Ομογένεια

Πανηγυρικός εορτασμός του Αγίου Γεωργίου στην  Ιερά Πατριαρχική Μονή του στο Παλαιό Κάιρο

 

Πανηγυρικός εορτασμός επί τη μνήμη του Αγίου Γεωργίου στη φερώνυμη Ιερά Πατριαρχική Μονή του στο Παλαιό Κάιρο.

 

Βασίλης Α. Πουλαρίκας

Με ιδιαίτερη λαμπρότητα και εκκλησιαστική τάξη γιορτάστηκε για ακόμα μια χρονιά η μνήμη του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου στην Ιερά Πατριαρχική Μονή του στο Παλαιό Κάιρο.

Η Ιερά Μονή φωτεινή και ολάνθιστα στολισμένη, άνοιξε τις πύλες της το απόγευμα της Πέμπτης 28 Απριλίου και υποδέχτηκε τους πιστούς προσκυνητές που συνέρρευσαν από νωρίς για να βιώσουν την Θεία μέθεξη και να λάβουν την ευλογία της Αυτού Θειοτάτης Μακαριότητος του Πάπα και Πατριάρχη Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής Θεοδώρου Β΄.

Ο Μακαριώτατος Πατριάρχης χοροστάτησε στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό μετά αρτοκλασίας συνπροστευχόμενος  μετά του  Σεβασμιώτατου Μητροπολίτου Μέμφιδος και Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου Νικοδήμου και μετά του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Νειλουπόλεως  Νικοδήμου, καθώς και πλήθος ιερωμένων.  

 

 

Τους Ύμνους έψαλε ο Πρωτοψάλτης της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κ. Ιωάννης Κούντριας συνοδευόμενος από τους Ιεροψάλτες κ.κ. Παΐσιο Μπιτσόι, Ηλία Σεμάαν και τον Αραβόφωνο Ιεροψάλτη κ. Τόνυ Ατάλα.

Οι Έλληνες Πρόσκοποι παρόντες, έδωσαν τον χαρμόσυνο εορταστικό τόνο με τους ήχους της μπάντας τους, συνοδεύοντας τον Μακαριώτατο Πατριάρχη από την Αίθουσα του Θρόνου μέχρι τον Καθολικό της Μονής, ο οποίος  σε κάθε του βήμα  μοίραζε ευχές και ευλογία σε όλους, ενώ δεχόταν με ανοιχτή καρδιά τις εκδηλώσεις ειλικρινούς αγάπης από το Χριστεπώνυμο πλήθος που τον περιέβαλε και τον αναγνώριζε ως αληθινό ποιμένα.

Συγκινητική η στιγμή της λιτάνευσης της Ιεράς εικόνας με τους πιστούς να προσπαθούν με πάθος να ακουμπήσουν την μορφή του Αγίου Γεωργίου του Τροπαιοφόρου για να λάβουν την ευλογία  της θαυματουργής εικόνας.

Ο Άγιος Γεώργιος ο Τροπαιοφόρος, η Χάρη του οποίου  υπερβαίνει τα όρια της Ορθοδόξου Πίστεως  αγκαλιάζει Χριστιανούς και Μουσουλμάνους οι οποίοι προστρέχουν καθημερινά στην Ιερά Μονή προσδοκώντας το δικό τους θαύμα.

 

 

Στον ποιμαντικό του λόγο ο Μακαριώτατος Πατριάρχης  ανέφερε με συγκίνηση ότι «Μετά από δύο χρόνια με τον Κορωνοϊό , ο Άγιος Γεώργιος περίμενε να δει το Μοναστήρι του γεμάτο από τα παιδιά του» και συνέχισε λέγοντας ότι «ο Άγιος Γεώργιος είναι ο πρώτος των Μεγαλομαρτύρων ο οποίος με το μαρτύριο του επάτησε τον θάνατο και πήρε το στεφάνι της δόξας.» Και κοιτώντας όλους τους παριστάμενους στα μάτια είπε από καρδιάς « Παιδιά μου, αιώνες τώρα έχει θρονιαστεί σε αυτό το Μοναστήρι η Αγία του Εικόνα. Και δείχνοντας στο κέντρο του Ναού το ανέφερε ότι «κάτω από αυτό τον κύκλο μια ιστορία Αιώνων

