Θέματα Ομογένεια Συνεντεύξεις

Γ.Γ. ΑΠΟΔΗΜΟΥ ΕΛΛΗΝΙΣΜΟΥ ΙΩΑΝΝΗΣ ΧΡΥΣΟΥΛΑΚΗΣ: «Η ΟΜΟΓΕΝΕΙΑ ΔΙΨΑΕΙ ΓΙΑ ΕΛΛΑΔΑ»

Παναγιώτης Σφαέλος*

Συναντήσαμε τον Γενικό Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού, Ιωάννη Χρυσουλάκη, στο γραφείο του στο Υπουργείο Εξωτερικών και συζητήσαμε για την ομογένεια και τον Ελληνισμό της διασποράς. Σε μια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξη στον Παναγιώτη Σφαέλο για το Active Radio London, ο κ. Χρυσουλάκης ανέπτυξε το όραμα του και τις δράσεις της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού.

Ο κ. Χρυσουλάκης αναφέρθηκε με θερμά λόγια στην πολυπληθή ελληνική ομογένεια που, όπως είπε, διψάει για Ελλάδα. Οι ομογενείς θέλουν να είναι κοντά στην πατρίδα τους που υπεραγαπούν. Και γι’ αυτό το όραμα της Γενικής Γραμματείας Αποδήμου Ελληνισμού είναι να φέρει κοντά όλους τους ομογενείς με την Ελλάδα και αυτό γίνεται μέσω των 80 δράσεων της, που βρίσκονται σε εξέλιξη σε όλο τον πλανήτη, όπου ζουν Έλληνες.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε στην κρίση του κορονοϊού, όπου οι Έλληνες γιατροί της ομογένειας βρέθηκαν να είναι επικεφαλής των κορυφαίων ιατρικών ομάδων αντιμετώπισης της πανδημίας αλλά και των πρωτοβουλιών για την εύρεση μόνιμης αντιμετώπισης του κορονοϊού, δηλαδή θεραπείας και εμβολίου. Στην επιτυχημένη τηλεδιάσκεψη που διοργάνωσε η Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού, κατά την πανδημία, συμμετείχαν 100 διαπρεπείς Έλληνες γιατροί από 25 κράτη και το αποτέλεσμα ήταν εντυπωσιακό. Όπως τόνισε ο κ. Χρυσουλάκης, είναι εντυπωσιασμένος και περήφανος που οι ομογενείς μας διαπρέπουν στις χώρες όπου διαβιούν. Όπως τόνισε, στην κρίση ο Ελληνισμός ενώνεται αλλά θα ήταν καλό οι Έλληνες να είναι ενωμένοι πάντοτε όχι μόνο στις κρίσεις.

Σε σχέση με το δικαίωμα ψήφου στους ομογενείς μας, ο κ. Χρυσουλάκης δήλωσε ότι είναι ικανοποιημένος με την θετική αυτή εξέλιξη, αν και ο νέος νόμος δίνει τη δυνατότητα ψήφου σε πολλούς ομογενείς αλλά όχι σε όλους,  όπως ήταν ο αρχικός σχεδιασμός της κυβέρνησης. Είναι όμως το πρώτο βήμα για την ισότιμη συμμετοχή των ομογενών μας στα πολιτικά δρώμενα της πατρίδας μας. Η Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού θα αρχίσει σύντομα διαβουλεύσεις για να δώσει μια νέα μορφή στο Συμβούλιο Απόδημου Ελληνισμού, το οποίο θα γίνει πιο αντιπροσωπευτικό. Στο πλαίσιο αυτό, θα διοργανωθούν και πανομογενειακά συνέδρια.

Ο κ. Χρυσουλάκης αναφέρθηκε στην διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας στην ομογένεια και στη νέα πλατφόρμα http://www.staellinika.com της Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού σε συνεργασία με το ΙΣΝ ΚΕΝΤΡΟ ΕΛΛΗΝΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ στο πανεπιστήμιο SIMON FRASER, και με την υποστήριξη του ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ “ΣΤΑΥΡΟΣ ΝΙΑΡΧΟΣ” (ΙΣΝ), ώστε να μπορούν να εξοικειωθούν τα παιδιά των ομογενών με την ελληνική γλώσσα. Μάλιστα, στις πρώτες 50 μέρες της εφαρμογής, είχαμε 11.000 εγγραφές από 110 κράτη.

Στο θέμα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ο κ. Χρυσουλάκης είπε ότι οι ομογενειακές οργανώσεις, σε συνεργασία με την Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού έχουν κινητοποιηθεί με ψηφίσματα. Στο σημείο αυτό τόνισε επίσης ότι ο ρόλος της Ορθόδοξης Εκκλησιάς είναι καταλυτικός για την ομογένεια.

