Angels PR Music Promotion

O Βασίλης Ζιάκας μιλάει στο Hephaestus

Von Georg Gstrein

Καλησπέρα. Ευχαριστούμε πολύ για τη συνέντευξη που μας παραχωρείτε. Πώς προέκυψε η μουσική στη ζωή σας; Ήταν όνειρο ζωής που έγινε πραγματικότητα ή ήρθε τυχαία;

Εγώ σας ευχαριστώ για την ευκαιρία που μου δίνετε. Από τότε που με θυμάμαι ακούω συνέχεια μουσική και από ένα σημείο και μετά άρχισα και να παίζω γράφοντας και δικά μου τραγούδια.  Όνειρο ζωής ήταν να τα κυκλοφορήσω στο ευρύ κοινό. Φέτος το καλοκαίρι τα κατάφερα και έκανα την πρώτη μου έκδοση που ελπίζω σύντομα να ακολουθήσουν και άλλες.

«Μ απειλείς» Μιλήστε μας για το τραγούδι σας.

Το τραγούδι περιγράφει καταστάσεις που έζησα σα μουσικός, όπως πιστεύω έχουν ζήσει και οι περισσότεροι μουσικοί. Το αφιερώνω πάντα σε όλους τους μουσικού που ήταν, είναι και θα είναι σε σχέση.

Συμπεριλαμβάνεται στο  νέο βιβλίο-cd σας  “Μουσικές φωτογραφίες και ιστορίες μουσικές”. Μιλήστε μας για την γέννηση του σαν ιδέα και την ολοκλήρωση του.

Είναι μια παλιά ιστορία που ξεκινάει από το 1988 που πρωτόπαιξα δικά μου τραγούδια σε κοινό. Από τότε δεν σταμάτησα να γράφω και να παίζω(όχι πολύ συχνά είναι η αλήθεια..) τραγούδια μου. αλλά φέτος το καλοκαίρι αποφάσισα να κυκλοφορήσω κάποια από αυτά. Δυο τραγούδια του άλμπουμ γραφτήκανε λαιβ σε στούντιο τον Απρίλιο του 2022 αλλά είχαν πρωτοπαιχτεί το 1988. Τα υπόλοιπα τραγούδια είναι ηχογραφήσεις από το 2013 μέχρι το 2016.

Γιατί ακορντεόν; Τι σας τράβηξε στο όργανο αυτό;

Από τύχη μπορώ να πω. Κιθάρα ήθελα να μάθω. Υπήρχε όμως ακορντεόν στο σπίτι μας. Μια μέρα ο δάσκαλος της κιθάρας, που ήταν και ακορντεονίστας, πήρε το ακορντεόν και μου έπαιξε τραγούδια του Elvis Presley, από μια κασέτα που του είχα δώσει,-μουσική που άκουγα εκείνη την εποχή. Αυτό ήταν! Ξεκίνησα ακορντεόν. Έκανα ελάχιστα μαθήματα στην αρχή αλλά συνέχισα μόνος μου. Είμαι αυτοδίδακτος.

Μιλήστε μας λίγο για τη συνεργασία με τους συνεργάτες σας μέχρι να βγει το τραγούδι

ΟΙ συνεργάτες μουσικοί που παίζουν σε αυτό το τραγούδι είναι φίλοι. Όλοι ήταν επαγγελματίες και ήξερα τις δυνατότητες τους. Τους φώναξα μια μέρα σε ένα στούντιο το άκουσαν το μάθανε και το γράψαμε επί τόπου. Περάσαμε ωραία και γνωριστήκανε και μεταξύ τους! Όταν υπάρχει η ατομική δεξιότητα και συνδυαστεί με μια καλή χημεία στην παρέα τότε τα πράγματα γίνονται εύκολα.

