‘Αρθρα Ομογένεια

ΤΟ ΒΑΣΙΛΙΚΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΤΗΝ ΑΙΓΥΠΤΟ ΤΟΥ 1904

 

Ν.ΝΙΚΗΤΑΡΙΔΗΣ

Το Βασιλικό Θέατρο πρωτοάνοιξε τις πύλες του για το αθηναϊκό κοινό στις 4/11/1901 με ένα μονόλογο από το έργο του Δ. Βερναρδάκη ¨Μαρία Δοξαπατρή¨ και δύο ελληνικές μονόπρακτες κωμωδίες, ¨Ο θάνατος του Περικλέους¨ του Δ. Κορομηλά και ¨Ζητείται υπηρέτης του Χ. Άννινου.

Την Άνοιξη του 1904 και αφού προηγουμένως είχε κατέβει στην Αίγυπτο ο διευθυντής του Θεάτρου Στ. Στεφάνου για να ρυθμίσει τις λεπτομέρειες, ο θίασος του Βασιλικού Θεάτρου, κατόπιν εξαιρετικής άδειας από τον Βασιλέα, μεταφέρθηκε στη Νειλοχώρα για μία καλλιτεχνική περιοδεία.

Το δραματολόγιο του που είχε ανακοινωθεί περιελάμβανε τα εξής έργα : ¨Οιδίπους Τύραννος¨ του Σοφοκλή σε μετάφραση Α. Βλάχου, ¨Ίσαυροι¨ του Κλ. Ραγκαβή, ¨Ορέστεια¨ του Αισχύλου σε νέα μετάφραση, ¨Χειμωνιάτικο παραμύθι¨ του Σαίξπηρ σε μετάφραση Δ. Κακλασμάνου, ¨Ο βιβλιοθηκάριος¨ του Mosez σε μετάφραση Α. Βλάχου, ¨Πόλεμος εν ειρήνη¨ του Mosez σε μετάφραση Γ. Στρατήγη, ¨Φαύστα¨ του Δ. Βερναρδάκη, ¨Διονυσία¨ του Αλεξ. Δουμά υιού σε μετάφραση Μ. Ζώρα, ¨Ο αρχισιδηρουργός¨ του Γ. Ονέ, ¨Ιφιγένεια εν Ταύροις¨ του Γκαίτε σε μετάφραση Κ. Χατζόπουλου, ¨Όνειρο θερινής νυκτός¨ του Σαίξπηρ σε μετάφραση Γ. Στρατήγη¨ και ¨Το ταξίδι του Μπατακρά¨ του Λαμπή σε μετάφραση Μ. Ζώρα.

Στις 30-12/4/1904 άρχισε τις παραστάσεις του στο περίφημο θέατρο ¨Ζιζίνια¨ της Αλεξάνδρειας με τον ¨Οιδίποδα Τύραννο¨ για να ακολουθήσει η ¨Πληγή¨ σε μετάφραση του Γ. Τσοκόπουλου και οι ¨Ισαύροι¨ που οι φιλοτεχνημένες στο Βερολίνο στολές και σκηνικά τους είχαν κοστίσει 60.000 δρχ. Κατόπιν ανέβηκε η ¨Φαύστα¨ με πρωταγωνιστές την Άννα Φραγκοπούλου που ¨αναδείκνυται απαράμιλλος¨ και τον Φυρστ, καθώς και τους Α. Περίδη, Μέγγουλα, Χαρίκλεια Ταβουλάρη, Βασιλεία Στεφάνου, κ.ά. Κατόπιν παίχτηκε ο ¨Βιβλιοθηκάριος¨ με τον κωμικό ¨Ζάννο¨ να διαπρέπει, για να ακολουθήσουν και άλλα έργα από το δραματολόγιο του θιάσου.

Μετά την Αλεξάνδρεια, ο θίασος μετέβη στο Κάιρο, δίνοντας από τις 14-27/4/1904 σειρά παραστάσεων στο ¨Χεδιβικό Μελόδραμα¨.

Αξίζει να σημειωθεί πως ο Καζάζης και σε διαλέξεις και σε συνεντεύξεις του εξήρε τη μεγάλη ωφέλεια εκ της περιοδείας του Βασιλικού Θεάτρου στην Αίγυπτο καθώς και την απόφαση του Βασιλέα να την επιτρέψει, ενώ η επίσκεψη στις δύο μεγαλύτερες ελληνικές παροικίες της Νειλοχώρας και τον Αιγυπτιώτη Ελληνισμό γενικότερα έδειχνε την ιδιαίτερη βασιλική στοργή και εκτίμηση, θεωρώντας ¨ευλόγως την εν Αιγύπτω μικρογραφίαν του Ελληνισμού ως το εκλεκτότερον αυτού τμήμα¨.

Ας σημειωθεί η κάθοδος στην Αίγυπτο του Βασιλικού Θεάτρου και τον Απρίλιο του 1905, δίνοντας 11 παραστάσεις και πάλι στο θέατρο ¨Ζιζίνια¨

Πηγές : www.n-t.gr (17/3/2019) – ¨Ταχυδρόμος¨, Αλεξάνδρεια 10-23/3/1904, 31-13/4/1904, 30-12/4/1904, 10-23/4/1904, 22-4/4/1904, 7-20/4/1904, 3-16/4/1904 – Αρχείο Γιάννη Ιορδανίδη

Αφήστε μια απάντηση