Κύπρος

Παρέμβαση της Κύπρου στον ΟΗΕ με θέμα τον τερματισμό της σεξουαλικής βίας σε ένοπλες συρράξεις

 

Παρέμβαση της Κύπρου στην ανοικτή συζήτηση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ με θέμα τον τερματισμό της σεξουαλικής βίας σε ένοπλες συρράξεις

 

Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στον ΟΗΕ, Πρέσβης Ανδρέας Χατζηχρυσάνθου, εκπροσώπησε, στις 13 Απριλίου 2022, την Κυπριακή Δημοκρατία στην ανοικτή συζήτηση υψηλού επιπέδου του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, υπό την Προεδρία του Ηνωμένου Βασιλείου, με θέμα τον τερματισμό της σεξουαλικής βίας σε ένοπλες συρράξεις.

Στην παρέμβαση του, ο κ. Χατζηχρυσάνθου υπογράμμισε ότι η σεξουαλική βία ως πολεμικό όπλο είναι ένα ανησυχητικό φαινόμενο και δεν μπορεί να θεωρείται ως αναπόφευκτη συνέπεια των ενόπλων συγκρούσεων. Σημείωσε ότι η σεξουαλική βία σε συγκρούσεις δημιουργεί δυσμενείς οικονομικές και πολιτικές συνέπειες, όχι μόνο για τους επιζώντες αλλά και για τις οικογένειες τους. Η πανδημία COVID-19, πρόσθεσε, ενίσχυσε περαιτέρω την ανισότητα των φύλων η οποία είναι και η γενεσιουργός αιτία για τη σεξουαλική βία τόσο σε περιόδους συγκρούσεων όσο και περιόδους ειρήνης. Οι στρατηγικές αντιμετώπισης του φαινομένου μέχρι τώρα επικεντρώθηκαν στη λογοδοσία των ενόχων και τη στήριξη των θυμάτων όμως θα πρέπει να δοθεί ιδιαίτερη σημασία στα μέτρα πρόληψης του φαινομένου.

Η πρόληψη είναι κεντρικής σημασίας, συνέχισε ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου, τονίζοντας ότι χρειάζεται μια πολύπλευρη, πολυεπίπεδη και πολυδιάστατη στρατηγική για αντιμετώπιση των γενεσιουργών αιτιών των ίδιων των συγκρούσεων. Έτσι, χρειάζεται να επενδύσουμε στην ενδυνάμωση του κράτους δικαίου και των κρατικών θεσμών, στην οικονομική σταθερότητα και κοινωνική ανάπτυξη καθώς και στην αντιμετώπιση των δομικών ανισοτήτων και διασφάλισης της συμμετοχής των γυναικών σε όλους τους τομείς. Την ίδια στιγμή, ουσιώδους σημασίας είναι η αναγνώριση της σημασίας δύο ιδιαίτερων πτυχών: πρώτον, η σεξουαλική βία έχει συνέχεια και παρατηρείται εντός του ευρύτερου πλαισίου λόγω των έμφυλων ανισοτήτων που επικρατούν, και δεύτερον, πρέπει να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα που άπτονται των οικονομικών, κοινωνικών και πολιτικών δομών που υποσκάπτουν την ενδυνάμωση των γυναικών στις κοινωνίες.

Ο κ. Χατζηχρυσάνθου δήλωσε επίσης ότι στις περιόδους που ακολουθούν τον τερματισμό των συγκρούσεων, παρουσιάζονται ευκαιρίες σε σχέση με τον μετασχηματισμό των κοινωνικών δομών με τρόπο που να διασφαλίζεται μεγαλύτερη απόλαυση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των γυναικών. Ωστόσο, οι γυναίκες εξακολουθούν να αποκλείονται από τις προσπάθειες για πρόληψη των συγκρούσεων και τη διαδικασία της μεταβατικής περιόδου και της ανασυγκρότησης. Οι μεταπολεμικές κοινωνίες μπορούν να ανακάμψουν και να ανοικοδομηθούν αποτελεσματικότερα με τη συμμετοχή των γυναικών.

Η ιστορία απέδειξε, είπε ο κ. Χατζηχρυσάνθου, όπως και στην περίπτωση της Κύπρου, η οποία βίωσε από πρώτο χέρι τη φρικαλεότητα της σεξουαλικής βίας σε καταστάσεις συγκρούσεων, ότι ο ρόλος των γυναικών είναι σημαντικός στην πρόληψη και επίλυση των συγκρούσεων, τη συμφιλίωση και την επίτευξη μίας βιώσιμης ειρήνης. Συμπλήρωσε ότι η Κύπρος αποδίδει μεγάλη σημασία στην εξάλειψη όλων των μορφών βίας με βάση το φύλο και έχει κάνει σημαντικά βήματα για την εξάλειψη της έμφυλης βίας και προώθηση της ισότητας και την ενδυνάμωση των γυναικών μέσω της εκπόνησης Εθνικών Σχεδίων Δράσης και Στρατηγικών, αλλά και την προώθηση νέας νομοθεσίας για αντιμετώπιση της ανισότητας των φύλων και τη σύσταση ανεξάρτητων φορέων για την ισότητα.

Καταλήγοντας, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου υπογράμμισε τον κρίσιμο ρόλο των γυναικών στην πρόληψη και επίλυση των συγκρούσεων καθώς και την ανάγκη πλήρους, ισότιμης και ουσιαστικής συμμετοχής τους σε όλες τις προσπάθειες για τη διατήρηση της ειρήνης και ασφάλειας. Τόνισε, για ακόμα μια φορά, ότι η σεξουαλική βία κατά την περίοδο συγκρούσεων αποτελεί σοβαρή παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και απειλή κατά της διεθνούς ειρήνης και ασφάλειας και η αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτιών της δεν είναι μόνο μια ηθική επιταγή αλλά μία επιτακτική ανάγκη.

(ΜΓ/ΕΧΡ)

 

Αφήστε μια απάντηση