‘Αρθρα

ΟΙ ΖΩΟΛΟΓΙΚΟΙ ΚΗΠΟΙ ΚΑΪΡΟΥ & ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

 

Ν.ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗΣ

Ο πρώτος ζωολογικός κήπος της Αιγύπτου δημιουργήθηκε από τον Πτολεμαίο ΙΙ πριν από δύο χιλιάδες χρόνια.

Ο Ζωολογικός Κήπος της Γκίζα, μια από τις λίγες οάσεις πρασίνου της πόλης που καλύπτει 80 στρέμματα και φιλοξενεί αρκετά απειλούμενα είδη, ήταν ο πρώτος του είδους του που ιδρύθηκε στη Μέση Ανατολή και εγκαινιάστηκε από τον Χεδίβη Ισμαήλ το Μάρτιο του 1891. Τότε κάλυπτε 52 στρέμματα και περιελάμβανε πολλά φυτά από όλο τον κόσμο που είχε εισάγει ο Ισμαήλ, ενώ τα 180 πουλιά και τα 80 ζώα του προέρχονταν από την ιδιωτική συλλογή του.

Το 1870 τον ανέλαβε το κράτος, το 1890 ιδρύθηκε το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας και φιλοξένησε κάπου 400 είδη ζώων, τα περισσότερα πουλιά. Μάλιστα ως τα μέσα του 20ου αιώνα θεωρούταν ένας από τους καλύτερους του κόσμου. Ως τον Β΄π.π. είχε περίπου 4.500 εκθέματα, με 700 θηλαστικά και 500 ερπετά, ενώ οι επισκέπτες του από 43.000 το 1889, αυξήθηκαν σε 223.000 το 1906, για να φτάσουν τα 3.500.000 το 2007.

 

Το λιοντάρι της Γκίζας στα 1925

Στους κήπους του περιλαμβάνονται πλακόστρωτοι δρόμοι με μαύρες πέτρες από την Τεργέστη, μονοπάτια διακοσμημένα με βότσαλα, καθώς και ψηφιδωτά και μια λίμνη με ένα μαρμάρινο νησί που αποτελεί τώρα τμήμα του ζωολογικού κήπου. Περιλαμβάνει επίσης μια κρεμαστή γέφυρα σχεδιασμένη από τον Gustave Eiffel που επιτρέπει στους επισκέπτες να βλέπουν τα ζώα από ψηλά. Αυτή η γέφυρα ήταν η πρώτη του είδους της στον κόσμο.

Ζωολογικό κήπο έχει και η Αλεξάνδρεια στους κήπους της Νούζχας, ο οποίος άνοιξε το 1907. Αρχιτεκτονικά είναι υπέροχα δομημένος χτισμένος σε δύο επίπεδα, όπου το ανώτερο φιλοξενεί ζώα από θερμότερα κλίματα, με πιο εύκρατα ζώα να ζουν στο χαμηλότερο επίπεδο, όπου ο δροσερός αέρας διοχετεύεται κάτω, μειώνοντας έτσι την ανάγκη για οποιοδήποτε είδος κλιματισμού σε μία από τις πιο καυτές χώρες του κόσμου.

Δυστυχώς στις αρχές της δεκαετίας του 2000 ο ζωολογικός κήπος είχε ερειπωθεί κυρίως από αμέλεια, ενώ μία ομάδα εθελοντών εργάζεται έκτοτε για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των ζώων που φιλοξενεί.

Αφήστε μια απάντηση