Ειδήσεις

7ο ΔΙΕΘΝΕΣ ΘΕΡΙΝΟ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ

 

Η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας του Υπουργείου Εξωτερικών ανακοινώνει την υποστήριξη και συμμετοχή της για πρώτη φορά στη διοργάνωση του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου (Δ.Θ.Π.) «Ελληνική Γλώσσα, Πολιτισμός και ΜΜΕ», που οργανώνεται για έβδομη συνεχή χρονιά από το Εργαστήριο Μελέτης Κοινωνικών Θεμάτων, ΜΜΕ και Εκπαίδευσης του Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών της Σχολής Επιστημών Αγωγής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Φέτος το 7ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο θα πραγματοποιηθεί στην Ύδρα, από 11 έως 14 Ιουλίου 2021, σε συνεργασία με το Πρόγραμμα Νεοελληνικών Σπουδών του Τμήματος Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, Επικοινωνίας, Καλών Τεχνών, Γλωσσών και Λογοτεχνίας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Macquarie (Σύδνεϋ), και του Κύκλου Ελλήνων Ακαδημαϊκών της Βοστώνης. Το φετινό πρόγραμμα του Δ.Θ.Π. εντάσσεται στο επετειακό πρόγραμμα για τα 200 χρόνια από την Ελληνική Επανάσταση και φέρει φέτος τον ειδικότερο τίτλο «Γλώσσα και ελευθερία της έκφρασης».

Σε διαδικτυακή παρουσίαση που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 25 Φεβρουαρίου με τη συμμετοχή πρυτάνεων, πανεπιστημιακών καθηγητών και εκπροσώπων του Τύπου από την Ελλάδα, την Κύπρο, την Αμερική και την Αυστραλία, ο Γενικός Γραμματέας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας Γιάννης Χρυσουλάκης εξέφρασε τη χαρά του και δήλωσε ότι αποτελεί τιμή για τη Γενική Γραμματεία «να συμμετάσχει ως συνδιοργανωτής σε μια πρωτοβουλία που τοποθετεί την ελληνική γλώσσα στο επίκεντρο ως εργαλείο έκφρασης και προβληματισμού».

Σύμφωνα με τους σχεδιασμούς της, η Γενική Γραμματεία Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας σκοπεύει να εντάξει τη συμμετοχή της στην οργάνωση του 7ου Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου, το οποίο σημειωτέον συγκεντρώνει το ενδιαφέρον ομογενών και ξένων φοιτητών ελληνικής γλώσσας, στο νέο κύκλο του παραδοσιακού προγράμματος φιλοξενιών, η επανεκκίνηση του οποίου αναμένεται μόλις οι συνθήκες της πανδημίας το επιτρέψουν.

 

 

Ο κ. Χρυσουλάκης εξήρε τον θεσμό του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου και τους έμψυχους συντελεστές του, ιδιαίτερα την ιδρύτρια και ακαδημαϊκή διευθύντρια του Δ.Θ.Π. κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Γλωσσολογίας και Ελληνικής Γλώσσας του Π.Τ.Ν. του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, καθώς και τους φορείς που συνεργάζονται στο φετινό πρόγραμμα, την Λέκτορα του Πανεπιστημίου Macquarie, κ. Patricia Koromvokis, τoν Λέκτορα του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και Πρόεδρο του Κύκλου Ελλήνων Ακαδημαϊκών της Βοστώνης κ. Νικόλας Πρεβελάκη και τον Δήμαρχο της Ύδρας κ. Γεώργιο Κουκουδάκη.

Στην παρουσίαση του προγράμματος της 25ης Φεβρουαρίου, που έκανε η κ. Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, η οποία συντόνισε την όλη εκδήλωση, ξεκινώντας με την ανάγνωση του χαιρετισμού του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Τριαντάφυλλου Αλμπάνη, μίλησαν οι Αντιπρυτάνεις του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ.κ. Μηνάς Πασχόπουλος και Σταύρος Νικολόπουλος, η Πρόεδρος του Π.Τ.Ν. κ. Αικατερίνη Πλακίτση, η Λέκτορας του Πανεπιστημίου Macquarie, κ. Patricia Koromvokis, o Λέκτορας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ και Πρόεδρος του Κύκλου Ελλήνων Ακαδημαϊκών της Βοστώνης κ. Νικόλας Πρεβελάκης, και ο δήμαρχος της Ύδρας κ. Γεώργιος Κουκουδάκης, ο οποίος συμμετείχε μαζί με τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου του νησιού. Συμμετείχαν επίσης ο Πρύτανης του Ευρωπαϊκού Πανεπιστημίου Κύπρου κ. Κώστας Γουλιάμος, ο Πρόεδρος της Διοικούσας Επιτροπής του Ελληνικού Ανοικτού Πανεπιστημίου κ. Οδυσσέας – Ιωάννης Ζώρας, ο τ. Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Γεώργιος Καψάλης, η Κοσμήτωρ της Σχολής Κλασικών και Ανθρωπιστικών Σπουδών του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Πηνελόπη Βουγιουκλή Καμπάκη, καθώς και ο Πρόεδρος του Ιδρύματος Macquarie Greek Studies Foundation Limited, κ. Θεόφιλος Πρεμέτης, που υποστηρίζει το 7ο Διεθνές Θερινό Πανεπιστήμιο. Στην αισθητική αντίληψη που διακρίνει τον θεσμό αναφέρθηκε ο εκδότης των εκδόσεων Gutenberg κ. Γιάννης Μαμάης, ειδικός σύμβουλος του Δ.Θ.Π.

