Ομογένεια

Τα Αποκαλυπτήρια του πρώτου στην Ελλάδα μνημείου πεσόντων της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου

 

Αργοστόλι: “Για τους ήρωες!” – Τα Αποκαλυπτήρια του πρώτου στην Ελλάδα μνημείου πεσόντων της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου.

Γιώργος Χαλαβαζής

 

«Για τους Ήρωες πεσόντες!»

Οι Έλληνες, Κεφαλλονίτες, Επτανήσιοι ήρωες της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου, από την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου 2021, ακριβώς 450 χρόνια από τις 7 Οκτωβρίου του 1571, έχουν το δικό του μνημείο! Το πρώτο στην Ελλάδα!

Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας, Ο Δήμος Αργοστολίου και η Παγκόσμια Ομοσπονδία Κεφαλλήνων & Ιθακήσιων “ΟΔΥΣΣΕΥΣ”, με αγαστή συνεργασία τιμούν τους Έλληνες που έπεσαν για την Πατρίδα στην Ναυμαχία της Ναυπάκτου.

 

 

Στην “πλατεία Ναυπαάκτου”, στον προαύλιο χώρο του Ι.Ν. του Αρχάγγελου στο Αργοστόλι, τελέστηκε επιμνημόσυνη δέηση και τελετή των αποκαλυπτηρίων του μνημείου, το οποίο φιλοτέχνησε ο Μεμάς Καλογηράτος και είναι μία δωρεά της Παγκόσμια Ομοσπονδία Κεφαλλήνων & Ιθακήσιων “ΟΔΥΣΣΕΥΣ”.

 

 

Την επιμνημόσυνη δέηση τέλεσαν, ο αρχιμανδρίτης π. Σπυρίδωνας Πετεινάτος, ο αρχιμανδρίτης π. Άνθιμος Καλαρίτης, οι ιερείς π. Διονύσιος Μαρκέτος και π. Κωνσταντίνος Τζουβέκας, ενώ τα αποκαλυπτήρια του μνημείου έκαναν ο Δήμαρχος Αργοστολίου κ. Θεόφιλος Μιχαλάτος, η κα Ευανθία Παπαδάτου – Διευθύντρια ΓΓ Απόδημου Ελληνισμού & Δημόσιας Διπλωματίας Υπ. Εξωτερικών και η κα Αγγελική Χιόνη – Αντιπρόεδρος Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Κεφαλλήνων & Ιθακήσιων “ΟΔΥΣΣΕΥΣ“, οι οποίοι ακολούθως κατέθεσαν και στεφάνι στο μνημείο. Χαιρέτησαν την εκδήλωση εκτός από τους προαναφερθέντες η συγγραφέας Ευρυδίκη Λειβαδά, καθώς και ο Ρόμπερτ Ρέικλι, εκπρόσωπος της Καθολικής Εκκλησίας  Κέρκυρας, Ζακύνθου και Κεφαλονιάς.

 

 

Το παρών έδωσαν ο Αντιπεριφερειάρχης Κεφαλονιάς και Ιθάκης Σταύρος Τραυλός, πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αργοστολίου Νικόλας Βαλλιανάτος, ο αντιδήμαρχος, υπεύθυνος για θέματα πολιτισμού, Γιώργος Τσιλιμιδός, ο ΓΓ Δήμου Αργοστολίου Νίκος Φραντζής, ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης Σωτήρης Κουρής, ο επικεφαλής της ΑΝΑΣΑ και τ. Περιφερειάρχης Θόδωρος Γαλιατσάτος, ο επίτιμος πρόεδρος της Σερβίας στην Κεφαλονιά Βίκτωρας Ρουχωτάςεκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας της Κεφαλονιάς, η Ταμίας της Ομοσπονδίας και Μέλος του Συλλόγου “ΚΕΦΑΛΟΣ” Καλλιόπη Μιχαλάτου, καθώς και ιερέας της Καθολικής Εκκλησίας Κέρκυρας, Ζακύνθου, Κεφαλονιάς.

 

 

 

Τιμές απέδωσε η Φιλαρμονική Δήμου Αργοστολίου «Διονύσιος Λαυράγκας» υπό την διεύθυνση του Βασίλη Περλικίδη.

 

 

Οι εκδηλώσεις μνήμης και τιμής στους ήρωες πεσόντες της Ναυμαχίας της Ναυπάκτου είναι υπό την αιγίδα της Α.Ε. της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελαροπούλου.

 

https://www.inkefalonia.gr

Αφήστε μια απάντηση