Κύπρος

BirdLife Cyprus: η βιοποικιλότητα στην Κύπρο και Ευρώπη

 

 

Ύψωσε τη φωνή σου για τη βιοποικιλότητα της Κύπρου και της Ευρώπης

 

Αγαπητή/έ φίλη/ε,

Η άγρια ζωή της υπαίθρου εξαφανίζεται από την Ευρώπη. Πουλιά, έντομα και μικρά θηλαστικά χάνουν πολύτιμο βιότοπο εξαιτίας της εντατικής γεωργίας. Η ΕΕ πρέπει να αναλάβει δράση – με μια νέα αγροτική πολιτική που θέτει ως προτεραιότητα την προστασία της φύσης έναντι του κέρδους. Σε λίγες μέρες, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο θα λάβει εκτεταμένες αποφάσεις σχετικά με το μέλλον επιδοτήσεων πολλών δισεκατομμυρίων ευρώ. Ύψωσε τη φωνή σου για την άγρια ζωή της υπαίθρου γράφοντας ένα μήνυμα σε αυτούς που σε εκπροσωπούν στο Ευρωκοινοβούλιο.

Έντομα όπως οι αγριομέλισσες -σημαντικοί επικονιαστές- υποφέρουν από την εντατική γεωργία στην Ευρώπη. Η αυξημένη χρήση φυτοφαρμάκων και η εξάλειψη των λουλουδιών στους αγρούς και άλλων στοιχείων του τοπίου συμβάλλουν στην απότομη μείωση των πληθυσμών των εντόμων στις γεωργικές περιοχές της Ευρώπης.

Ο πληθυσμός των πουλιών γεωργικών περιοχών, όπως ο Γιαννής και το Τρυγόνι, μειώνεται εδώ και δεκαετίες. Ο κύριος μοχλός αυτής της καταστροφικής εξέλιξης είναι η εντατικοποίηση της γεωργίας που υποβαθμίζει και εξαλείφει τους βιότοπους που χρειάζονται τα είδη αυτά για να τραφούν και να αναπαραχθούν.

Μαζί με το BirdLife Ευρώπης ζητούμε μια ολοκληρωμένη αναμόρφωση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής (ΚΑΠ):

Χώρο για τη Φύση: Χρειαζόμαστε περισσότερο χώρο για την άγρια ζωή στις γεωργικές περιοχές. Τουλάχιστον 10% της έκτασης κάθε αγροτεμαχίου πρέπει να αφιερωθεί στη βιοποικιλότητα.

Χρήματα για τη Φύση: Οι Ευρωπαίοι αγρότες που προστατεύουν τη φύση πρέπει να επιβραβεύονται με €15 δις τον χρόνο.

Αλλαγή για τη Φύση: Χρειαζόμαστε επιδοτήσεις που μεταμορφώνουν τη γεωργία στην Ευρώπη και δεν διαιωνίζουν το κατεστημένο – με σταδιακή έξοδο από τις άμεσες επιδοτήσεις που βασίζονται αποκλειστικά στην έκταση γης.

Αν θέλουμε να σώσουμε την άγρια ζωή των γεωργικών περιοχών της Ευρώπης και να εξασφαλίσουμε τη βιωσιμότητα της γεωργίας τώρα είναι η ώρα για δράση. Ύψωσε τη φωνή σου για την άγρια ζωή της υπαίθρου στέλνοντας ένα μήνυμα στους εκπροσώπους σου στο Ευρωκοινοβούλιο. Η Ευρώπη πρέπει να αναλάβει δράση για μια γεωργία φιλική προς τη φύση.

Με εκτίμηση,

Η ομάδα του Πτηνολογικού

Αφήστε μια απάντηση