Ομογένεια

Με νέους Ομογενείς από την Κοινότητα της Antofagasta στη Χιλή συναντήθηκε διαδικτυακά ο Γιάννης Χρυσουλάκης 

 

Σε πολύ εγκάρδιο κλίμα πραγματοποιήθηκε η διαδικτυακή συνάντηση του Γενικού Γραμματέα Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας κ. Γιάννη Χρυσουλάκη, με τους νέους από την ελληνική κοινότητα της Antofagasta στη Χιλή.  Πρόκειται για μία ιδιαίτερα δραστήρια κοινότητα Ελλήνων, στην πλειοψηφία τους 3ης, 4ης και σε κάποιες περιπτώσεις ακόμα και 5ης γενιάς.  Απόγονοι των (λίγων) Ελλήνων που έφτασαν στο απομακρυσμένο λιμάνι της Antofagasta τον 19ο και 20ο αιώνα με σκοπό την εκμετάλλευση του νιτρικού άλατος, η ελληνική κοινότητα της Antofagasta επιζεί εδώ και πέντε περίπου γενιές, παρότι πολλές από εκείνες τις πρώτες ελληνικές οικογένειες μετακινήθηκαν στο Σαντιάγο και στο Βαλπαράϊσο.  Σήμερα, 100 χρόνια μετά, επιζεί ακόμα, χάρη σε έναν από τους πιο δραστήριους πατριωτικούς συλλόγους στη Λατινική Αμερική, αν και ελάχιστοι μιλούν Ελληνικά. Είναι χαρακτηριστικό ότι ενώ σε ποσοστό 95% πρόκειται για μικτές οικογένειες Ελλήνων με Χιλιανές, εντούτοις εξακολουθούν να διατηρούν ζωντανή την παράδοση, να αισθάνονται και να δηλώνουν Έλληνες.

 

 

Δεδομένου ότι όλοι οι συμμετέχοντες ήταν φοιτητές, ο κ. Χρυσουλάκης τους ενημέρωσε για τη δυνατότητα εξασφάλισης υποτροφιών στη χώρα μας, καθώς και για τα αγγλόφωνα προγράμματα των ελληνικών Πανεπιστημίων, όπως το πρόγραμμα Study in Greece. Ενημέρωσε τα παιδιά για τα προγράμματα εκπαιδευτικής φιλοξενίας της Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας και για τα προγράμματα με σκοπό την προβολή της ελληνικής Γλώσσας και τα προσκάλεσε στο Πανομογενειακό Συνέδριο το καλοκαίρι στη Θεσσαλονίκη. Στο πλαίσιο αυτό, ανακοίνωσε επιπλέον ότι 10 παιδιά από τη χορευτική ομάδα θα φιλοξενηθούν στη Θεσσαλονίκη, όπου και θα έχουν την ευκαιρία να παρουσιάσουν τους παραδοσιακούς χορούς από τη Θράκη, την Ήπειρο, τη Μικρά Ασία τους οποίους έχουν ήδη ετοιμάσει. 

 

 

Από την πλευρά τους τα παιδιά παρουσίασαν αναλυτικά τις δράσεις τους με έμφαση στα επιτεύγματα του διακεκριμένου Χορευτικού Συλλόγου «Ακρίτες», ο οποίος από το 2019 έχει επεκτείνει τη δράση του και στη διδασκαλία παραδοσιακών χορών σε μικρότερα παιδιά, ενώ έχει λάβει και σημαντικότατες διακρίσεις. Στόχος όλων των δράσεών τους, επισήμαναν, είναι «η διατήρηση, αλλά και η προώθηση του Ελληνικού πολιτισμού στην ευρύτερη κοινότητά της πόλης τους», στην οποία εξάλλου η ελληνική κοινότητα είναι ιδιαίτερα αγαπητή και δραστήρια.   Απαντώντας στον κ. Χρυσουλάκη που ζήτησε να μάθει από πού πηγάζει αυτή η φλόγα που κάνει τόσο ξεχωριστή, αυτή τη μικρή και απομακρυσμένη (από την Πατρίδα) κοινότητα Ελλήνων, τα παιδιά της Antofagasta απάντησαν λέγοντας ότι «οι ελληνικές τους ρίζες και το πάθος τους για την Ελλάδα τους δίνει δύναμη».

 

 

Μίλησαν για την αγάπη για τη χώρα μας που γνώρισαν από τους πατεράδες και τους παππούδες τους και δήλωσαν ότι «η Ελλάδα είναι στην καρδιά τους».  Στο πλαίσιο αυτό ευχαρίστησαν τον Γ.Γ. Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας για την επικοινωνία και υπογράμμισαν με έμφαση ότι η διαδικτυακή συνάντηση που πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του κ. Χρυσουλάκη αποτελεί για όλους μία «ένεση ενέργειας» και μία «αναγνώριση» για το έργο της κοινότητας, που τους «δίνει δύναμη να συνεχίσουν».

Αφήστε μια απάντηση