Ειδήσεις

Συναντήσεις  Βαρβιτσιώτη με Arnoldas Pranckevicius, Agnė Bilotaitė , Arnoldas Abramavicius

 

Συναντήσεις Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη με τον Λιθουανό Υφυπουργό Εξωτερικών Arnoldas Pranckevicius και την Υπουργό Εσωτερικών Agnė Bilotaitė και Υφυπουργό Arnoldas Abramavicius

Οι μεταναστευτικές ροές δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται ως εργαλείο εκβιασμού από τρίτες χώρες για πολιτικούς σκοπούς ήταν το μήνυμα που μετέφερε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης κατά τη συνάντησή του με τον Λιθουανό ομόλογό του Υφυπουργό Εξωτερικών Arnoldas Pranckevicius σήμερα, 7 Ιουλίου, κατά την τελευταία μέρα της περιοδείας του στις χώρες της Βαλτικής. Όπως σημείωσε με αφορμή την αυξανόμενη ροή παράτυπων μεταναστών προς τη Λιθουανία, προέχει η ανάγκη μιας ολοκληρωμένης ευρωπαϊκής πολιτικής για την αντιμετώπιση της κοινής μεταναστευτικής πρόκλησης, πολιτικής που να βασίζεται στην αλληλεγγύη και την προστασία των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ.

 

 

Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, ο κ. Βαρβιτσιώτης είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τον ομόλογό του τις περιφερειακές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν  οι δύο χώρες. Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών δεν παρέλειψε να επαναλάβει τη ρητή και απόλυτη καταδίκη από την Ελλάδα του περιστατικού εκτροπής της πτήσης Ryanair Αθήνα-Βίλνιους. Η συζήτηση μεταξύ των δύο ομολόγων περιέλαβε και μια καθαρά «ευρωπαϊκή» θεματολογία, με τα εθνικά σχέδια Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας και το ευρωπαϊκό πιστοποιητικό εμβολιασμού να κυριαρχούν στη συζήτηση.

Την ρητή στήριξη της ελληνικής κυβέρνησης και του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Λιθουανία μέσω της παροχής κάθε δυνατού μέσου και τεχνογνωσίας στη διαχείριση της μεταναστευτικής κρίσης είχε την ευκαιρία να μεταφέρει στη συνέχεια ο κ. Βαρβιτσιώτης κατά τη συνάντησή του με την αρμόδια Υπουργό Εσωτερικών Agnė Bilotaitė και τον Υφυπουργό Arnoldas Abramavicius.

 

 

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών πραγματοποίησε τις συναντήσεις παράλληλα με τη συμμετοχή του στις εργασίες της 4ης Διεθνούς Διάσκεψης για την Ουκρανία στο Βίλνιους (7-8 Ιουλίου 2021), όπου εκπροσωπεί την Ελλάδα.

 

Αφήστε μια απάντηση