Georg Gstrein Πολιτισμός

Λαογραφικός Χορευτικός Όμιλος Τρικάλων “Ο ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ”

 

Σταύρος Σούλιος

Μια εξαιρετική  πολιτιστική εκδήλωση

για τα 40 χρόνια από την ίδρυσή του !!

-Ο  «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ»  γιόρτασε φέτος τα σαράντα (40) χρόνια (1982-2022), από την ίδρυσή του, χρόνια αδιάκοπης προσφοράς  στην παράδοση, στο λαϊκό μας πολιτισμό, στην πόλη μας.

-Στο πλαίσιο του εορτασμού διοργάνωσε  μεγάλη πολιτιστική εκδήλωση με τον συμβολικό τίτλο «Χορεύοντας ξανά με τον ‘ΑΣΚΛΗΠΙΟ’ μας», που πραγματοποιήθηκε  στις 3 Δεκεμβρίου 2022 στο Πνευματικό Κέντρο του Δήμου ,υπό την αιγίδα της Περιφέρειας Θεσσαλίας -Περιφερειακή Ενότητα Τρικάλων, σε συνεργασία με τον Δήμο Τρικκαίων και την αμέριστη συμπαράσταση της Συνεταιριστικής Τράπεζας Θεσσαλίας.

-Στην εκδήλωση συμμετείχαν  εκατοντάδες χορευτές και χορεύτριες του Ομίλου παλιοί και νέοι, οι οποίοι τιμήθηκαν  σ΄ αυτή τη λαμπρή γιορτή, για την προσφορά τους ,το ήθος και την αγάπη τους στον Όμιλο . Μαζί τιμήθηκαν  οι χοροδιδάσκαλοι και οι μουσικοί που με τους χορευτές ,υπηρέτησαν τον «ΑΣΚΛΗΠΙΟ» και την παράδοση  με τα βιώματά τους , τις γνώσεις και την εμπειρία τους.

-Στην εκδήλωση χόρεψαν όλα τα χορευτικά τμήματα του «ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ».

Τμήμα Εκδηλώσεων, Γυναικών ,Μικτό Ενηλίκων ,Εφηβικό, Παιδικά και Νήπια.

-Στη μεγάλη οικογένεια του Ιστορικού «ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ», συναντιούνται οι πρωτεργάτες και οι συνεχιστές !!!  Το βίωμα και η αναβίωση .Άνθρωποι που με όραμα, αγάπη και συνεχή αγώνα ,κράτησαν  τον Όμιλο, στα -40- χρόνια  και εκείνοι που ανέλαβαν το χρέος , να συνεχίσουν αυτό το έργο , σήμερα και στο μέλλον!!!

-Οι  καταξιωμένοι χοροδιδάσκαλοι του ‘ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ΄΄, Ηλίας Ζαχαράκης Δ/ντής των χορευτικών- Λουκάς Κοντονάσιος Επιστημονικός Συνεργάτης -Σταύρος Σούλιος -Χρήστος Σούλιος- Κώστας Τζιμούρτος, επιμελήθηκαν  την μεγάλη πολιτιστική  εκδήλωση.

Στη  εκδήλωση προσκλήθηκαν και πήραν μέρος τα χορευτικά

 Των  Αδελφών Συλλόγων :

1,- Θεσσαλικού Συλλόγου Νυρεμβέργης ‘’ΤΑ ΜΕΤΕΩΡΑ’’, με τον οποίο Ο ‘ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ΄ διατηρεί φιλία και συνεργασία από το 1988 και οι Σύλλογοι Αδελφοποιήθηκαν στη Νυρεμβέργη το 2014  !!!

2,-  Ο Τρικαλινός Σύλλογος Ν. Θεσσαλονίκης  <<Ο ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ>>, με τον οποίο  επίσης συνεργάζεται  Ο ‘’ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ ΤΡΙΚΑΛΩΝ΄΄ για πολλά χρόνια .

Την ευθύνη παρουσίασης του προγράμματος ειχε ο Εκπαιδευτικός-Λαογράφος κ. Στέφανος Μπαντόλας .

Τα χορευτικά συνόδεψε η θαυμάσια πολυμελή Παραδοσιακή και λαϊκή ορχήστρα που αποτελούταν  από τους: Χρυσόστομο Μητροπάνο  τραγούδι- Κων/νο Δεδούση κλαρίνο-Χρήστο Κιτσόπουλο καβάλι- Σωτήρη Γοργογέτα τραγούδι- Λευτέρη Γάλλο βιολί – Σβάρνα Τάσο Λαούτο- Νίκο Μότσελο γκάιντα-Βασίλη Γαλάνη κρουστά – Δήμητρα Καλλιάρα τραγούδι- κανονάκι- Μίλτο Κρανιά μπουζούκι και τραγούδι.

