερών, οι οποίες παρουσιάστηκαν στη διάρκεια Συνέντευξης Τύπου, (26/4/2022), ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Χ. Μαρινάκης και οι εμπλεκόμενοι στη διοργάνωση  Αντιδήμαρχοι Δ.Ρ, εκπρόσωποι της Εταιρίας Νat Tour», Υπηρεσιών Ασφαλείας και Ποδηλατικού Συλλόγου «Ατλας»,   κήρυξαν την έναρξη των «Bike Friendly Days”, στο Ρέθυμνο.

 Όπως έχει ήδη επισημανθεί ο Δήμος Ρεθύμνης, ως πιστοποιημένος με το σήμα «BIKE Friendly Destination» Δήμος, διοργανώνει τις εκδηλώσεις με αφορμή  τη σημαντική  διοργάνωση του «ΔΕΗ Ποδηλατικός  Γύρος Ελλάδας» που έχει ως αφετηρία την Κρήτη. Στόχος είναι, η πρωτοβουλία  «Bike Friendly Days», να καθιερωθεί  ως ένας ετήσιος θεσμός, ενταγμένος στο συνολικό σχεδιασμό του Δήμου Ρεθύμνης για τη  βιώσιμη αστική κινητικότητα, την προστασία του περιβάλλοντος, την εξοικονόμηση ενέργειας και την ενίσχυση του αθλητικού τουρισμού.

Όπως επεσήμανε ο Δήμαρχος Ρεθύμνης,  κάθε δημόσια δράση, συνιστά μια παιδαγωγική διαδικασία. Οι εκδηλώσεις που συνθέτουν το πρόγραμμα των «Bike Friendly Days» διαπνέονται από την ευαισθητοποίηση κυρίως των νέων συμπολιτών στον τομέα της κινητικότητας με ήπιας μορφής μέσα μεταφοράς, όπως είναι το ποδήλατο.  Η δημοτική αρχή επενδύει εδώ και χρόνια, στη βιώσιμη αστική κινητικότητα,  μέσα από πλήθος έργων και πρωτοβουλιών, που τυγχάνουν αναγνώρισης και διακρίσεων όπως επιβεβαιώνει η πρόσφατη κατάκτηση του Βραβείου Οδικής Ασφάλειας που απένειμε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή στο Δήμο Ρεθύμνης. Έργα και δράσεις  εστιασμένα στη διαχείριση των σύγχρονων προκλήσεων όπως είναι η κλιματική αλλαγή, το υψηλό ενεργειακό κόστος, τα κυκλοφοριακό πρόβλημα κ.α. που καθιστούν επιτακτική τη λήψη άμεσων μέτρων για την προστασία  του περιβάλλοντος, την προάσπιση της  ανθρώπινης υγείας, τη διασφάλιση της ευημερίας και της ανάπτυξης.

Με αυτό το πνεύμα, λοιπόν, ο Δήμος Ρεθύμνης υποδέχεται τη διέλευση αθλητών ποδηλασίας απ’ όλο τον κόσμο, στο πλαίσιο της συμμετοχής  τους στον Ποδηλατικό Γύρο Ελλάδας. Μάλιστα, ως  επιβράβευση, προσφέρει στον νικητή,  μία εβδομάδα δωρεάν φιλοξενίας σε ξενοδοχείο του Ρεθύμνου,  την οποία προσφέρει ως χορηγία στη διοργάνωση «Βike Friendly Days» ο Σύλλογος Ξενοδόχων του Νομού.

 

 

Μαζί με τις ευχές του για καλή επιτυχία σε όλους τους συμμετέχοντες, ο Δήμαρχος κατέθεσε τις ευχαριστίες του συνεργάτες του Αντιδημάρχους αλλά και εργαζόμενους οι οποίοι, παρότι μεσολάβησαν οι εορτές και αργίες του Πάσχα, οργάνωσαν με συνέπεια και αρτιότητα τις δράσεις  των Bike Friendly Days».

Επιπλέον ευχαρίστησε την Αστυνομική Διεύθυνση, την Τροχαία  και το Λιμεναρχείο Ρεθύμνου για τη συνεργασία τους κι εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα επιστατήσουν με επαγγελματισμό,  υπευθυνότητα και αποτελεσματικότητα την ασφαλή διεξαγωγή των αγώνων.

Τέλος, ζήτησε την κατανόηση των συμπολιτών για την αναπόδραστη διαταραχή των λειτουργιών της πόλης από τις κυκλοφοριακές ρυθμίσεις που θα εφαρμοστούν και την απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων σε κεντρικές οδικές αρτηρίες, για τις ανάγκες των αγώνων του Ποδηλατικού Γύρου Ελλάδας και των εκδηλώσεων «Bike Friendly Days”.

Στο περιεχόμενο των έκτακτων κυκλοφοριακών ρυθμίσεων αναφέρθηκε αναλυτικότερα ο Αντιδήμαρχος πολιτισμού και κυκλοφοριακών θεμάτων Δ.Ρ. κ. Θωμάς Κρεβετζάκης, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα περιορισμού της κυκλοφορίας οχημάτων και τη στάθμευση οχημάτων σε δρόμους από  όπου θα διέλθουν ποδηλάτες.  Όπως τόνισε, το Ρέθυμνο μέσα από τον πολιτισμό έχει εξασφαλίσει  τον απαραίτητο ζωτικό χώρο για το ποδήλατο.

