Ελλάδα Ομογένεια

Ο Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού Γιάννης Χρυσουλάκης εκπρόσωπος της Κυβέρνησης στα εγκαίνια του ΕΝΟΑ

Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού Γιάννης Χρυσουλάκης εκπρόσωπος της Κυβέρνησης στα εγκαίνια του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών  και  στην τελετή αναγόρευσης του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος  κ.κ. Ιερώνυμου Β’σε επίτιμο μέλος του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών

Ιδιαίτερη συγκίνηση προκάλεσε η Ομιλία του Γενικού Γραμματέα ο οποίος αναφέρθηκε στην τεράστια συμβολή των Αιγυπτιωτών στον Ελληνισμό. Ο Ταμίας του Συλλόγου κ. Σταματόπουλος με ιδιαίτερη συγκίνηση ανέφερε για τον Γενικό Γραμματέα ότι είναι η Πρώτη φορά στην ιστορία του Ομίλου που ένας εκπρόσωπος της Κυβέρνησης , όπως ο κ. Χρυσουλάκης αναγνωρίζει την προσφορά μας.

Παρέστησαν επίσης ο Αναπλ. Υπουργός κ. Κουμουτσάκος, ο Δήμαρχος Αλίμου κ. Κονδύλης, Ο Μητροπολίτης Γλυφάδας-Βούλας κ. Αντώνιος, Ολυμπιονίκες μας και πρόεδροι πολλών Αθλητικών σωματείων καθώς και πρόεδροι ομογενειακών σωματείων Αιγυπτιωτών.

 

 

 

Η Ομιλία του γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού :

« Είναι ξεχωριστή για εμένα η τιμή να εκπροσωπώ την Ελληνική Κυβέρνηση στα εγκαίνια του ΕΝΟΑ και στην τελετή αναγόρευσης του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος  κ.κ. Ιερώνυμου Β’ σε επίτιμο μέλος του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αιγυπτιωτών.

Ο Μακαριότατος Αρχιεπίσκοπός μας, έχοντας ο ίδιος υπάρξει  αθλητής και μάλιστα κωπηλάτης, παραμένει υπέρ πάντων ημών προσευχόμενος «ερέτης» συνεχίζοντας την πολύτιμη ποιμαντορία του σε δύσκολους καιρούς. Χωρίς τη στήριξη της Εκκλησίας μας, το γνωρίζουμε καλά, εδώ και πολλούς αιώνες, το Έθνος δεν θα είχε σταθεί όρθιο. Στη Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού γνωρίζουμε καλά ότι σε κάθε γωνιά του κόσμου η ελληνική παροικία στηρίζεται πρωτίστως στην ελληνορθόδοξη ενορία.

 

 

 

Ο Ελληνικός Ναυτικός Όμιλος Αιγυπτιωτών, από τα πλέον ιστορικά ναυταθλητικά σωματεία του Ελληνισμού, συνεχίζει το έργο των τριών Ελληνικών Ναυτικών Ομίλων της Αιγύπτου, του «Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρείας», του «Ε.Ν.Ο.Καϊρου» και του «Ε.Ν.Ο.Πορτ-Σαϊντ». Τιμή αξίζει στους  επαναπατρισθέντες αθλητές του Ελληνικού Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρείας, που εμπνεύστηκαν την ίδρυση του ΕΝΟΑ το 1965.

Σελίδες δόξας έχουν γραφεί από τους Αιγυπτιώτες στην ιστορία του Ελληνικού Αθλητισμού και πάμπολλες διακρίσεις έχουν έρθει από Ολυμπιάδες και άλλες διεθνείς αθλητικές διοργανώσεις. Διαχρονική και αδιάλειπτη η εθνική προσφορά. Από την φιλοξενία του Αρχηγείου Στόλου του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού από το 1941 μέχρι το 1945 στις εγκαταστάσεις του Ναυτικού Ομίλου Αλεξανδρείας, κάτι που έχει αναγνωριστεί και επίσημα από το Ελληνικό Κράτος μέχρι την σχετικά πρόσφατη συνεργασία του Υπουργείου Εξωτερικών με τον ΕΝΟΑ στο Πρόγραμμα ΝΟΣΤΟΣ, που οργανώθηκε υπό την αιγίδα των Προέδρων της Αιγύπτου κ. Σίσι, της Ελλάδας κ. Παυλόπουλου και της Κύπρου κ. Αναστασιάδη.

 

 

Στη Γενική Γραμματεία Αποδήμου Ελληνισμού, έχουμε εμπειρία της πολύπλευρης εθνικής προσφοράς των Αιγυπτιωτών καθώς και του ιδιαίτερου δυναμισμού τους. Δεν είναι τυχαίο ότι θεωρούμε αναγκαίο και πολύτιμο εταίρο τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό στις δράσεις, τις οποίες αναπτύσσουμε στο πλαίσιο των τριμερών συνεργασιών, που προωθεί το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας με την Κύπρο και την Αίγυπτο.

Ίσως μόνον η ελληνική αντίληψη μπορεί να μας οδηγήσει στην κατανόηση των πολιτισμών. Η Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου έχει αποδείξει πριν χιλιάδες χρόνια ότι οι πολιτισμοί δεν συγκρούονται, αν κατανοούνται ως πολιτισμοί. Η άγνοια και η ελλιπής τους κατανόηση κυοφορεί τους πολέμους. Κι αυτή είναι η λογική με την οποία εργάζομαι ως Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού και με αυτήν συνεργάζομαι με τους Αιγυπτιώτες Έλληνες με τους οποίους αναπτύσσουμε πλέον κοινές και πολύπλευρες δράσεις.

Είμαι σίγουρος ότι θα συναντηθούμε και πάλι. Θα βρεθούμε σε γόνιμες συνεργασίες προς όφελος του κοσμοπολίτη Ελληνισμού και της εθνικής μας παράδοσης. Το έθνος μας προίκισε το χώρο της μεσογείου με τις αξίες του ελληνικού πολιτισμού και της ελληνορθόδοξης παράδοσης. Πρόκειται για τις μόνες αξίες, οι οποίες διαχρονικά θεμελιώνουν την ειρηνική συνύπαρξη στην ανατολική μεσόγειο, όπου δυστυχώς σήμερα το έρεβος της αμορφωσιάς και της μισαλλοδοξίας καταστρέφει το μέλλον των παιδιών.»

Αφήστε μια απάντηση