Ο κ. Χρυσουλάκης απευθύνθηκε στους ομογενείς του Ηνωμένου Βασιλείου, λέγοντας πως το Υπουργείο Εξωτερικών θα είναι κοντά τους σε κάθε δυσκολία με το Brexit καθώς και ότι σχεδιάζονται δράσεις και για τους ομογενείς Έλληνες στο Ηνωμένο Βασίλειο. Όπως είπε, σχεδιάζεται μια σειρά δράσεων για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση που θα έρθουν και στη Βρετάνια το 2021, σε συνεργασία με την Τράπεζα Πειραιώς. Θα ψηφιοποιηθούν πολλές δράσεις και θα μεταφερθούν και στο Ηνωμένο Βασίλειο. Επίσης, όσοι ομογενείς βρεθούν στην Ελλάδα το καλοκαίρι του 2021, οι δράσεις θα τους περιμένουν για να τους ξεναγήσουμε σε αυτές. Επίσης, το www.staellinika.com σύντομα θα μπει σε όλα τα ελληνικά σχολειά του Ηνωμένου Βασιλείου. Περαιτέρω, θα λάβουν χώρα μια σειρά εκδηλώσεων πολιτιστικού χαρακτήρα, εκθέσεις, φεστιβάλ και βραβεύσεις διακεκριμένων ομογενών στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Άλλη μια σημαντική δράση που διοργανώνει η Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού είναι το πρόγραμμα «Επιστροφή στις Ρίζες» για τη φιλοξενία Ελληνοπαίδων από την ομογένεια 12 με 18 ετών που θα τα ξεναγήσουμε και θα τα διδάξουμε ελληνική γλώσσα και ελληνικό πολιτισμό για να γίνουν οι καλύτεροι πρεσβευτές της Ελλάδας εκεί όπου κατοικούν. Το πρόγραμμα αν και ήταν σχεδιασμένο για εφαρμογή το 2020 λόγω του κορονοϊού θα εφαρμοστεί το 2021.

Συνολικά, πρώτο και κομβικό στόχο της Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού αποτελεί η συστηματική επικοινωνία με την ομογένεια. Δεύτερος στόχος της Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού είναι η αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού Ελλήνων της διασποράς με μακροχρόνιες δράσεις. Τρίτος στόχος είναι η  βελτίωση των παρεχόμενων υπηρεσιών στα Ελληνικά Προξενεία με την ψηφιοποίηση υπηρεσιών. Τέταρτον, η διάδοση της ελληνικής γλώσσας και του ελληνικού πολιτισμού σε ομογενείς Έλληνες και φιλέλληνες μέσα από ένα νέο κίνημα φιλελληνισμού στο εξωτερικό.

Ο κ. Χρυσουλάκης δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο Κυπριακό, που ταλανίζει τόσα χρόνια τον Κυπριακό Ελληνισμό, και είπε ότι ποτέ δεν θα λησμονήσουμε τους αγνοούμενους μας. Με αφορμή τη θλιβερή επέτειο της 20ης Ιούλιου 1974, ο κ. Χρυσουλάκης δηλώνει την συμπαράστασή του στους αδελφούς Κυπρίους και ελπίζει να λυθεί σύντομα το μεγάλο εθνικό πρόβλημα της πολύχρονης τουρκικής κατοχής στη Μεγαλόνησο.

 

Λίγα λόγια για τον Ιωάννη Χρυσουλάκη

Ο  Γιάννης  Χρυσουλάκης είναι Πολιτικός Μηχανικός ΕΜΠ, κάτοχος μεταπτυχιακού διπλώματος από τις ΗΠΑ και διδακτορικού από το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, και είναι Ομότιμος Καθηγητής.

Έχει διδάξει σε Ακαδημαϊκά Ιδρύματα εντός και εκτός Ελλάδος.

Έχει διοικήσει φορείς στο Δημόσιο και Ιδιωτικό τομέα, καθώς και μεγάλες ευρωπαϊκές κοινοπραξίες παραγωγής νέων τεχνολογιών και έχει σημαντικό Διεθνές Διοικητικό και Επιστημονικό έργο.

Διετέλεσε εκλεγμένος Αντιπρόεδρος στον Παγκόσμιο Οργανισμό των Εθνικών Κέντρων Δημόσιας Διοίκησης και Πρόεδρος του Εθνικού Κέντρου Δημόσιας Διοίκησης και Αυτοδιοίκησης.

Έχει εργασθεί σε πολλές Ευρωπαϊκές χώρες και στις ΗΠΑ, έχοντας συνεργασία και επαφή με πολλές ομογενειακές οργανώσεις και ομογενειακά συμβούλια.

Έχει συνεργαστεί με πολλούς Διεθνείς Οργανισμούς και έχει συμμετάσχει σε μεγάλο αριθμό Συμβουλίων, Επιτροπών και Συνεδρίων εντός και εκτός Ελλάδος.

Έχει μεγάλο αριθμό δημοσιεύσεων και σημαντικό συγγραφικό έργο.

 

*ΔΡ ΠΑΝΑΓΙΩΤΗΣ ΣΦΑΕΛΟΣ

BA, LLB, LLM, PhD

Καθηγητής ΑΕΙ – Διδάκτωρ Παν/μίου Kent

Νομικός – Διεθνολόγος – Δημοσιογράφος

Γ. Γ. Ένωσης Ευρωπαίων Δημοσιογράφων

 

Αφήστε μια απάντηση