Ομογένεια

Η «Φωνή της Ελλάδας» γιορτάζει την Ελληνική Επανάσταση του 1821

 

 

Η «Φωνή της Ελλάδας» γιορτάζει την Ελληνική Επανάσταση του 1821

Ημερομηνία μετάδοσης: Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021

 

Η «Φωνή της Ελλάδας», την Πέμπτη 25 Μαρτίου 2021 συμμετέχει στους εορτασμούς για τα 200 χρόνια της Εθνικής μας Παλιγγενεσίας, μεταδίδοντας στους απανταχού Έλληνες εκπομπές που αναδεικνύουν τον Απελευθερωτικό Αγώνα των Ελλήνων.

-«Η παγκόσμια φωνή μας» (08:00 – 10:00 ώρα Ελλάδας). Οι Δημήτρης Κοντογιάννης και Πέτρος Δίπλας θα φιλοξενήσουν τον ακαδημαϊκό ερευνητή από τη Μελβούρνη της Αυστραλίας, Αναστάσιο Τάμη, τον καθηγητή Πολιτικών επιστημών και πρώην πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου Γιώργο Κοντογιώργη, τον επίκουρο καθηγητή της Διεθνούς Διπλωματίας στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου Αντώνη Κλάψη και τον πρόεδρο της Ειδικής Μόνιμης Επιτροπής Απόδημου Ελληνισμού της Βουλής και βουλευτή, Σάββα Αναστασιάδη.

-«Η Ελλάδα στον κόσμο» (10:30 – 12:00 ώρα Ελλάδας). Ο Γιώργος Διονυσόπουλος και η Κατερίνα Χούμπα, φιλοξενούν τον Κωνσταντίνο Πλαπούτα, πρόεδρο του Πατριωτικού Ομίλου Απογόνων Αγωνιστών του 1821 και Ιστορικών Γενεών της Ελλάδος, τον Δρ. Γεώργιο Βλάχο, Συντονιστή Εκπαίδευσης στο Γιοχάνεσμπουργκ και τον Δημήτρη Μπότσαρη, Πρόεδρο του Συλλόγου απανταχού Σουλιωτών. Ακόμη, πρόεδροι ομογενειακών φορέων του εξωτερικού θα μιλήσουν για τις επετειακές εκδηλώσεις στον τόπο διαμονής τους.

-«Κουβέντες μακρινές» (12:00 – 13:00 ώρα Ελλάδας). Η Νατάσα Βησσαρίωνος, φιλοξενεί την  Ιωάννα Παπανδροπούλου, καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο της Γενεύης, που θα μιλήσει για τη ζωή του Ιωάννη Καποδίστρια, τη συμβολή του στην Επανάσταση και τη σχέση του με την Ελβετία, με αφορμή το θεατρικό έργο που έγραψε για τον Καποδίστρια και που θα παρουσιαστεί στα ελληνικά και στα γαλλικά από το Θέατρο Ελλήνων Γενεύης. Ακόμη, καλεσμένη είναι η διευθύντρια του Μαλιωτείου Πολιτιστικού Κέντρου που εδρεύει στη Βοστώνη, Χρυσούλα Κουρκουντή, που θα μιλήσει για την έκθεση «Η Ελληνική Επανάσταση μέσα από τα μάτια των Αμερικανών».

-«Οι Έλληνες παντού» (13:00 – 14:00 ώρα Ελλάδας). Ο Θανάσης Χούπης, φιλοξενεί τον καθηγητή Ανθρωπολογίας και Ελληνικού Πολιτισμού στο Πανεπιστήμιο St Louis στο Μιζούρι των ΗΠΑ, Νικόλαο Μιχαηλίδη, με τον οποίο θα προσεγγίσουν τα μηνύματα του 1821 για το σήμερα και το αύριο του Ελληνισμού.

-«Τα ξωτικά της παράδοσης» (14:00 – 16:00 ώρα Ελλάδας). Η Μαρία Κουτσιμπύρη θα διαβάσει αποσπάσματα από τα Απομνημονεύματα του Ι. Μακρυγιάννη, ομιλίες του Θ. Κολοκοτρώνη, αποσπάσματα από το «Θούριο» του Ρήγα και στίχους από τον «Ύμνο εις την Ελευθερίαν» του Δ. Σολωμού. Ακόμη θα ακουστούν παραδοσιακά και κλέφτικα τραγούδια.

