Εκκλησιαστικά Νέα Οικουμενικό Πατριαρχείο Ομογένεια

Εορτή Αγίου Μαρτίνου της Tours και Χειροτονία Διακόνου

 

Εορτή της Ενορίας των Αγίων Σιλουανού του Αθωνίτου και Μαρτίνου της Tours και Χειροτονία Διακόνου

 

Την Κυριακή 20 Σεπτεμβρίου 2020, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Βελγίου και Έξαρχος Κάτω Χωρών και Λουξεμβούργου κ. Αθηναγόρας λειτούργησε στην Ενορία των Αγίων Σιλουανού του Αθωνίτου και Μαρτίνου της Tours στον Δήμο του St Gilles των Βρυξελλών, με την ευκαιρία της εγγιζούσης εορτής του προστάτου της Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτου, όπου και ετέλεσε την εις διάκονον χειροτονία του χοράρχη της Ενορίας κ. Laurent Van Damme.

Ο χειροτονηθείς, αρχιτέκτονας στο επάγγελμα, είναι έγγαμος, πατέρας τεσσάρων παιδιών, Βέλγος στην καταγωγή, τυγχάνει αριστούχος απόφοιτος του Θεολογικού Ινστιτούτου της Ιεράς Μητροπόλεως Βελγίου «Απόστολος Παύλος», ενώ η σύζυγός του προέρχεται από ιερατική οικογένεια. Ο νέος διάκονος θα διακονεί στην ενορία που μέχρι τώρα υπηρετούσε ως ψάλτης.

Η ενορία αυτή των Αγίων Σιλουανού του Αθωνίτου και Μαρτίνου της Tours, μία εκ των δύο γαλλόφωνων ενοριών στις Βρυξέλλες, δημιουργήθηκε το 1995 με πρώτο ιερέα τον π. Bartholomeus D’Huyvetter. Το 2006 ο κ. Athanase de Theux χειροτονήθηκε διάκονος από τον τότε Μητροπολίτη Παντελεήμονα για να διακονήσει σε αυτήν την ενορία και το 2008 ιερέας, αναλαμβάνοτας πλέον αυτός την συνέχεια της ζωής της ενορίας και επιτρέποντας τους ορθόδοξους γαλλόφωνους των Βρυξελλών να ζουν στη γλώσσα τους τη λατρευτική ζωή της Ορθοδόξου Εκκλησίας.

 

 

 

 

 

Ο Σεβασμιώτατος στον λόγο του προς τον χειροτονούμενο παίρνοντας αφορμή από το Ευαγγελικό ανάγνωσμα αναφέρθηκε στο κάλεσμα του Χριστού στον κάθε πιστό να σηκώσει τον σταυρό του και στην αποδοχή αυτής της πρόσκλησης εκ μέρους του χειροτονούμενου αλλά και στον προστάτη Άγιο της Ενορίας Σιλουανό τον Αθωνίτη. «Οποία χάρη να μπορείς να ζήσεις την εις διάκονον χειροτονία σου την ημέρα κατά την οποία εορτάζουμε τον προστάτη άγιο της Ενορίας μας, του Αγίου Σιλουανού του Αθωνίτου. Ενός αγίου τον οποίο εμείς οι ορθόδοξοι που ζούμε στην Δύση αγαπούμε πολύ. Ανάμεσα σε χιλιάδες μοναχούς που έζησαν ασκητικά στο Άγιον Όρος, αυτός ο μοναχός χάραξε την εποχή μας και αυτός που για περισσότερο από σαράντα χρόνια δεν βγήκε από το Περιβόλι της Παναγίας, έγινε γνωστός σε όλο τον κόσμο… διότι είχε μία βαθιά ανθρώπινη διάσταση, γεμάτη αγάπη για τον πλησίον και συμπόνοια για όλους τους ανθρώπους, η οποία φαίνεται περισσότερο προσιτή στους σύγχρονους ανθρώπους που βρίσκονται χαμένοι μέσα στην αδιαφορία και στην απιστία». Ενώ, τελειώνοντας την ομιλία του είπε ότι είναι πάντοτε χαρά για έναν Μητροπολίτη να δέχεται έναν νέο μέλος στον κλήρο της Μητροπόλεώς του που αφιερώνει τη ζωή του στην Εκκλησία και που είναι πιστό στη Μητέρα μας Εκκλησία, το Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Στο τέλος της Θείας Λειτουργίας ο Σεβασμιώτατος αφού συνεχάρη τον νέο διάκονο και τους οικείους του, ευχαρίστησε τον κόσμο για την συμμετοχή του στην χαρά αυτή της Μητροπόλεως αλλά και για την συμπαράστασή τους στο έργο της ενορίας, ιδιαιτέρως όμως ευχαρίστησε τον Ιερατικώς Προϊστάμενο της Ενορίας π. Athanase de Theux για το έργο το οποίο επιτελεί στην ενορία αυτή απονείμοντάς του το Οφφίκιο του Οικονόμου της Ιεράς Μητροπόλεως.

Αφήστε μια απάντηση