‘Αρθρα Hephaestus Wien Μουσική Συνεντεύξεις

O Απόστολος Ντίας μιλάει στο Hephaestus

O Απόστολος Ντίας μιλάει στο Hephaestus

1.) Απόστολε σε καλωσορίζουμε. Το ΕΝΤΕΚΑ είναι ο πρώτος ολοκληρωμένος προσωπικός σου δίσκος. Τι νιώθεις σήμερα για αυτόν; Είσαι ευχαριστημένος από την συγκεκριμένη δουλειά;
Είμαι εξαιρετικά ευχαριστημένος. Το λέω και το ξαναλέω. Από κάθε άποψη. Και από θέμα παραγωγής, που δεν θα άλλαζα τίποτα, και από θέμα αποδοχής που τα πράγματα πήγαν πάρα πολύ καλά!
Το μοναδικό κακό είναι ότι ενώ υπήρχε μία μεγάλη ορμή τους πρώτους 3 μήνες που ζούσαμε ακόμα φυσιολογικά, μετά ήρθε η πανδημία και όλα κάπως πάγωσαν. Τα λαιβ, τα σχέδια μου κτλ. Τώρα βέβαια αναδιοργανώνομαι και θα έρθουν αρκετά όμορφα πράγματα στο μέλλον.

 


2.) Πότε, που και κάτω από ποιες συνθήκες δημιουργήθηκε αυτή η δουλειά;

Επί τρία χρόνια προσπαθούσα να βρω και τα χρήματα και τους κατάλληλους συνεργάτες για να το υλοποιήσω. Πολλά τραγούδια υπήρχαν από πριν και άλλα γράφτηκαν μέσα σε αυτά τα χρόνια. Τα συγκεκριμένα 11 τραγούδια που μπήκαν τελικά διαλέχθηκαν από κοινού μεταξύ εμού και των παραγωγών μου γιατί θεωρήσαμε ότι το κάθε ένα τραγούδι έχει και κάτι διαφορετικό να πει. Και αυτά που δεν επιλέχθηκαν για τώρα υπάρχουν στο συρτάρι για κάποιο μελλοντικό δίσκο.

Οι ηχογραφήσεις ξεκίνησαν τον Ιούνιο του 2018 και ολοκληρώθηκαν τον Φεβρουάριου του 2019. Οι παραγωγοί μου ήταν (και είναι) ο Κωνσταντίνος Φραγκόπουλος από το στούντιο Shellac και ο Απόστολος Παπαποστόλου.


3.) Έχεις ήδη κάποια πολύ ωραία και πετυχημένα
video clip από το ΕΝΤΕΚΑ. Θα υπάρξει και συνέχεια με κάποιο άλλο κομμάτι;
Θα υπάρξει. Και για έντεκα κομμάτια του δίσκου. Αυτός είναι τουλάχιστον ο στόχος μου! Θα είχα κυκλοφορήσει μέχρι σήμερα τουλάχιστον άλλα 3 βίντεο αν μας προλάβαινε η πανδημία. Έγινε όμως και προσπαθώ και εγώ να αναδιοργανωθώ. Μπορεί η πανδημία να πήγε πίσω τα σχέδια αυτά αλλά δεν τα άλλαξε.

4.) Από πλευράς απήχησης πως έχει πάει μέχρι τώρα το άλμπουμ;

Είμαι πάρα πολύ ευχαριστημένος γενικά. Έχω πάρει πάρα πολλά όμορφα σχόλια και αποδοχή από τον κόσμο καθώς και πάρα πολλές όμορφες συνεντεύξεις και δισκοκριτικές από μουσικούς φορείς. Γενικά η αποδοχή είναι μεγαλύτερη από αυτήν που περίμενα δεδομένου κιόλας ότι είναι και ο πρώτος μου δίσκος.

5.) Είσαι αποκλειστικός συνθέτης και στιχουργός των τραγουδιών σου. Θα ερμήνευες τραγούδια άλλων δημιουργών; Και με ποιες προϋποθέσεις;
Φυσικά και ναι. Δεν έχω καμία προσκόλληση να είμαι ο δημιουργός κάποιου τραγουδιού για να το ερμηνεύσω. Ίσα ίσα, δεδομένου ότι και ο κάθε τραγουδοποιός γράφει με το δικό του ξεχωριστό στυλ, υπάρχει μία ωραία πρόκληση να τραγουδάς τραγούδια άλλων. Το μοναδικό «αστεράκι» στην απάντησή μου είναι ότι πρέπει να μου ταιριάζει το τραγούδι από θέμα αισθητικής και αυτός είναι ένας τομές όπου, καλώς ή κακώς, είμαι λίγο αυστηρός.

 

6.) Γενικότερα σου αρέσει να δουλεύεις περισσότερο μόνος σου ή σου αρέσει και η ομαδική δουλειά; Θα ήθελες να ανήκεις σε ένα συγκρότημα;
Στο θέμα της τραγουδοποιίας θέλω να δουλεύω μόνος μου. Μόνο έτσι μπορώ να έχω τον απόλυτο έλεγχο που θέλω. Από εκεί και πέρα όμως χρειάζεται η ομαδική δουλειά και η συνεργασία για την υλοποίηση των τραγουδιών με τις ιδέες, την μουσικότητα και την προσωπικότητα του καθενός μουσικού.
Σε συγκρότημα θα ήθελα να είμαι μόνο αν ήταν ξεκάθαρα το project κάποιου άλλου ή αν είναι μόνο για διασκέδαση. Όσον αφορά την δουλειά μου, όχι.

