Κύπρος Νέα

Ικανοποίηση ΥΠΕΞ Κύπρου με την υιοθέτηση του κειμένου της ΕΕ για την Τουρκία

Το Υπουργείο Εξωτερικών εκφράζει ικανοποίηση για την υιοθέτηση του κειμένου Συμπερασμάτων του Συμβουλίου της ΕΕ για τη Διεύρυνση, το οποίο αποτέλεσε προϊόν διαπραγμάτευσης μεταξύ των κρατών-μελών το προηγούμενο διάστημα.

Το Συμβούλιο καταγράφει με ακρίβεια και ευστοχία την κατάσταση πραγμάτων σε σχέση με την Τουρκία, υπογραμμίζοντας την παντελή απουσία προόδου ως προς την ενταξιακή της διαδικασία. Παράλληλα, επαναλαμβάνει τις ευθύνες και υποχρεώσεις που απορρέουν από τις κυπρογενείς της υποχρεώσεις.

Συγκεκριμένα, τα Συμπεράσματα είναι ιδιαίτερα επικριτικά προς την Τουρκία, αφού επιβεβαιώνουν  την προσήλωση της ΕΕ στην εξεύρεση μιας συνολικής διευθέτησης του Κυπριακού στη βάση της συμφωνημένης μορφής της Διζωνικής Δικοινοτικής Ομοσπονδίας, σύμφωνα με τα σχετικά Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο και τις αρχές στις οποίες εδράζεται η ΕΕ. Τα Συμπεράσματα καλούν μάλιστα την Τουρκία να συμβάλει προς την ως άνω κατεύθυνση.

Σημαντικό καινοτόμο στοιχείο των φετινών Συμπερασμάτων είναι το κάλεσμα προς την Άγκυρα να σταματήσει τις όποιες ενέργειες θα μπορούσαν δυνητικά να οδηγήσουν σε αναβάθμιση του ψευδοκράτους και ως εκ τούτου είναι αντίθετες με τα Ψηφίσματα 541 και 550. Η εν λόγω αναφορά περιλαμβάνεται για πρώτη φορά σε Συμπεράσματα ΕΕ και κρίνεται ως βαρύνουσας σημασίας υπό το φως των προσπαθειών Τουρκιάς για αναβάθμιση του καθεστώτος της αποσχιστικής οντότητας.

Ιδιαίτερα σημαντικές κρίνονται και οι αναφορές στο Βαρώσι, όπου και πάλι καταδικάζονται οι παράνομες ενέργειες και καλείται η Άγκυρα να αναστρέψει τα τετελεσμένα που επιχειρεί να επιβάλει εντός της περίκλειστης περιοχής και να σεβαστεί πλήρως τα Ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας 550, 789, 1251.

Το Συμβούλιο εκφράζει επίσης την έντονη απογοήτευση της ΕΕ για τη μη ευθυγράμμιση της Τουρκίας με τα περιοριστικά μέτρα της ΕΕ κατά της Ρωσίας αλλά και με τη γενικότερη απομάκρυνση και συγκρουόμενη πολιτική της Άγκυρας από την υιοθέτηση των πολιτικών προτεραιοτήτων της Ένωσης, κυρίως αυτών που εμπίπτουν στο πλαίσιο της Κοινής Εξωτερικής Πολιτικής και Πολιτικής Ασφαλείας.

Επιπρόσθετα, καταγράφονται οι τελευταίες Αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με την κατάσταση στην Αν. Μεσόγειο, συμπεριλαμβανόμενής και αυτής του Ιουνίου 2022, όπου οι Ευρωπαίοι Ηγέτες εξέφρασαν εκ νέου την ανησυχία τους για τις συνεχιζόμενες προκλητικές κινήσεις και την υβριδική ρητορική της Άγκυρας κατά κρατών – μελών.

Παράλληλα, καλείται η Τουρκία για μια ακόμη φορά να υλοποιήσει όλες τις κυπρογενείς της υποχρεώσεις, ήτοι αναγνώριση ΚΔ, ομαλοποίηση σχέσεων, επέκταση Πρόσθετου Πρωτοκόλλου για την Τελωνειακή Ένωση).

Σε ό,τι αφορά στο μεταναστευτικό, το Συμβούλιο υπενθυμίζει τις υποχρεώσεις της Τουρκίας – ως καταγράφονται και από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο – να εφαρμόσει πλήρως και χωρίς διακρίσεις την Δήλωση ΕΕ – Τουρκίας του 2016 για το μεταναστευτικό έναντι και της ΚΔ.

Επίσης σημαντικό νέο στοιχείο των φετινών Συμπερασμάτων αποτελεί η αναφορά στην υποχρέωση της Τουρκίας να ευθυγραμμίσει την πολιτική θεωρήσεών της με αυτήν της ΕΕ.

Αφήστε μια απάντηση