Προ και Μετά Χριστού είναι μπροστά μας στην οποία συναντάται η εποχή του Νείλου Ποταμού με την Ευλογία του Μεγαλομάρτυρος Γεώργίου»

 

 

Στον Πανηγυρικό Εσπερινό παρέστησαν μεταξύ άλλων εκπροσωπώντας την Ελληνική Κοινότητα Καΐρου η Γενική Γραμματέας κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου. Παρέστησαν επίσης η Πρόεδρος του Φιλανθρωπικού Σωματείου Ελληνίδων Κυριών Ηλιουπόλεως «Μαρία η Αιγυπτία» κα Ευαγγελία Θηραίου , ο Πρόεδρος του Ορθοδόξου Πατριαρχικού Κέντρου Σούμπρας κ. Ζουμπουλίδης Γεώργιος

Απόγειο του Πανηγυρικού εορτασμού επί τη μνήμη του Αγίου Γεωργίου η Παρασκευή 29 Απριλίου, με τον Μακαριότατο Πατριάρχη Αλεξανδρείας και Πάσης Αφρικής Θεόδωρο Β να χοροστατεί στον Όρθρο και να προεξάρχει  της Θείας Λειτουργίας, συνλειτουργούντος μετα του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου  Ερμουπόλεως Νικολάου, του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μέμφιδος και Πατριαρχικού Επιτρόπου Καΐρου Νικοδήμου, καθώς και του Θεοφιλεστάτου Επισκόπου Νειλουπόλεως Νικοδήμου.

Έψαλε και πάλι με την μελίρρυτη φωνή του  ο Πρωτοψάλτης της Ελληνικής Κοινότας Καΐρου κ. Ιωάννης Κούντριας, μετά των Ιεροψαλτών κ.κ. Παΐσιο Μπιτσόι, Ηλία Σεμάαν και του Αραβόφωνου Ιεροψάλτη κ. Τόνυ Ατάλα.

 

 

Πιστοί από όλα τα μήκη και τα πλάτη του κόσμου  προσέρχονταν  με ταπείνωση και αγνή συγκίνηση που φλόγιζε την ψυχή και ζέσταινε τα βλέμματα τους καθώς έμπαιναν στον Ιερό και καθαγιασμένο χώρο για να προσκυνήσουν την εικόνα του Αγίου Γεωργίου. Η εμπειρία μοναδική και αλλόκοσμη. Ένα βίωμα ψυχικής  μετάβασης το οποίο το ένιωθε ο καθένας που περνούσε την ενεργειακή πύλη της Μονής με ανοιχτή καρδιά. Το φως και η δύναμη της ανοιξιάτικής μέρας  με ορμή εισέβαλαν στον χώρο διεκδικώντας την θέση τους στην φυσική τάξη. Η στεντόρεια φωνή του Πατριάρχη με  την  συνοδεία όλων των Ιερωμένων  και των Ψαλτών που ως μια φωνή αντηχούσαν τον Θείο Λόγο  απ΄άκρη σε άκρη,  ανέβαζαν την δόνηση του χώρου, καθιστώντας την  αντίληψη του «Θαυμαστού» απτή και προσιτή σε όλους. Το χαρμόσυνο και Αναστάσιμο μήνυμα στα στόματα όλων. «Χριστός Ανέστη» φώναζε με ψυχή βαθιά ο Πατριάρχης και ανταπαντούσαν όλοι εν χορώ «Αληθώς Ανέστη»

 

 

Ο Μακαριώτατος στον ποιμαντικό του λόγο του, απευθυνόμενος στους πιστούς μίλησε για την ζωή και το μαρτύριο του Αγίου Γεωργίου τον οποίο αποκάλεσε «των αιχμαλώτων ελευθερωτή, των ασθενούντων ιατρό και των φτωχών υπερασπιστή». Φώτισε με τον γλαφυρό λόγο του τα βήματα της ζωής του Αγίου και έδωσε σε όλους το χειροπιαστό παράδειγμα της κατά Χριστό ζωής.