Με τη συνδρομή των  αστυνομικών αρχών και των εθελοντών αλλά και τη συνεργασία των πολιτών, οι εκδηλώσεις για το ποδήλατο, θα διεξαχθούν με ασφάλεια κι επιτυχία,  κομίζοντας στην πόλη και τους ανθρώπους της τα προσδοκώμενα οφέλη.

Συγκεκριμενοποιώντας τα οφέλη ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών Δ. Ρ. κ. Στέλιος Σπανουδάκης, αναφέρθηκε στην καλλιέργεια μιας υγιούς νοοτροπίας στους πολίτες  σε ότι αφορά τη μετακίνηση τους,  αφού μέσω των εκδηλώσεων θα αναδειχθεί η θετική επίδραση της χρήσης μέσων μεταφοράς όπως το ποδήλατο, στην υγεία, το περιβάλλον και  την ποιότητα ζωής.

Επιπροσθέτως, η προβολή του Ρεθύμνου  μέσα από τους ποδηλατικούς αγώνες,  ως ασφαλής, περιβαλλοντικά φιλικός  και φιλόξενος ταξιδιωτικός προορισμός, θα τονώσει την περαιτέρω  τουριστική του ανάπτυξη και κατ’ επέκταση την οικονομία του. Ο κ. Σπανουδάκης αναφέρθηκε στη σημασία της διοργάνωσης  «ΔΕΗ Ποδηλατικός Γύρος Ελλάδας», που αναβιώνει μετά από 10 χρόνια, με πρωτοβουλία του υφυπουργού αθλητισμού κ. Λευτέρη Αυγενάκη και  τη συμμετοχή 120 αθλητών από 40 ομάδες απ’ όλο τον κόσμο.  Η σπουδαία αυτή διοργάνωση, έχει την αφετηρία της στην Κρήτη και το Ρέθυμνο, έχει εντάξει  τις «Bike Friendly Days στις παράλληλες δράσεις του επίσημου  προγράμματος του Ποδηλατικού Γύρου.

Με τη συνδρομή των εθελοντών του Ρεθύμνου, οι οποίοι πάντοτε στηρίζουν πρωτοβουλίες πολιτισμού και τη βοήθεια της Αστυνομικής  Δ/νσης, της Τροχαίας και του Λιμεναρχείου καθώς και την οργανωτική υποστήριξη των δημοτικών υπηρεσιών, ο Δήμος Ρεθύμνης καινοτομεί, προσφέροντας στους συμπολίτες κι επισκέπτες την εμπειρία συμμετοχής σε δράσεις που προτάσσουν έναν διαφορετικό, σύγχρονο, υγιεινό για τον άνθρωπο και ισορροπημένο για το φυσικό και αστικό του περιβάλλον,  τρόπο ζωής, τόνισε η Αντιδήμαρχος Τουρισμού κα Πέπη Μπιρλιράκη. Παρουσιάζοντας τις επιμέρους εκδηλώσεις του «Bike Friendly Days», η Αντιδήμαρχος,  έδωσε έμφαση στο  συμμετοχικό χαρακτήρα όλων των δράσεων, ο οποίος αποτυπώνεται στην κινητοποίηση και ενεργή συμβολή των εκάστοτε αρμόδιων υπηρεσιών και οργανωμένων συλλογικοτήτων, όπως εν προκειμένω του Ποδηλατικού Συλλόγου «Ατλας»,  του ΟΚΑ «Πρέβελη», του δικτύου «ΡΕΘελοντών, της καλλιτεχνικής ομάδας «Μαθήματα Φωτογραφίας,  Σχολών Οδηγών, επαγγελματιών τουρισμού    κ.α.

Επιπλέον, ο σχεδιασμός των εκδηλώσεων βασίστηκε εξαρχής  στο συνδυασμό άθλησης και ψυχαγωγίας, ενημέρωσης κι ευαισθητοποίησης, θεωρητικής προσέγγισης και πρακτικής εφαρμογής. Ποδηλατοβόλτες, Έκθεση φωτογραφίας, κινηματογραφικές προβολές, ενημέρωση από ειδικούς για το ποδήλατο και τον Κ.Ο.Κ., διαδρομές με ποδήλατο στην ενδοχώρα, εικαστικές παρεμβάσεις με θέμα το ποδήλατο, επιβεβαιώνουν τον πλουραλισμό του σχεδιασμού και της υλοποίησης του.

Έτσι, ώστε ο στόχος «Κάθε σπίτι, να έχει το ποδήλατό του» να γίνει εφικτός,  όπως δήλωσε ο αρμόδιος για θέματα Αθλητισμού Δημ. Σύμβουλος κ. Δημήτρης Λαχνιδάκης, αναφερόμενος στη διπλή ιδιότητα και αξία του  ποδηλάτου ως μέσο μεταφοράς και ως μέσο άθλησης. Τέλος, υπερθεμάτισε  την υψηλή σημασία που έχει για την Κρήτη ο Ποδηλατικός  Γύρος Ελλάδας και  δήλωσε πως το Ρέθυμνο είναι έτοιμο να υποδεχθεί με χαρά τους διακεκριμένους ποδηλάτες αθλητές που θα λάβουν μέρος στους αγώνες.

Αφήστε μια απάντηση