-«Η φωνή που μας ενώνει» (16:00 – 16:30 ώρα Ελλάδας). Η Γιάννα Τριανταφύλλη φιλοξενεί τη συγγραφέα Γιάννα Ανδρεοπούλου για να μιλήσουν για τα πρωτότυπα παραμύθια «Οι δικοί μας μικροί ήρωες» που αφηγούνται την παιδική ηλικία των ηρώων της Ελληνικής Επανάστασης μέσα από φανταστικές περιπέτειες. Στην εκπομπή θα φιλοξενηθεί και η σκηνοθέτης των παραμυθιών Λίλα Μουτσοπούλου. «Οι δικοί μας μικροί ήρωες» είναι μία πρωτότυπη παραγωγή της «Φωνής της Ελλάδας» και είναι υπό την αιγίδα και τη στήριξη της Γενικής Γραμματείας Απόδημου Ελληνισμού και Δημόσιας Διπλωματίας.

-«Οι δικοί μας μικροί ήρωες» (16:30 – 17:00 ώρα Ελλάδας). Τι να σκέφτηκε, άραγε, ο μικρός αλλά πανέξυπνος Θοδωρής Κολοκοτρώνης όταν άκουσε ότι οι Τούρκοι απειλούν το χωριό του; Ένα δραματοποιημένο παραμύθι με κεντρικό ήρωα τον Θεόδωρο Κολοκοτρώνη όταν ήταν παιδί.

-«Μακρυγιάννης» (17:00 – 17:30 ώρα Ελλάδας). Το συμφωνικό έργο της Πηγής Λυκούδη σε ποίηση Άγγελου Σικελιανού, θα μεταδοθεί σε πρώτη παγκόσμια εκτέλεση από την Ορχήστρα Σύγχρονης Μουσικής της ΕΡΤ. Απαγγέλει ο Γρηγόρης Βαλτινός, ερμηνεύει ο βαρύτονος Σπύρος Κλείσσας και διευθύνει ο μαέστρος Γιώργος Αραβίδης.

-«Ταξιδεύοντας με φως ελληνικό» (17:30 – 19:00 ώρα Ελλάδας). Ο Γιάννης Παπουτσάκης έχει ετοιμάσει ένα αφιέρωμα στις μεγάλες μορφές της Επανάστασης, όπως καταγράφηκαν στα ποιήματα που μελοποίησαν οι Μίκης Θεοδωράκης, Σταύρος Ξαρχάκος, Νίκος Μαμαγκάκης, Γιώργος Κριμιζάκης, και Βαγγέλης Παπαθανασίου. Ερμηνεύουν οι Νίκος Ξυλούρης, Στέλιος Καζαντζίδης, Γιάννης Πουλόπουλος, Ειρήνη Παπά, και Λάκης Παπάς.

-«Φωνές και μουσικές της ελληνικής καρδιάς» (19:00 – 20:00 ώρα Ελλάδας). Ο Αλέξης Κώστας έχει επιμεληθεί ένα αφιέρωμα με τραγούδια που σκαρώθηκαν στα κλέφτικα λημέρια…

-«Της ψυχής μου το χώμα» (21:00 – 22:00 ώρα Ελλάδας). Ο Άγγελος Σταθόπουλος έχει ετοιμάσει ένα αφιέρωμα στους γνωστούς και λιγότερο γνωστούς φιλέλληνες διανθισμένο με παραδοσιακά τραγούδια.

ΑΚΡΟΑΣΗ
Ψηφιακά μέσα από τους τηλεοπτικούς δέκτες της ΕΡΤ στην ένδειξη: Voice of Greece

Διαδικτυακά μέσα από το webradio της ιστοσελίδας της ΕΡΤ: http://webradio.ert.gr/i-foni-tis-elladas/

Στα Βραχέα κύματα, στις συχνότητες:
9420 ΚΗΖ για Ευρώπη & Β. Αμερική
11645 KHZ για Κεντρική & Νότια Αφρική
9935 KHZ για Ευρώπη & Κεντρική Αμερική.

Αφήστε μια απάντηση