Ομογένεια

Δεκαπενταύγουστος στην ERTWOLRD

Με ένα ειδικό αφιέρωμα η ERTWORLD γιορτάζει τον Δεκαπενταύγουστο, το «Πάσχα του καλοκαιριού».

Την Τρίτη 15 Αυγούστου, στις 08:00, οι τηλεθεατές θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν σε απευθείας μετάδοση το  Πολυαρχιερατικό  Συλλείτουργο  από τη Μεγαλόχαρη της Τήνου, καθώς και τη λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας.

Στις 12:30  θα μεταδοθεί η εκπομπή «Έτσι γιορτάζουν οι Έλληνες». Πρόκειται για ένα  ειδικό αφιερωματικό επεισόδιο, με τίτλο «Δεκαπενταύγουστος στην Κόνιτσα και τις γύρω περιοχές». Η Κόνιτσα είναι πολιτισμικό σταυροδρόμι ανάμεσα στην Αλβανία και τη Δ. Μακεδονία και σημαντικός τόπος γέννησης ηπειρώτικων μελωδιών, ενώ οι επιρροές και από τους δυο τόπους είναι εμφανείς. Τα μοιρολόγια εκφράζουν τον πόνο της απώλειας, της ξενιτιάς ή του θανάτου και με αυτά ξεκινούν τα παραδοσιακά πανηγύρια της Ηπείρου, ως φόρος τιμής σε όσους λείπουν από τη γιορτή. Πλήθος συναισθημάτων: πόνος, λύπη, χαρά, προσμονή, αγάπη και ένα πλήθος οργάνων που τα εκφράζουν: κλαρίνο, ντέφι, λαούτο και βιολί. Εκτός από την Κόνιτσα επισκεπτόμαστε την ιστορική μονή της Μολυβδοσκέπαστου, ενώ παρακολουθούμε τους πανηγυρισμούς του Δεκαπενταύγουστου στα χωριά της περιοχής Πουρνιά, Πάδες, Παλαιοσέλλι και Γαναδιό.

Σκηνοθεσία: Τάκης Σακελλαρίου
Δημοσιογράφος: Βίκυ Τσιανίκα

Στις 16:00 θα μεταδοθεί θα μεταδοθεί η εκπομπή «Ύμνοι στην Παναγία – Γεώργιος Πατρώνας» Το επεισόδιο είναι αφιερωμένο στην υμνολογία που σχετίζεται με το ιερό πρόσωπο της Παναγίας. Η Θεοτόκος κατέχει εξέχουσα θέση στη συνείδηση του λαού. Η μορφή της είναι ταυτόσημη της στοργής, της τρυφερότητας και της προστασίας. Ο Πρωτοψάλτης – Διδάσκων βυζαντινής μουσικής του τμήματος Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης δρ Γεώργιος Πατρώνας, πλαισιωμένος από τον βυζαντινό χορό «Ευδρομούντες», το γυναικείο φωνητικό σχήμα «Ευνεάνιδες» και οργανικό σύνολο νέων του ΠΑΜΑΚ, μας παρουσιάζουν ψαλμούς και ύμνους αφιερωμένους στη Θεοτόκο. Συμμετέχει και πρωτοστατεί ο Άρχων Υμνωδός της Μεγάλης του Χριστού Εκκλησίας Αντώνιος Πατρώνας.

Στις 18:00 θα μεταδοθεί η ελληνική ταινία «Το θαύμα της Μεγαλόχαρης». Σε ένα ναυάγιο, η Μαρία Μερφάτη χάνει τη μονάκριβη κόρη της Λίζα, αλλά με κανέναν τρόπο δεν θέλει να πιστέψει ότι το παιδί της πέθανε. Την αναζητά επί έξι ολόκληρα χρόνια, στη διάρκεια των οποίων η Λίζα ήταν, παρά τη θέλησή της, κοντά σε έναν γυρολόγο ο οποίος την ανάγκαζε να ζητιανεύει στα πανηγύρια.

Σκηνοθεσία: Κώστας Στράντζαλης
Σενάριο: Κώστας Ασημακόπουλος
Παίζουν: Άντζελα Ζήλεια, Θανάσης Μυλωνάς, Μαιρούλα Ευαγγέλου, Βαγγέλης Ιωαννίδης, Ζαννίνο, Βίκυ Μοσχολιού Σενάριο: Κώστας Ασημακόπουλος.

Αφήστε μια απάντηση