Ομογένεια

ΝΙΚΟΥ ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗ: ¨ΑΙΓΥΠΤΙΩΤΕΣ ΕΙΚΑΣΤΙΚΟΙ¨

 

Η συγκέντρωση σε ένα βιβλίο 172 Αιγυπτιωτών Εικαστικών που γεννήθηκαν ή έζησαν στη Νειλοχώρα μεταξύ 1830 και 1930 πιστεύουμε πως θα συμβάλει στην παγίωση της διαπίστωσης πως και σε αυτόν τον τομέα δράσης οι Αιγυπτιώτες προσέφεραν τα μέγιστα.

Γενικότερα, η συμβολή των Αιγυπτιωτών Εικαστικών στην πρόοδο της Ελληνικής Τέχνης είναι αδιαμφισβήτητη, αφού τόσο εκείνοι που βιογραφούνται στο πόνημα αυτό και για χρονολογικούς και τεχνοϊστορικούς λόγους αφορούν όσους γεννήθηκαν την περίοδο 1830-1930, όσο κι εκείνοι που γεννήθηκαν ή έζησαν στην Αίγυπτο αργότερα, μα και οι γόνοι των Αιγυπτιωτών, είτε σε ατομικές, είτε σε ομαδικές εκθέσεις σ΄ ολόκληρο τον κόσμο ξεχώριζαν και ξεχωρίζουν για την καλλιτεχνική τους αρτιότητα, πρωτοτυπία και πρωτοπορία.

Έτσι, επειδή ο χρόνος είναι αμείλικτος και τείνει να σβήνει τα χνάρια των ανθρώπων που πέρασαν από τα μονοπάτια του, προσπαθήσαμε στο μέτρο του εφικτού να συμπεριλάβουμε όσο περισσότερους Αιγυπτιώτες Εικαστικούς μας φανέρωσε η εκτεταμένη ιστορική έρευνα.

 

 

Το 300 σελίδων αυτό βιβλίο – το 36ο του Ιστορικού του Αιγυπτιώτη Ελληνισμού Νίκου Νικηταρίδη – κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Αγγελάκη και μπορείτε είτε να το παραγγείλετε στο βιβλιοπωλείο σας, είτε να το ζητήσετε απ΄ ευθείας από τον συγγραφέα. Το σίγουρο είναι πως θα κοσμήσει τη βιβλιοθήκη όχι μόνο των Αιγυπτιωτών, αλλά και των συλλεκτών, καθώς και όλων όσοι ενδιαφέρονται ουσιαστικά για την Τέχνη, είτε αυτή εκφράζεται ως ζωγραφική, είτε ως γλυπτική, είτε ως φωτογραφία.

 

Αφήστε μια απάντηση