Παροικιακά Νέα

Συνάντηση Δημάρχου Μόρφου με Δήμαρχο Βιέννης

 

Tη Δευτέρα, 14 Μαρτίου 2022, πραγματοποιήθηκε η συνάντηση του Δημάρχου της κατεχόμενης Μόρφου, κ. Βίκτωρα Χατζηαβραάμ, με το Δήμαρχο και Κυβερνήτη του Δήμου/Κρατιδίου Βιέννης και Προέδρου του Σοσιαλδημοκρατικού Κόμματος Αυστρίας (SPÖ) στη Βιέννη, κ. Michael Ludwig. To Δήμαρχο Μόρφου συνόδευσαν η Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Βιέννη, κα Έλενα Ράφτη, ο Πρόεδρος του Κυπριακού Πολιτιστικού Κέντρου, κ. Κύρος Πατσαλίδης, και ο φίλος της Κύπρου, κ. Volkmar Harwanegg, o oποίος διετέλεσε επί μία εικοσαετία δημοτικός σύμβουλος και βουλευτής στη Βιέννη.

Προ της θερμής υποδοχής της από το Δήμαρχο Ludwig, η κυπριακή αποστολή ξεναγήθηκε στο ιστορικό κτίριο του Δημαρχείου, όπου στεγάζονται η δημοτική αρχή, το κοινοβούλιο και η κυβέρνηση της Βιέννης. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Δήμαρχος Μόρφου έδωσε επίσης το παρών στην ετήσια -θεσμοθετημένη πλέον- “Κυπρίων Συναυλία”, η οποία έλαβε χώρα το προηγούμενο βράδυ στην αίθουσα Brahms του Συλλόγου Φίλων Μουσικής Βιέννης “Wiener Musikverein”.

Kατά τη συνάντηση, ο κ. Χατζηαβραάμ ενημέρωσε τον κ. Ludwig ότι ο ίδιος, έχοντας εκλεγεί από τους εκτοπισμένους νόμιμους δημότες της Μόρφου, είναι “Δήμαρχος εν εξορία” συνεπεία της παράνομης τουρκικής εισβολής στην Κύπρο και της κατοχής της πατρίδας του, η οποία συνεχίζεται εδώ και 48 έτη. Επεσήμανε επίσης την ανάγκη, η διεθνής κοινότητα να μεριμνήσει περισσότερο για τη δίκαιη επίλυση του Κυπριακού, με στόχο την αρμονική συνύπαρξη των δύο κοινοτήτων σε μία επανενωμένη Κύπρο.

Καταδικάζοντας την πρόσφατη εισβολή των ρωσικών στρατευμάτων στην Ουκρανία, ο Δήμαρχος Μόρφου σημείωσε επίσης ότι η Διεθνής Κοινότητα και ειδικότερα η Ευρωπαϊκή Ένωση, της οποίας αποτελούμε κράτος-μέλος, θα πρέπει να επιδείξουν επιτέλους την ίδια ευαισθησία και στην περίπτωση της Κύπρου και να αντιδράσουν με ανάλογα μέτρα, επιβάλλοντας, έστω και τώρα τις ανάλογες κυρώσεις στην Τουρκία.

 

 

Από πλευράς της, η Πρέσβης της Κύπρου στη Βιέννη, Έλενα Ράφτη, ευχαρίστησε τον Δήμαρχο Ludwig για τη φιλοξενία και την ποιότητα ζωής που προσφέρει η αυστριακή πρωτεύουσα. Επιπλέον, η Πρέσβης ενημέρωσε τον Δήμαρχο Βιέννης για τα Μέτρα Οικοδόμησης Εμπιστοσύνης, τα οποία προωθεί η Κυπριακή Δημοκρατία με στόχο την επαναπροσέγγιση με την τουρκική πλευρά και τη δημιουργία για την επανέναρξη των συνομιλιών.

 

Αφήστε μια απάντηση