Αξίζει να σημειωθεί ότι καθ’ όλη την διάρκεια του λόγου του ο Μακαριώτατος κρατούσε στα χέρια του την Πατριαρχική έκδοση της Ιεράς Ακολουθίας των Αγίων Νεομαρτύρων  Γαβριήλ και Κυρμιδώλης, υπό την επιμέλεια του καθηγητού κ. Ιωάννη Φορτούνα, τον οποίο και ευχαρίστησε για τους κόπους της προσπάθειάς του. Αναφερόμενος στην ζωή και τον μαρτυρικό τους θάνατο είπε ότι « ο Άγιος Γεώργιος ήθελε να μας αφήσει μια μεγάλη ευλογία στον χώρο αυτό και μας άφησε του Νεομάρτυρες  Γαβριήλ και Κυρμιδώλη» . Ο Αλεξανδρινός Προκαθήμενος ευχαρίστησε από καρδιάς τον Καθηγούμενο της Ιεράς Μονής Πανοσιολογιώτατο Αρχιμανδρίτη Δαμασκηνό, όπως και τους υπόλοιπους μοναχούς  για τον ζήλο και το πάθος που επιδεικνύουν, έχοντας καταστήσει με τις συνεχείς προσπάθειές και την σκληρή δουλειά τους την Ιερά Μονή του Αγίου Γεωργίου ένα περίλαμπρο και οικουμενικό κέντρο αναφοράς της Χριστιανικής πίστης.

 

 

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας ο Μακαριώτατος  με την συνοδεία και τους χαρμόσυνους ήχους της μπάντας των Αιγυπτίων Προσκόπων οδήγησε τους πιστούς μπροστά από τον εκ βάθρων ανακαινισμένο ξενώνα της Πατριαρχικής Μονής τον οποίο και εγκαινίασε τελώντας Αγιασμό. Ένα ακόμα έργο πνοής που έγινε με την ευλογία και την προτροπή  του Πατριάρχη και την άοκνη προσπάθεια και επιμονή του Καθηγούμενου της Ιεράς Μονής Πανοσιολογιώτατου Αρχιμανδρίτου Δαμασκηνού.

 

 

Όλοι οδηγηθήκαμε  στην συνέχεια στην Αίθουσα του Θρόνου που ακολούθησε πλούσιο κέρασμα με τον Μακαριώτατο να συνομιλεί και να ανταλλάσσει ευχές και λόγια από καρδιάς με όλους του παριστάμενους.

 

 

Την μνήμη του Αγίου Γεωργίου τίμησαν με την παρουσία τους ο Έλληνας Πρέσβης κ. Νικόλαος Γαριλίδης, η Γενική Γραμματέας της Ελληνικής Κοινότητας Καΐρου κα Χρυσάνθη Σκουφαρίδου, ο Γραμματέας Β΄ της Ελληνικής Πρεσβείας κ. Γιώργος Οικονόμου, ο Πρόεδρος του Ορθοδόξου Πατριαρχικού Κέντρου Σούμπρας κ. Ζουμπουλίδης Γεώργιος, ο Διευθυντής της Αμπετείου Σχολής του Καΐρου κ. Γιώργος Κοκορέλης, η Προέδρος του H.O.C κα Αρλέτ Μόνσεφ, o κ. Κλόντ Νακάς Πρόεδρος των Αραβόφωνων Ορθοδόξων ο κ. Σαλέμ Κασίς Πρόεδρος της εκκλησίας των Αρχαγγέλων Ντάχερ.

 

 

Πηγή: ekkairo.org

Αφήστε μια απάντηση