 

7.) Πως κρίνεις και πως αντιμετωπίζεις εσύ αυτή την φοβερή κατάσταση που βιώνουμε; Ποια θα πρέπει πιστεύεις να είναι η αντιμετώπιση της Πολιτείας προς τους καλλιτέχνες;
Θεωρώ ότι η κατάσταση είναι πάρα πολύ σοβαρή. Και υγειονομικά και κοινωνικά. Στο υγειονομικό σκέλος, μπορεί μεν η θνησιμότητα του ιού να είναι σχετικά χαμηλή, όμως λόγω της πολύ υψηλής μεταδοτικότητας του, τα τελικά «νούμερα» είναι τρομακτικά. Οπότε εγώ προσωπικά δεν δέχομαι το «άλλη μία γρίπη είναι μωρέ». Στο κοινωνικό τώρα σκέλος τα πράγματα ίσως να είναι ακόμα χειρότερα…

Κοίτα, έχω υπομονή και αυτό είναι που χρειάζεται για να ανταπεξέλθουμε σε αυτήν την κατάσταση. Γενικά έχω να σου πω ότι επαγγελματικά έχω φάει ένα πολύ μεγάλο πλήγμα, όπως και όλος ο κόσμος βέβαια, αλλά, παραδόξως, ψυχολογικά είμαι καλά και περνάω πάρα πολύ όμορφα. Μέσα σε όλο αυτό το τρελοκομείο που ζούμε βρήκα επιτέλους χρόνο να ασχοληθώ με πράγματα που είχα παραμελήσει  τα τελευταία χρόνια, όπως είναι η σύνθεση νέων τραγουδιών, όπως είναι η μελέτη πάνω στη μουσική και αρκετά άλλα προσωπικά θέματα.

Τέλος, όσον αφορά την αντιμετώπιση της πολιτείας θα έλεγα ότι είναι σχεδόν ανύπαρκτη. Γενικά δεν είμαι τύπος που συνηθίζω να πετάω το μπαλάκι σε άλλους και να κατηγορώ την εκάστοτε κυβέρνηση για τα προβλήματά μου αλλά εδώ υπήρξε ξεκάθαρη αδικία και αδιαφορία. Είναι αλήθεια ότι ο χώρος του πολιτισμού είναι ιδιαίτερος και είναι δύσκολο να μπουν σε κουτάκια οι ποίκιλες εργασιακές σχέσεις αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τους αφήνεις στη μοίρα τους. Και το χειρότερο για μένα δεν ήταν ότι δεν μπορούσαν να βγάλουν άκρη, γιατί είναι όντως δύσκολο βάση δηλωμένων ενσήμων, αλλά ότι μεθοδευμένα προσπαθούσαν συνεχώς να αποκλείσουν κόσμο. Η αντιμετώπιση της πολιτείας θα έπρεπε να είναι η αυτονόητη. Να υπάρχει ίση μεταχείριση των καλλιτεχνών με τα υπόλοιπους εργασιακούς κλάδους.

8.) Μπορεί πιστεύεις να εμπνεύσει έναν καλλιτέχνη αυτή η κατάσταση ή αντιθέτως “παγώνει” την δημιουργικότητα του;
Πιστεύω και τα δύο, ανάλογα τις φάσεις που περνάμε. Στη φάση του άγχους της όλης κατάστασης, με τα συνεχώς καινούργια μέτρα, με επαγγελματική αβεβαιότητα κτλ σίγουρα σε παγώνει. Από την άλλη μεριά, η δημιουργικότητα πηγάζει από τις δύσκολες συνθήκες. Νιώθω ότι έχω πάρα πολλά να πω ή να «σχολιάσω» βάση αυτών που ζούμε και αυτά μπορούν να γίνουν τραγούδια…

9.) Ωστόσο η ζωή αλλά και η μουσική ευτυχώς δεν σταματά. Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σου; Ετοιμάζεις κάτι αυτή την εποχή;

Είναι αρκετά δύσκολο να κάνω σχέδια μιας και οι εξελίξεις μας προλαβαίνουν συνεχώς. Το κομμάτι στο οποίο νιώθω ότι μπορώ να έχω κάποιον υποτυπώδη έστω έλεγχο και κάποιον προγραμματισμό είναι το θέμα της κυκλοφορίας νέων βίντεο για τα τραγούδια μου και σε αυτό θα δώσω την προσοχή μου τον ερχόμενο χειμώνα.

10.) Απόστολε σε ευχαριστούμε πολύ για αυτή την συνέντευξη και δώσε μας εσύ με όποιο τρόπο θέλεις τον επίλογο της.

Εγώ ευχαριστώ για την όμορφη παρέα. Μακάρι να τελειώνουμε όσο το δυνατόν νωρίτερα με όλη αυτήν την κατάσταση και φυσικά με τις λιγότερες απώλειες! Υπομονή και πάλι υπομονή και όλα θα περάσουν!

 

https://www.apostolosntias.gr

https://www.instagram.com/apostolos_ntias

https://www.facebook.com/apostolosntias

https://www.youtube.com/apostolosntias

https://www.reverbnation.com/apostolosntias

https://open.spotify.com/album/1BkEfxqcWEdq3HDjbqXSxQ

https://music.apple.com/us/album/enteka/1490706746?app=itunes&ign-mpt=uo%3D4

https://music.amazon.com/albums/B082GKQV5T?tab=CATALOG

ΠΟΣΟ ΑΚΟΜΑ – ΒΙΝΤΕΟ

https://www.youtube.com/watch?v=K8Oz7U-gs4c

ΝΟΜΙΖΩ ΤΟ ΑΞΙΖΩ –  OFFICIAL VIDEO CLIP

https://www.youtube.com/watch?v=JvQlUlAbSNM

 

Αφήστε μια απάντηση