Ομογένεια

«5ο Τακτικό Συνέδριο Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού»

 

Ολοκληρώθηκε το 5ο Τακτικό Συνέδριο του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών Εξωτερικού, το οποίο πραγματοποιήθηκε διαδικτυακά στις 24-25/7/21.

Το Συνέδριο έλαβε την αιγίδα του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, κ. Τασούλα και την υποστήριξη της Περιφέρειας Ηπείρου και του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων.

Μετά την κήρυξη των εργασιών του Συνεδρίου από τον Πρόεδρο του ΠΣΗΕ κ. Δήμου, χαιρέτισαν ο Μητροπολίτης Μάξιμος, ο Περιφερειάρχης Ηπείρου κ. Καχριμάνης, ο Υφυπουργός αρμόδιος για τον απόδημο ελληνισμό κ. Βλάσης, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων κ. Αλμπάνης και ο Πρόεδρος ΠΕΔ κ. Ντακαλέτσης.

Την έναρξη της ενότητας των ομιλιών πραγματοποίησε ο Υφυπουργός Έρευνας και Τεχνολογίας κ. Δήμας, ο οποίος αναφερόμενος και στις Ηπειρωτικές του ρίζες, ανέπτυξε και παρουσίασε την γενικότερη πολιτική της κυβέρνησης για την στήριξη της καινοτομίας στην Ελλάδα. Παρουσίασε την εμβληματική δράση Elevate Greece για την προώθηση της νεοφυούς επιχειρηματικότητας και επισήμανε το χαμηλό ποσοστό startups στην Ήπειρο και στάθηκε στην ανάγκη να συντονιστούν οι προσπάθειες για να αντιστραφεί η τάση.

Ακολούθησε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση, με συμμετέχοντες τους κ. Deutscher, Γενικό Διευθυντή της TeamViewer Greece, κ. Ναυρόζογλου, Διευθύνων Σύμβουλο της Natech, κ. Κούτλα, Διευθύνων Σύμβουλο της Akros Food Limited και με συντονιστή τον Δρ Γερογιάννη για τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της περιοχής στην προσπάθεια να καταστεί πόλος έλξης για εταιρείες υψηλής τεχνολογίας. Όλοι οι συμμετέχοντες εξήραν το υψηλό ποσοστό καταρτισμένου προσωπικού και επισήμαναν ότι η αναβάθμιση των υποδομών, για παράδειγμα περισσότερες απευθείας πτήσεις από τα Γιάννενα σε Ευρωπαϊκούς προορισμούς, θα βελτιώσει κατά πολύ την προσπάθεια ανάδειξης των Ιωαννίνων σε ψηφιακό κέντρο καινοτομίας.

Στην συνέχεια πραγματοποιήθηκε μια διεξοδική συζήτηση που ανέδειξε την προσπάθεια του Πανεπιστημίου στην στήριξη της καινοτομίας και της επιχειρηματικότητας. Ο κ. Γκωλέτσης, Αναπληρωτής Καθηγητής στο Τμήμα Οικονομικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, αναφέρθηκε λεπτομερώς στις δράσεις που έχουν γίνει μέχρι τώρα τόσο για την νεοφυή επιχειρηματικότητα όσο και για την διασύνδεση των αποφοίτων με την αγορά εργασίας. Από την πλευρά του ο κ. Νίκου, Καθηγητή στο Τμήμα Μηχανικών Η/Υ και Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων, ανέδειξε την τεχνολογική διάσταση της προσφοράς του Πανεπιστημίου και την υψηλού επιπέδου ερευνητική δυνατότητα και ετοιμότητα του Πανεπιστημίου να συνεργαστεί με την τοπική βιομηχανία για να συν-δημιουργήσει προϊόντα προστιθέμενης αξίας.

