Ελλάδα

Συνέντευξη της Προέδρου της Επιτροπής «Ελλάδα 2021» στην ΕΡΤ

 

  • «Θα γιορτάσουμε την επέτειο των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση, σε όλη τη γη, όπου υπάρχουν Έλληνες»
  • «Καλούμαστε να μιλήσουμε στην καρδιά του κάθε Έλληνα. Περάσαμε δυσκολίες ως χώρα, αλλά μείναμε όρθιοι»
  • «Εχουμε βασικό και εναλλακτικό σχέδιο για τον προγραμματισμό των εκδηλώσεων της Επιτροπής»

Τον παγκόσμιο χαρακτήρα που θα πάρει το εορτασμός των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση του 1821 τόνισε σε συνέντευξη που παραχώρησε το βράδυ της Τετάρτης η Πρόεδρος της Επιτροπής «Ελλάδα 2021», Γιάννα Αγγελοπούλου-Δασκαλάκη,  στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων της ΕΡΤ και τη δημοσιογράφο Αντριάνα Παρασκευοπούλου. «Σε όλη τη γη θα γιορτάσουμε, όπου υπάρχουν Έλληνες. Έχουμε 1733 προτάσεις από όλο τον κόσμο και από τις πέντε Ηπείρους» είπε χαρακτηριστικά.

«Είμαστε αποφασισμένοι να γιορτάσουμε την επέτειο των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση. Γιατί πρέπει να τιμήσουμε την Επανάσταση, τους προγόνους μας που με τους αγώνες τους έφεραν την Ελλάδα εδώ που βρίσκεται σήμερα. Γιατί πρέπει να τιμήσουμε τη διαδρομή αυτή των 200 ετών. Γιατί πρέπει να αναδείξουμε τις προσωπικότητες, τους ανθρώπους που έπαιξαν ρόλο αυτά τα 200 χρόνια. Και γιατί πρέπει να βαδίσουμε στο μέλλον με αυτοπεποίθηση, με δυναμισμό, με σιγουριά για τον εαυτό μας», υπογράμμισε η κυρία Αγγελοπούλου. Όπως πρόσθεσε, απαντώντας σε σχετική ερώτηση αναφορικά με το πως θα προχωρήσουν οι επετειακές εκδηλώσεις εάν συνεχιστεί η υγειονομική κρίση που προκάλεσε η πανδημία, η Επιτροπή διαθέτει βασικό και εναλλακτικό σχέδιο στον προγραμματισμό των δράσεών της.

 

«Πρέπει να μιλήσουμε στην καρδιά του Έλληνα»

«Το να γιορτάσεις με επιτυχία την επέτειο των 200 χρόνων μετά την Επανάσταση είναι μια πολύ μεγάλη υπόθεση. Η υπόθεση της διοργάνωσης των Ολυμπιακών Αγώνων, για παράδειγμα, που η μεγάλη επιτυχία τους μας γέμισε υπερηφάνεια, ήταν επίσης ένα πολύ μεγάλο εγχείρημα. Είχε όμως συγκεκριμένες προδιαγραφές και είχε έναν συγκεκριμένο στόχο. Στην επέτειο των 200 χρόνων, πρέπει να μιλήσουμε στην καρδιά του Έλληνα» ανέφερε σε άλλο σημείο της παρέμβασής της η Πρόεδρος της Επιτροπής και πρόσθεσε: «Το εγχείρημα είναι σύνθετο, γιατί το διακύβευμα είναι άυλο. Πρέπει να θυμίσουμε στον κάθε Έλληνα ότι αυτή η διαδρομή μας έδωσε πολλά. Μας έδωσε δύναμη. Περάσαμε δυσκολίες, αλλά μείναμε όρθιοι. Σήμερα η χώρα στέκεται όρθια. Μια χώρα δημοκρατική και προηγμένη. Ας αναλογιστούμε τη δύναμη που έχουμε, το ιστορικό φορτίο που φέρουμε στους ώμους μας και πως αυτό πρέπει να μας δώσει αισιοδοξία και αυτοπεποίθηση για τις επόμενες δεκαετίες που έρχονται».

 

Για τη χρηματοδότηση και το πρόγραμμα της Επιτροπής

Η Πρόεδρος της Επιτροπής ανέφερε ότι το συνολικό και πλήρες πρόγραμμα των δράσεων και των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια μετά την Επανάσταση θα ανακοινωθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του τρέχοντος έτους, ενώ σχετικά με τη χρηματοδότηση της Επιτροπής και των δράσεών της ανέφερε: «Είμαστε μια Επιτροπή που ιδρύθηκε με νόμο που ψηφίστηκε από την συντριπτική πλειοψηφία της Βουλής των Ελλήνων. Δεν παίρνουμε και δεν θελήσαμε να πάρουμε καμία κρατική χρηματοδότηση. Μετά από μια δεκαετή κρίση, δεν θέλαμε να υπάρχει κανένα ερωτηματικό σχετικά με το τι χρήματα διαχειρίζεται η Επιτροπή. Ξεκαθαρίσαμε λοιπόν ότι η χρηματοδότηση θα γίνεται μέσω των χορηγών. Και εδώ θα ήθελα να ευχαριστήσω τους χορηγούς μας για τη συμβολή τους, όπως, μεταξύ άλλων, την Τράπεζα της Ελλάδας και την Εθνική Τράπεζα ως αποκλειστικό διαθέτη του συλλεκτικού μεταλλίου «Προπομπού». Τα χρήματα που αναμένουμε για να χρηματοδοτήσουμε δράσεις θα προκύψουν από το Νομισματικό μας Πρόγραμμα».

 

Για τις «Γιορτές των Πόλεων»

Η Πρόεδρος της Επιτροπής αναφέρθηκε επίσης στις «Γιορτές των Πόλεων», μια από τις κεντρικές επετειακές πρωτοβουλίες που θα λάβουν χώρα με τη στήριξη της Επιτροπής. Θα πραγματοποιηθούν σε δύο φάσεις, την 25η Μαρτίου 2021, σε τοπόσημα που έχουν διαδραματίσει ιστορικά σημαντικό ρόλο. Και στις 20 και 21 Ιουνίου όπου, με την ευκαιρία της ευρωπαϊκής ημέρας μουσικής, θα οργανωθούν εορτασμοί ταυτόχρονα σε πολλές πόλεις της Ελλάδας.

 

«Να βροντοφωνάξουμε σε όλο τον κόσμο, αυτή είναι η Ελλάδα»

Τέλος, απαντώντας σε ερώτηση για τον δικό της ρόλο στα δημόσια πράγματα, τις φιλοδοξίες και τις επιδιώξεις της, η κυρία Αγγελοπούλου τόνισε: «Εφόσον ευλογήθηκα να έχω την δυνατότητα και την δύναμη να βοηθήσω την Πατρίδα μου, το κάνω. Όλοι οι Έλληνες λατρεύουμε τον τόπο μας. Αγαπάμε την πατρίδα μας, μιλάμε στην Επιτροπή με χιλιάδες ανθρώπους και το νιώθουμε, το επιβεβαιώνουμε κάθε μέρα. Δική μου φιλοδοξία λοιπόν όπως και όλων των μελών της Επιτροπής, είναι να αναδείξουμε την μοναδικότητα του Έλληνα, να επανασυστήσουμε τους εαυτούς μας, να βροντοφωνάξουμε σε όλο τον κόσμο, αυτή είναι η Ελλάδα».

 

Αφήστε μια απάντηση