Ως μουσικός συναντήσατε δυσκολίες στον δρόμο σας;

Εκτός από ευχάριστο το επάγγελμα του μουσικού είναι πολύ δύσκολο. Η νύχτα ειδικά, είναι δύσκολή και απαιτητική. Είναι ο τρόπος ζωής που αναγκάζεσαι να κάνεις. Υπάρχουν μουσικοί σε διάφορα πόστα, κατηγορίες κτλ. π.χ.: σχολεία, ωδεία, λυρική, θέατρα, κλασσικοί, σκυλάδικα, λαϊκά, ρεμπέτικα, κλαρίνα, ροκ, μέταλλα, έντεχνα, παραδοσιακοί, μοντέρνοι… και αν βάλεις και τους διαφορετικούς χώρους, ταβέρνες, κλαμπ, ξενοδοχεία, κρουαζιερόπλοια, μουσικές σκηνές, πανηγύρια κτλ. Δεν βγάζεις άκρη. Ο κάθε χώρος έχει και τις δικές του δυσκολίες αλλά και ποιο επάγγελμα δεν έχει?! Προσπαθώ να μην θυμάμαι τις δυσκολίες αλλά τις πολύ όμορφες στιγμές που έχω ζήσει και όλες αυτές τις πολύ δυνατές εμπειρίες που μου έχει δώσει η μουσική.

Τι θα θέλατε να πείτε στους νέους μουσικούς;

Αντί για συμβουλές θα ήθελα να αναφέρω κάποια πράγματα που μου είχαν πει στα νιάτα μου παλιότεροι μουσικοί.

-”Για να καταλάβεις αν τα χρήματα που βγάζεις τον μήνα είναι καλά, υπολόγισε ότι είναι τα μισά σαν να δούλευες πρωινή δουλειά. Για παράδειγμα, αν βγάζεις 1000 το μήνα είναι σαν να βγάζεις 500 δουλεύοντας πρωινή δουλειά. Σου είναι αρκετά? Η νύχτα πρέπει να πληρώνεται.”

-”Τώρα παίζεις με φίλους σου αυτά που θέλεις αλλά δεν θα είναι πάντα έτσι, θα χρειαστεί να παίξεις και με ανθρώπους που δεν θες και μουσικές που δεν θέλεις προκειμένου να επιβιώσεις”

–”Η μουσική είναι η καλύτερη η ποιο όμορφη γυναικά που μπορείς να έχεις, όσο είστε μαζί. Μόλις όμως την παντρευτείς αρχίζουν και τα προβλήματα”

Θα μπορούσα να μιλάω πολύ ώρα για αυτό το θέμα αλλά ένα βασικό που θα ήθελα να πω στους νέους μουσικούς είναι να παίζουν μουσική και να χαίρονται, να αγαπάνε αυτό που κάνουν και να το συνεχίζουν για όσο καιρό τους προκαλεί ευχαρίστηση.

Έχετε προγραμματίσει παρουσιάσεις του δίσκου;

Όχι ακόμα αλλά ελπίζω αρχές Δεκέμβρη να κάνω την πρώτη παρουσίαση.

Τι νέο να περιμένουμε;

Την κυκλοφορία καινούργιων μου τραγουδιών.

Έχετε επαφές με τη Ελληνική ομογένεια; Έχετε συμμετάσχει σε εκδηλώσεις ομογενών;

Είχα παίξει ως μουσικός με θεατρική ομάδα, παλαιότερα, στο Βέλγιο και στο Λουξεμβούργο και ήταν μια αξέχαστη εμπειρία. Πολύ θα ήθελα στο μέλλον αν παρουσιαστεί η ευκαιρία να το ξανακάνω.

 

Σας ευχαριστούμε πολύ

Εγώ σας ευχαριστώ.

 

 

https://vasilisziakas.wixsite.com/vasilis

https://www.facebook.com/profile.php?id=100086746657954

https://www.youtube.com/c/VasilisZiakas/videos

https://open.spotify.com/playlist/4gKFSgdTj1bpxZ65nn0dHj?fbclid=IwAR1b7VHV9sMInn7S2X2MEUqqnB3EsbbUdE477wVWYuEtdJF1IBLmNqIi-ic

 

Με απειλείς. You threaten me. Vasilis Ziakas.

https://www.youtube.com/watch?v=e7jeU3fVgu4

 

Αφήστε μια απάντηση