Το πρώτο μέρος των ομιλιών ολοκληρώθηκε με την παρουσίαση του κ. Ηλιάδη, Διευθυντή Προσέλκυσης & Υποστήριξης Επενδύσεων – Enterprise Greece, ο οποίος σκιαγράφησε την τρέχουσα κατάσταση αναφορικά με το επενδυτικό κλίμα στην Ελλάδα, και στάθηκε και στις ιδιαιτερότητες της περιοχής. Ενώ κάλεσε, τους απόδημους που ενδιαφέρονται να επενδύσουν στην Ελλάδα να εκμεταλλευτούν το νέο καθεστώς, που μεταξύ άλλων μειώνει και την γραφειοκρατία.

Ακολούθησε μια πολύ ενδιαφέρουσα συνεδρία στην οποία παρουσιάστηκε το πρόγραμμα γλωσσομάθειας και σύνδεσης της απόδημης νεολαίας με την Ήπειρο. Ομιλητές ο κ. Χρυσουλάκης, Γενικός Γραμματέας Αποδήμου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας καθώς και ο κ. Αλμπάνης, Πρύτανης του Πανεπιστημίου Ιωαννίνων. Επίσης, παρουσιάστηκαν δύο καλές πρακτικές ατόμων που συμμετείχαν στο πρόγραμμα γλωσσομάθειας κατά το παρελθόν και επισήμαναν το πόσο καλές εντυπώσεις αποκόμισαν από την συμμετοχή τους και πόσο τους βοήθησε να κρατήσουν τους δεσμούς τους με την περιοχή.

Οι εργασίες της πρώτης ημέρας του Συνεδρίου ολοκληρώθηκαν με την Βράβευση προσωπικοτήτων που διακρίνονται για το έργο τους σε διάφορους τομείς. Βραβεύτηκε ο Πρόεδρος της Βουλής κ. Τασούλας για την προσφορά του στην πολιτική. Κατά την παραλαβή του βραβείου έδωσε τα εύσημα στο ΠΣΗΕ για την πετυχημένη και επίκαιρη θεματολογία του Συνεδρίου. Ο κ. Γείτονας, Ιδρυτής των Εκπαιδευτηρίων Γείτονα, ο οποίος βραβεύτηκε για την προσφορά του στην παιδεία, εξέφρασε την θλίψη του για την απόφαση να κλείσει η Σχολή Βελλάς, στην οποία μαθήτευσε και ο ίδιος. Ακολούθησε η βράβευση των Ιδρυτών της Βιομηχανίας ΒΙΚΟΣ, στον τομέα της επιχειρηματικότητας και του πατέρα Αντωνίου, Ιδρυτή της Κιβωτού του Κόσμου για την κοινωνική του προσφορά.

Την Κυριακή 25 Ιουλίου οι εργασίες του συνεδρίου συνεχίστηκαν αποκλειστικά με την συμμετοχή των Συνέδρων του Παγκοσμίου Συμβουλίου Ηπειρωτών του Εξωτερικού. Πιο συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος κ. Δήμου έκανε τον απολογισμό των πλούσιων δράσεων του Δ.Σ. και ακολούθησαν τα ψηφίσματα σχετικά με:

  • το Βόρειο – Ηπειρωτικό,
  • την Επιχειρηματικότητα και Καινοτομία,
  • την συνέχιση του Προγράμματος Γλωσσομάθειας για τους απόδημους Ηπειρώτες,
  • την συμπαράσταση των απόδημων Ηπειρωτών για την Ιερά Μονή Βελλάς,
  • Το Ταμείο Αμυντικής Θωράκισης.

Οι Σύνεδροι, απ’ όλο τον κόσμο ομόφωνα ενέκριναν τα ψηφίσματα.

Όλες οι εργασίες διεξήχθησαν σε κλίμα ενθουσιασμού και ενότητας.

Των εργασιών της δεύτερης ημέρας του Συνεδρίου προήδρευσε ο Αντιπρόεδρος του ΠΣΗΕ κ. Δημητρίου.

Αφήστε μια απάντηση