Ειδήσεις

Ο ΥΠΕΣ Μ. Βορίδης κεντρικός ομιλητής στη Διάσκεψη του ΟΟΣΑ

 

 

Ο ΥΠΕΣ Μ. Βορίδης κεντρικός ομιλητής στη Διάσκεψη του ΟΟΣΑ με θέμα «Το lobbying στον 21ο αιώνα: Διαφάνεια, Ακεραιότητα, Πρόσβαση» 

 

Ο Υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης θα συμμετάσχει ως κεντρικός ομιλητής στη διάσκεψη του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ) με θέμα: «Το lobbying στον 21ο αιώνα: Διαφάνεια, Ακεραιότητα, Πρόσβαση», το οποίο πρόκειται να διεξαχθεί διαδικτυακώς, την Πέμπτη 20 Μαΐου.

Αφορμή για την πρόσκληση του κ. Βορίδη στη διάσκεψη καθώς και το θέμα το οποίο θα κληθεί να αναπτύξει κατά τη διάρκεια της ομιλίας του, στάθηκε η  νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργείου Εσωτερικών, η οποία αφορά στη ρύθμιση δραστηριοτήτων άσκησης επιρροής σε μέλη θεσμικών οργάνων της Πολιτείας.

Υπενθυμίζεται ότι η συγκεκριμένη νομοθετική πρωτοβουλία του Υπουργού έρχεται να καλύψει το κενό που παρατηρείται στο υπάρχον θεσμικό πλαίσιο, μέσα από την υιοθέτηση ρυθμίσεων διαφάνειας και ακεραιότητας γύρω από σχετικές πρακτικές που συνιστούν αναπόσπαστο κομμάτι μιας υγιούς δημοκρατίας και έχει ιδιαίτερη σημασία για την πρόληψη της διαφθοράς και τη διατήρηση της αμεροληψίας, ενώ η σημασία του έχει επισημανθεί τόσο από τον ΟΟΣΑ όσο και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ομάδα Κρατών για τη Διαφθορά (GRECO).

Στόχος της διάσκεψης του ΟΟΣΑ είναι να διαπιστώσει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί μέσα στην τελευταία δεκαετία στο ζήτημα του lobbying, τις προκλήσεις που σχετίζονται με αυτό και με άλλες πρακτικές άσκησης επιρροής καθώς και η ανάδειξη της προσέγγισης επί του θέματος που έχουν επιλέξει οι διάφορες κυβερνήσεις. Παράλληλα, επιδιώκεται η καλύτερη κατανόηση και αντιμετώπιση των ζητημάτων άσκησης επιρροής στην κατεύθυνση κάλυψης των κενών που εντοπίζονται στους κανονισμούς και της αντιμετώπισης των αδιαφανών πρακτικών, προκειμένου να αυξηθεί η εμπιστοσύνη και η ακεραιότητα στις δημοκρατικές διαδικασίες.

Αφήστε μια απάντηση