‘Αρθρα

ΑΙΓΥΠΤΙΑΚΑ ΤΟΠΟΣΗΜΑ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 

Ν.ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗΣ

Η συμπρωτεύουσα πάντοτε έλκυε τους Αιγυπτιώτες, γιατί, όπως και το Φάληρο, θύμιζε πολύ την Αλεξάνδρεια με την Κορνίς της. Από τις αρχές του 20ου αιώνα λοιπόν, έως τις μέρες μας, ένας λόγος παραπάνω σίγουρα θα μπορούσαν να είναι τα διάφορα αιγυπτιακά τοπόσημα στο κέντρο της πόλης, που άλλοτε τυχαία, κι άλλοτε ίσως όχι, θύμιζαν και θυμίζουν την αγαπημένη Νειλοχώρα, τη δεύτερη θετή πατρίδα τους.

Ας δούμε λοιπόν τρία από αυτά. Το πρώτο δεν υπάρχει πια αν και η θύμηση του έχει ¨στοιχειώσει¨ μία περιοχή και έναν δρόμο. Το δεύτερο, τσιμεντένιο κουφάρι από το σεισμό του 1978, έχει χαρακτηριστεί διατηρητέο και λέγεται πως μια γερμανική εταιρία θα ξοδέψει πολλά για την ανοικοδόμηση του. Το τρίτο, σε πείσμα των καιρών, υπάρχει ακόμη και λειτουργεί κανονικά…:

Το Μισίρ-Τσαρσί ή Αιγυπτιακή Αγορά, η κεντρική αγορά της πόλης – της οποίας το όνομα επιβιώνει στη σημερινή οδό Αιγύπτου – απλωνόταν έξω από τα δυτικά τείχη και μέχρι το λιμάνι, όπου 500 περίπου μαγαζιά εμπορεύονταν ζάχαρη, ρύζι, καφέ, λινάρι και πλήθος εξωτικών προϊόντων.

 

Ξενοδοχείο ¨Η Αίγυπτος¨

 

Το Ξενοδοχείο ¨Η Αίγυπτος¨ που φαίνεται πως προϋπήρχε ήδη από το 1911 παρά το Κολόμβο και το 1925 κτίστηκε στην οδό Πτολεμαίων 8 σε σχέδια του E. Bernasconi. Αρχικός ιδιοκτήτης του ήταν ο Στέφανος Ρόλλης. Ένα ξενοδοχείο Β΄ κατηγορίας που διέθετε όμως κεντρική θέρμανση.

 

Ξενοδοχείο “Αλεξάνδρεια”

 

Το Ξενοδοχείο ¨Αλεξάνδρεια¨ στην Εγνατία οδό 18 που λειτουργεί από τη δεκαετία του ΄70.

 

Αφήστε μια απάντηση