Πολιτισμικά

 “Ένα τραγούδι, μια ιστορία”

 

Το 2004 ο Χρίστος Γ. Παπαδόπουλος έγραψε τους ελληνικούς στίχους στο αρμένικο παραδοσιακό τραγούδι “Sari Gelin”. Εκδόθηκε στον πρώτο προσωπικό δίσκο του Ζαχαρία Καρούνη “Solo”, το 2005, με τίτλο “Απ’ τον έρωτα στον Αχέροντα”. Σχεδόν δύο δεκαετίες μετά, το τραγούδι αυτό γίνεται το κεντρικό θέμα της αραβικής μουσικής εκπομπής “ Ένα τραγούδι μια ιστορία”, που το τελευταίο της επεισόδιο είναι αφιερωμένο στον σπουδαίο Έλληνα ερμηνευτή Ζαχαρία Καρούνη.

Η εκπομπή “A song and a story” είναι ένα μουσικό ντοκιμαντέρ που  παρουσιάζεται στα αραβικά με αγγλικούς υπότιτλους. Εξερευνά παραδοσιακές και λαϊκές μουσικές του κόσμου προκειμένου να εξηγήσει τα χαρακτηριστικά τους, μέσα από ένα δημοφιλές τραγούδι, σε κάθε επεισόδιο , που αφιερώνεται σε έναν ερμηνευτή από διαφορετική κάθε φορά χώρα και τελειώνει σε μια παράσταση με μουσικούς από διαφορετικό καλλιτεχνικό κι εθνικό υπόβαθρο, να παρουσιάζουν διασκευασμένο το ίδιο τραγούδι με ανάμιξη διαφορετικών  γλωσσών . Στόχος της εκπομπής είναι να αναβιώσει τις πολιτιστικές γέφυρες μεταξύ ανθρώπων και εθνών. Την εκπομπή επιμελείται και παρουσιάζει ο   Muhammad Tachouche,  Αλγερινός μουσικός και τραγουδιστής που έκανε διδακτορικές σπουδές Θεολογίας στην Πράγα, όπου βρίσκεται και το ορμητήριο του.

Αναζητώντας μέσω διαδικτύου ξεχωριστούς ερμηνευτές και τραγούδια που δεν έχουν σύνορα , εντόπισε   μέσω κοινωνικής πλατφόρμας τη σελίδα του Έλληνα ερμηνευτή και αποφάσισε να έρθει στην Ελλάδα για να του αφιερώσει ένα επεισόδιο της εκπομπής, όπου  από την Αθήνα παρουσιάζει την ιστορία του τραγουδιού “απ τον έρωτα στον Αχέροντα” και πώς έφτασε αυτό στην Ελλάδα. Παρουσιάζει το Ζαχαρία Καρούνη ως καλλιτέχνη και στο τέλος ηχογραφούν μαζί μια μικρή παράσταση με εξαιρετικους έλληνες μουσικούς.  Το ίδιο τραγούδι σε τέσσερις γλώσσες, ξεκινώντας από την ελληνική διασκευή και ανακατεύοντας με τις συγκινητικές ερμηνείες τους ,το παραδοσιακό αρμένικο τραγούδι, “Sari Gelin” στα  Αραβικά, στα Αζέρικα και στα Τουρκικά δημιουργώντας ένα πολύγλωσσο τραγούδι του κόσμου.

Οι στίχοι του Χρίστου Γ. Παπαδόπουλου που ως διευθυντής του Ελληνικού Πολιτιστικού Κέντρου Καΐρου, επιδιώκει πολιτιστικές γέφυρες, έγιναν  μια πολιτιστική γέφυρα σ αυτό το επεισόδιο που ξεκινάει από την Αθήνα  ενώνοντας την Ελλάδα, την Αρμενία (που σήμερα γιορτάζει τα Χριστούγεννα), το Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία με τον αραβικό κόσμο αλλά και την κεντρική Ευρώπη αφού η Τσεχία είναι η έδρα του παρουσιαστή. Το αποτέλεσμα συγκλονιστικό. Μπορείτε να δείτε το επεισόδιο στον παρακάτω σύνδεσμο:

 

https://www.youtube.com/watch?v=j7Lq6YM397Q

Αφήστε μια απάντηση