ΤΑ 40 ΧΡΟΝΙΑ  ΤΟΥ «ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ»

Ο  Όμιλός μας που ξεκίνησε από το «άλφα», «από  μικρό κι΄ απ΄  άφαντο,  μεγάλωσε,  πήρε  φτερά και  θαυματούργησε !!!»   ( να θυμηθούμε τον Κρυστάλλη).

-Διατηρεί μικτές χορευτικές ομάδες ,με συνολικό ανά έτος αριθμό που φθάνει στους εξακόσιους -600- χορευτές και χορεύτριες με τμήματα ΝΗΠΙΩΝ – ΠΑΙΔΙΚΑ- ΕΦΗΒΩΝ – ΕΝΗΛΙΚΩΝ- ΓΥΝΑΙΚΩΝ – ΓΕΡΟΝΤΩΝ- ΚΑΙ ΤΟ ΤΜΉΜΑ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ ,στο οποίο συμμετέχουν οι πιο έμπειροι  και  ταλαντούχοι χορευτές.

-Στα χορευτικά τμήματα διδάσκουν χοροδιδάσκαλοι οι οποίοι ανιδιοτελώς προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Παιδιά με ήθος, καταξιωμένοι, με γνώσεις  και  εμπειρία στους παραδοσιακούς χορούς.

-Στα χρόνια της οικονομικής κρίσης από το 2015 και μετά τα μαθήματα σε όλα τα χορευτικά μας τμήματα είναι ΔΩΡΕΑΝ.

Στα -40- χρόνια δημιουργήσαμε μία από τις μεγαλύτερες Ιματιοθήκες ,που διαθέτουν ελάχιστα χορευτικά στη χώρα μας, με φορεσιές από πολλές περιοχές της Πατρίδας μας!!!

Ο Όμιλος το 1983 ξεκίνησε με -20- χορευτές – χορεύτριες  και χρόνο συν το χρόνο έφθασε  μέχρι και 600 χορευτές όλων των ηλικιών ανά χρόνο!!! Από τα χορευτικά  πέρασαν πάνω από 12000 χιλιάδες παιδιά και ενήλικες  στα 40 χρόνια!!!

Μας τιμά η αποδοχή των  συμπολιτών,  η συμμετοχή  τους στα χορευτικά  μας τμήματα και η εμπιστοσύνη με την οποία μας περιέβαλαν!!!

Το σύνολο των  δραστηριοτήτων (διοργάνωση εκδηλώσεων και συμμετοχών) του Ομίλου από την ίδρυσή του μέχρι το 2022 ανέρχονται σε 710!!! Αυτό αποδεικνύει την αδιάκοπη και δημιουργική λειτουργία του ΄΄ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ΄΄!!!

-Ο ΄΄ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ΄΄ από την ίδρυσή του  μέχρι σήμερα ανέπτυξε πλούσια πολιτιστική δραστηριότητα, όπως  αναλυτικά αναφέρεται παρακάτω ανά έτος.

-Κάθε χρόνο διοργανώνει α.-  την ετήσια πολιτιστική εκδήλωση. Β.- Φεστιβάλ Παραδοσιακών χορών ,με τη συμμετοχή χορευτικών της Ελλάδας  και του εξωτερικού. Έτσι προβάλλει την λαϊκή μας  παράδοση  και την Πόλη στη χώρα μας και στο Εξωτερικό. Γ.- Ημερίδες , συναντήσεις και ομιλίες  ,σχετικά με τους παραδοσιακούς χορούς, τις φορεσιές και θέματα που αφορούν τα παιδιά, με τη συμμετοχή Πανεπιστημιακών Καθηγητών ,λαογράφων ,μελετητών κ.λ.π.

Πήρε μέρος σε διεθνή φεστιβάλ στο εξωτερικό και σε εκδηλώσεις του Απόδημου Ελληνισμού.. Στην Ιταλία τα έτη 1985-1986 – 1987 – 1988 (σε πόλεις που αναφέρονται αναλυτικά  παρακάτω)- στη Γερμανία 1988-Ολλανδία 1989- Πολωνία 1990- Ελβετία 1991 – Σουηδία 1992 – Αυστρία 1997 – Γαλλία  1998 – Ουγγαρία  1998 – Ρουμανία 2001  – Ιταλία 2003 – Γερμανία 2004 – Σερβία 2005 – Κύπρος 2007 – Βουλγαρία 2008 – Γερμανία 2010 – Γερμανία 2014 – Ιταλία 2016 – Κύπρος 2019.