Από την πλευρά του δημοσιογραφικού κόσμου, μίλησαν ο Γενικός Διευθυντής του CNN Greece, κ. Γιάννης Μανδαλίδης, η Διευθύντρια του Καναλιού της Βουλής κ. Αλεξία Κουλούρη και ο δημοσιογράφος από την Ήπειρο κ. Γιάννης Κεΐσογλου. Όπως τόνισε η κ. Τσιτσανούδη – Μαλλίδη, καθοριστική είναι τα τελευταία χρόνια η υποστήριξη από την ΕΡΤ, ΕΡΤ3, ΕΡΤ WORLD, το Πρώτο Πρόγραμμα 105,8 και τη Φωνή της Ελλάδας, καθώς και από το Κανάλι της Βουλής. Χορηγός επικοινωνίας είναι το CNN Greece, ο Όμιλος REAL (Real Fm 97.8, Real News, Real.gr) και από την Αυστραλία, οι εφημερίδες ΝΕΟΣ ΚΟΣΜΟΣ και ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΚΗΡΥΚΑΣ και ο ραδιοφωνικός σταθμός 2mm Radio 1665, Sydney, Darwin, Wollongong. Στο φετινό τηλεοπτικό σποτ της δράσης, σε σκηνοθεσία του κ. Πάνου Μανωλίτση, πρωταγωνιστεί ο ηθοποιός κ. Γιάννης Στάνκογλου, ενώ την παραγωγή έχει κάνει η εταιρεία Production House.

Τέλος συγκινητική ήταν η παρουσία του Ομίλου Αποφοίτων του Δ.Θ.Π., με τις ομιλίες των κ.κ. Δημήτρη Βαρδαβά και Δημήτρη Παυλίδη, που ανακοίνωσαν ότι και οι απόφοιτοι συνεχίζουν την παράδοση του μητρικού φορέα, διοργανώνοντας το «Μικρό Θερινό». Η εκδήλωση έκλεισε με τη φράση της Ακαδημαϊκής Διευθύντριας του Διεθνούς Θερινού Πανεπιστημίου «Εάν δεν εμπλέξουμε τους νέους στα όμορφα πράγματα, αυτά δεν θα γίνουν ποτέ ομορφότερα».

Το πρόγραμμα απευθύνεται σε προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, διδάκτορες, εκπαιδευτικούς, ενώ δέχεται και ένα ποσοστό επαγγελματιών που έχουν αντίστοιχα ενδιαφέροντα, στο πλαίσιο της δια βίου μάθησης. Προσφέρει πιστοποιητικά αναγνώρισης συμμετοχής και εκπαιδευτικό υλικό στους συμμετέχοντες. Επιπλέον, περιλαμβάνει πολιτιστικές δραστηριότητες (πάντα υπό την αίρεση ότι οι συνθήκες το επιτρέπουν). Το βίντεο της παρουσίασης εδώ, https://www.youtube.com/watch?v=pOfyfAv-yhY&fbclid=IwAR39l2NE3pJIoN6aGiR5bTUR7tly-Vfw4lKspDb00hVeBWcp289yNjMAj2g

 

Πληροφορίες και υποβολή βιογραφικών/αιτήσεων εγγραφών:

Νικολέττα Τσιτσανούδη – Μαλλίδη,

nitsi@uoi.gr και στην ιστοσελίδα https://summerschool.ac.uoi.gr

fb: ΕΡΓΑΣΤΗΡΙΟ ΜΕΛΕΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΩΝ ΘΕΜΑΤΩΝ, ΜΜΕ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Παιδαγωγικού Τμήματος Νηπιαγωγών Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

 

Αφήστε μια απάντηση