Κόσμος

Η ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ: Αφύλαχτη Διάβαση – Το ραδιόφωνο του μίσους και τα φαντάσματα της Ρουάντα

 

Παρασκευή 15 Απριλίου, στις 13:00 ώρα Ελλάδας 

Είκοσι οκτώ χρόνια μετά τη σφαγή των Χούτου από τους Τούτσι στη Ρουάντα (αναγνωρίστηκε ως γενοκτονία), η Αφύλαχτη Διάβαση παρουσιάζει ένα συγκλονιστικό ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ για τον κομβικό ρόλο που διαδραμάτισε στα εγκλήματα, ο ραδιοφωνικός σταθμός Radio Television Libre des Mille Collines (RTLM) (ραδιόφωνο των «χιλίων λόφων»).

Η εκπομπή θα μεταδοθεί την Παρασκευή 15 Απριλίου, στις 13:00 από από τη Φωνή της Ελλάδας.

Ο συγκεκριμένος ραδιοφωνικός σταθμός δεν σταμάτησε ποτέ τη διάχυση του μίσους, κατά τη διάρκεια των 100 ημερών της γενοκτονίας στην Ρουάντα. Η Ρουάντα δεν είχε τηλεόραση και οι περισσότεροι κάτοικοί της δεν ήξεραν να διαβάζουν, οπότε το ραδιόφωνο είχε τη μεγαλύτερη επιρροή στους Χούτου που ήδη, πριν ξεκινήσει η γενοκτονία, άκουγαν από το RTLM το κάλεσμα μίσους κατά των Τούτσι.

Θεωρείται ότι οι μεταδόσεις του RTLM αποτέλεσαν βασικό παράγοντα για το ξέσπασμα του εμφυλίου και τη γενοκτονία περισσότερων από 800.000 Τούτσι και μετριοπαθών Χούτου, σε αυτές τις 100 ημέρες του 1994. Μάλιστα, κάποιες μελέτες υπολογίζουν ότι στις περιοχές όπου το RTLM μετέδιδε κανονικά, οι θάνατοι ήταν πάνω από 50% περισσότεροι από ό,τι στις υπόλοιπες.

Στο ραδιοφωνικό ντοκιμαντέρ παρουσιάζεται το προοίμιο της γενοκτονίας αλλά και, συνοπτικά, το χρονικό των 100 ημερών μέσα από τις εκπομπές του ραδιοφώνου της Ρουάντα. Μέσα από την ενδελεχή έρευνα, έρχονται στο φως μαρτυρίες και γεγονότα που σημάδεψαν τη συλλογική μνήμη της χώρας.

Έρευνα/τεκμηρίωση/παρουσίαση: Θωμάς Σίδερης

Ακρόαση της ΦΩΝΗΣ ΤΗΣ ΕΛΛΑΔΑΣ

  • Διαδικτυακά από το webradio της ιστοσελίδας της ΕΡΤ:

https://webradio.ert.gr/i-foni-tis-elladas/

  • Ψηφιακά DAB+, μεταδίδεται σε Αθήνα, Θεσσαλονίκη, Πάτρα και μπορείτε να την ακούτε από ψηφιακούς και τηλεοπτικούς δέκτες.
  • Στα Βραχέα κύματα, στη συχνότητα των 9420 ΚΗz (για Ευρώπη, Ατλαντικό Ωκεανό, Β. Αμερική, Κύπρο, Αίγυπτο).
  • Δορυφορικά στην Ευρώπη και στην Αφρική από τους δορυφόρους Hotbird και HellasSat.
  • Σε πλατφόρμες διαδικτυακού ραδιοφώνου όπως Deezer και TuneIn.

Η «Φωνή της Ελλάδας» συμπεριλαμβάνεται στις χώρες που η Deezer έχει LiveRadio: Αμερική, Βραζιλία, Αγγλία, Γερμανία, Γαλλία, Ισπανία, Ισραήλ, Νότια Αφρική.

Σε αυτές τις χώρες ακούγεται η «Φωνή της Ελλάδας» και στα αυτοκίνητα μέσω Deezer σε Android Auto και Apple CarPlay

Live Streaming: radiostreaming.ert.gr/ert-voiceofgreece

 

Αφήστε μια απάντηση