-Εμφανίσθηκε σε τηλεοπτικές εκπομπές με παραδοσιακό  και λαϊκό πρόγραμμα στη ΕΤ1 – ΝΕΤ – ΕΤ3 – ALTER- ΑΝΤ1 – ALPHA – ΣΚΑ’Ι’ – ΣΤΟ ΚΑΝΆΛΙ Της ΒΟΥΛΗΣ ,με υπεύθυνο τον Λαογράφο κ. Χρήστο Μυλωνά.- στο  τοπικό κανάλι  TV10 – και στα Θεσσαλικά ASTRA TV- TRT –ΘΕΣΣΑΛΙΑ TV-    και ιδιαίτερα  στις εκπομπές ΄΄Μουσική Παράδοση΄΄   της ΕΤ1 ,με υπεύθυνο τον  κ. ΠΑΝΑΓΙΩΤΗ ΜΥΛΩΝΑ ,Λαογράφο – Μουσικολόγο  και στην εκπομπή  του Σπύρου Παπαδόπουλου ΄΄στην υγειά μας ρε παιδιά ΄΄ στη ΝΕΤ , ALPHA και  ΣΚΑ’Ι’, από το 2007  κάθε χρόνο μέχρι σήμερα.

Έλαβε μέρος σε πολιτιστικές εκδηλώσεις σε όλες σχεδόν τις πόλεις  του Ηπειρωτικού και Νησιώτικου  χώρου  της χώρας μας  , με σημαντικότερες ; Στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών  στην αίθουσα Λαμπράκη – στο θέατρο Λυκαβητού-  θέατρο ΄΄ΔΟΡΑ ΣΤΡΑΤΟΥ΄΄ – θέατρο ΄΄Βεάκειο΄΄ Πειραιά – Παγκόσμιο Φεστιβάλ χορευτικών στη Λευκάδα.- Καλλιμάρμαρο Παναθηναϊκό Στάδιο κ.λ.π.

Διατηρεί αλληλογραφία και άριστη συνεργασία με παρόμοιους πολιτιστικούς Συλλόγους  της χώρας μας και του εξωτερικού  και με κοινότητες  του Απόδημου Ελληνισμού.

-Αδελφοποιήθηκε  το 2014 με το Θεσσαλικό Σύλλογο Νυρεμβέργης ΄΄ΜΕΤΕΩΡΑ΄΄ και το 2016 με την  Ελληνική  Κοινότητα Μπρέσιας Ιταλίας.

Βράβευσε  στις 16-2-2003 στο κέντρο ΄΄ΦΡΟΥΡΙΟ΄΄ ,σε ειδική εκδήλωση, όλους όσους  με οποιονδήποτε  τρόπο προσέφεραν υπηρεσίες στον ΄΄ Ασκληπιό΄΄ !! Χοροδιδασκάλους – χορευτές και χορεύτριες – Μουσικούς του Ομίλου-  τοπικό τύπο – μέλη του Συλλόγου –

Βραβεύτηκε στις 31-12-2006  από το τηλεοπτικό κανάλι ΄΄ΘΕΣΣΑΛΙΑ ΤV’’ , με το βραβείο ‘’ΘΕΣΣΑΛΟΣ 2006 ‘’ για το σπουδαίο πολιτιστικό έργο του !!! Η εκδήλωση  πραγματοποιήθηκε στο κέντρο ‘’ΒΕΡΣΑΛΙΕΣ’’, στη Λάρισα παραμονή πρωτοχρονιάς.

Ο Λαογραφικός – Χορευτικός Όμιλος ΄΄ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ΄΄ Τρικάλων, είναι από τους κορυφαίους πολιτιστικούς Συλλόγους της χώρας μας !!!

Πιστεύουμε, ότι τα 40χρονα  πεπραγμένα του ΄΄ΑΣΚΛΗΠΙΟΥ΄΄  του λαμπρού μας Σωματείου,  είναι  βαρύτιμα, ζηλευτά ,άξια επαίνου και επιβράβευσης !!!

ΚΟΙΝΩΝΙΚΗ  ΠΡΟΣΦΟΡΑ  ΚΑΙ  ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ

Ο «ΑΣΚΛΗΠΙΟΣ» βραβεύθηκε στις 18-12-2015 ,από το ΔΗΜΟ ΤΡΙΚΚΑΙΩΝ ,για την Κοινωνική Προσφορά και Αλληλεγγύη, με την συμμετοχή του στις Κοινωνικές Δομές  και στο Κοινωνικό Παντοπωλείο  του Δήμου, συγκεντρώνοντας   και παραδίδοντας τρόφιμα και ρουχισμό ,για τις ευπαθείς ομάδες, τους αναξιοπαθούντες συμπολίτες μας από το 2013 μέχρι σήμερα . Ο όμιλος στέκεται  με σεβασμό στον άνθρωπο. Η προσπάθειά του αυτή αποτελεί πράξη ανθρωπιάς, ευαισθησίας και αλληλεγγύης

Αφήστε μια απάντηση