Ομογένεια

Γ. Χρυσουλάκης: Το ειδικό βραβείο «Οδυσσέας» για το καλύτερο ιστορικό ντοκιμαντέρ ομογενούς σκηνοθέτη

 

Για δεύτερη συνεχή χρονιά η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών, με τη συμμετοχή και τον χαιρετισμό του Γενικού Γραμματέα, Ομότιμου Καθηγητή Γιάννη Χρυσουλάκη, έδωσε δυναμικό «παρών» στην έναρξη του 6ου Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Πέρα από τα Σύνορα», στο εμβληματικό και ακριτικό Καστελλόριζο, «εκεί όπου το Ντοκιμαντέρ συναντά την Ιστορία και τον Πολιτισμό». Την έναρξη του Φεστιβάλ, που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 22/8/2021, χαιρέτισαν επίσης ο Υφυπουργός Πολιτισμού Νικόλας Γιατρομανωλάκης ως εκπρόσωπος του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, και ο Υφυπουργός Εξωτερικών Κώστας Φραγκογιάννης. Ομοίως χαιρετισμούς απηύθυναν ο πρέσβης της Αυστραλίας στην Αθήνα Αθανάσιος Σπύρου, ο πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας Κυριάκος Κενεβέζος, και η επιτετραμμένη της Αμερικανικής Πρεσβείας Shanna Surenda.

 

 

Όπως είναι γνωστό, τα δύο τελευταία χρόνια η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας έχει αγκαλιάσει τον θεσμό του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ, τον οποίο στηρίζει με κάθε τρόπο, προωθώντας τον σε όλο τον κόσμο μέσα από το δίκτυο των Ελληνικών Διπλωματικών Αρχών, των Γραφείων Δημόσιας Διπλωματίας και των Ομογενειακών Φορέων και Οργανώσεων.

 

 

Στον χαιρετισμό του, ο Γενικός Γραμματέας Γιάννης Χρυσουλάκης αναφέρθηκε στην πολλαπλή σημασία του Φεστιβάλ και του τόπου που το φιλοξενεί, τόσο για τον πολιτισμό και την καλλιτεχνική δημιουργία γενικότερα, μιας και το ντοκιμαντέρ είναι το είδος του κινηματογράφου που κερδίζει συνεχώς έδαφος στην Ελλάδα και παγκοσμίως, όσο και για την πατρίδα μας που έχει την ευκαιρία να παρουσιάσει μια ακόμη διαχρονική απόδειξη της αδιάλειπτης ελληνικότητας, εκεί στα νοτιοανατολικά σύνορά της, που είναι ταυτόχρονα και σύνορα της Ευρώπης.

 

 

Ο κ. Χρυσουλάκης, αναφέροντας ότι το Καστελλόριζο μπορεί να είναι το απώτατο γεωγραφικό σημείο της πατρίδας μας, είναι όμως το κέντρο της καρδιάς του κάθε Έλληνα, υπογράμμισε τον σεβασμό που αισθάνεται για τους κατοίκους του ακριτικού νησιού, οι οποίοι διαπρέπουν στον καθημερινό τους αγώνα για επιβίωση και δημιουργία, αλλά και για τους Καστελλοριζιώτες Απόδημους που έχουν ιδρύσει ακμάζουσες κοινότητες στην Αμερική και την Αυστραλία. Αυτός, άλλωστε – εξήγησε – ήταν και ο λόγος που η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και  Δημόσιας Διπλωματίας θέσπισε από πέρυσι το ειδικό βραβείο «Οδυσσέας» για το καλύτερο ιστορικό ντοκιμαντέρ ομογενούς σκηνοθέτη, στην στοχευμένη προσπάθειά της να αναδεικνύει πάντα το έργο των ομογενών δημιουργών που εργάζονται και διαπρέπουν στο εξωτερικό.

 

 

Το Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Καστελλόριζου, σύμφωνα με τον κ. Χρυσουλάκη, σημειώνει μια σταθερή άνοδο τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα και με το πλούσιο πρόγραμμά του αποτελεί ιδανικό τόπο συνάντησης καλλιτεχνικών ρευμάτων και κινηματογραφικών τάσεων, καθώς και ένα φιλόξενο περιβάλλον που διευκολύνει την εύρεση κοινών τόπων μεταξύ των δημιουργών της έβδομης τέχνης.

 

 

Ο κ. Χρυσουλάκης τόνισε πως η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων της, υποστηρίζει την πολιτιστική παραγωγή που ενισχύει το διάλογο και την επικοινωνία των πολιτισμών, προωθώντας παράλληλα την εικόνα της Ελλάδας στο εξωτερικό. «Στο πλαίσιο αυτό – είπε – ο κινηματογράφος είναι μια προνομιακή περιοχή για πολιτιστικό διάλογο. Είναι ο καθρέφτης μιας κοινωνίας που σκέφτεται και προβληματίζεται για τις συνθήκες ύπαρξής της και που, ως καρπός της ελληνικής πνευματικότητας, κερδίζει αυξανόμενη αναγνώριση και επιρροή διεθνώς».

 

 

Το 6ο Διεθνές Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ «Πέρα από τα Σύνορα» τελεί υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου και διεξάγεται την τελευταία εβδομάδα του Αυγούστου (22-29/8/2021) μετατρέποντας για ακόμη μία φορά το Καστελλόριζο σημείο συνάντησης του Ντοκιμαντέρ με την Ιστορία και τον Πολιτισμό. Το Φεστιβάλ διοργανώνεται από το Ελληνικό Ίδρυμα Ιστορικών Μελετών (ΙΔ.ΙΣ.ΜΕ.) σε συνεργασία με την Ecrans des Mondes (Παρίσι). Εκτός από την στήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας  του Υπουργείου Εξωτερικών, υποστηρίζεται από το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας και το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Αφήστε μια απάντηση