Angels PR Music Angels PR Music Promotion Συνεντεύξεις

Ο Βαγγέλης Μακρής μιλάει στο Hephaestus

Απών, στίχοι Ευανθία Μάγνη. Μιλήστε μας για το τραγούδι αυτό.

Οι στίχοι του τραγουδιού αυτού έχουν γραφεί πολλά χρόνια πριν από την Ευανθία και έμεναν στα συρτάρια της περιμένοντας να βρουν την κατάλληλη μουσική να τους αγκαλιάσει. Είναι στίχοι που αγαπάει πολύ και δύσκολα θα εμπιστευόταν σε κάποιον. Ώσπου αυτό έγινε με τη συνεργασία της με την αδερφή μου Όλγα Μακρή η οποία έντυσε τα λόγια της με την πανέμορφη μουσική της. Είχα την τύχη να είμαι ο πρώτος που άκουσε το τραγούδι αυτό μόλις η Όλγα το συνέθεσε στο πιάνο. Αμέσως της είπα «αυτό το τραγούδι θα το πω εγώ!». Ήξερα ότι μπορούσε να γίνει μια τρομερά δυνατή ερωτική μπαλάντα. «Ναι ξέρεις όμως πρέπει να πάρεις και το ΟΚ από την Ευανθία γιατί αυτούς τους στίχους τους αγαπάει πολύ!» μου είπε. Γράψαμε λοιπόν ένα γρήγορο demo και της το στείλαμε. Η Ευανθία απάντησε ενθουσιασμένη και έτσι προχωρήσαμε! Είναι πολύ σημαντικό για την Ευανθία να μιλάει ξανά με τους αναγνώστες της μετά από πολλά χρόνια μέσα από αυτό το τραγούδι και χαίρομαι πάρα πολύ που ανέλαβα το ρόλο να μεσολαβήσω στην επικοινωνία αυτή δίνοντας φωνή στα λόγια της.

Η κυρία Ευανθία Μάγνη τι ώθηση σας έδωσε με τους στίχους της;

Μα είναι στίχοι εκπληκτικοί που έχουν μια τρομερή δύναμη, είναι αδύνατον να σε αφήσουν ασυγκίνητο. Κάθε λέξη έχει το δικό της νόημα και βαρύτητα σε αυτή την μπαλάντα. Η Όλγα έπιασε πολύ καλά αυτό το νόημα και τη δυναμική τους αναδεικνύοντάς με τη μουσική της όλο το τραγούδι και στη συνέχεια ο Γιώργος Γιαννικόπουλος υπογράμμισε κάθε φράση με την καταπληκτική του ενορχήστρωση. Νιώθω τυχερός που είχα την Ευανθία σε αυτό το τραγούδι όχι μόνο για τους στίχους της αλλά και γιατί ξέρει να επιλέγει τους σωστούς συνεργάτες. Είχα λοιπόν ένα πάρα πολύ καλό υλικό: στίχο, μουσική ενορχήστρωση ως πηγή έμπνευσης και ώθησης για να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό.

Η spider music τι ρόλο έχει στη καρδιά σας;

Είμαι νέος σε αυτή την οικογένεια καθώς το «Απών» είναι το πρώτο μου τραγούδι που κυκλοφορεί από την Spider, και γενικά το πρώτο προσωπικό μου single που κυκλοφορεί από εταιρία παραγωγής. Αυτό που μπορώ να πω είναι πως η Spider είναι μια εταιρία ανοικτή στους νέους καλλιτέχνες, που επενδύει ουσιαστικά σε αυτούς, και αυτό νομίζω είναι και το πιο σημαντικό από όλα. Τόσο εγώ όσο και η Όλγα, αν δεν είχαμε την Spider, δε νομίζω ότι θα είχαμε ευκαιρία να δείξουμε το έργο μας προς τα έξω. Έπειτα είναι ένας χώρος που κυριαρχεί το καλό ελληνικό τραγούδι που τόσο λείπει στις μέρες μας. Και τέλος η Ευανθία είναι πάντα εκεί για να σε συμβουλέψει και να σε εμψυχώσει. Το είπα και πριν, νιώθω τυχερός που οι δρόμοι μας συναντήθηκαν και εύχομαι και ελπίζω να κάνουμε πολλά περισσότερα και ακόμα μεγαλύτερα πράγματα με την οικογένεια της Spider.

Υπάρχει κάποιος τραγουδιστής που να αποτελεί πρότυπο για σένα;

Ένας όχι, είναι πολλοί από διάφορους τομείς. Από το κλασικό ρεπερτόριο ο Pavarotti. Είναι όμως και κάποιοι τραγουδιστές που από μικρός μου άρεσε να ακούω, για παράδειγμα από το Crossover η Sarah Brightman, από το Musical η Elaine Paige και ο Michael Ball. Από το ελληνικό έντεχνο πάντα αγαπούσα και εκτιμούσα την Τάνια Τσανακλίδου. Μου αρέσουν κυρίως οι «θεατρικές» φωνές, όχι αυτές που απλά τραγουδάνε όμορφα ένα τραγούδι αλλά αυτές που το «ερμηνεύουν» με τη θεατρική έννοια της λέξης.

Πιστεύεις πως δίνονται ευκαιρίες στους νέους καλλιτέχνες να αναδείξουν το ταλέντο τους ή πως υπάρχει μια μόνιμη τάση ανακύκλωσης προσώπων και χαρακτήρων;

Αυτό νομίζω είναι ένα κακό που συμβαίνει σε όλους τους τομείς παντού και πάντα. Είτε μιλάμε για μουσική, θέατρο, επιστήμες, εργασιακό περιβάλλον. Πάντα κάποια πρόσωπα (δικαίως ή αδίκως) επιβάλλονται. Ακόμα και αν υπάρξει κάποια ανανέωση θα είναι μια απομίμηση του παλιού, οπότε και οι ευκαιρίες που δίνονται είναι λίγες και μόνο σε όσους τηρούν αυστηρά τα πρότυπα. Είναι και λίγο οικονομικός ο λόγος «αυτό πουλάει, αυτό ξέρουμε». Γι’ αυτό και εκτιμώ την Spider, γιατί αγνοώντας τα οποιαδήποτε mainstream πρότυπα είναι ανοικτή στους νέους καλλιτέχνες δίνοντας τους το βήμα να εκφραστούν και να αναδείξουν το προσωπικό τους στίγμα. Ίσως και να μην δημιουργήσει κάποια τάση, θα είναι όμως μια φωνή διαφορετική στη μονοτονία της σύγχρονης ελληνικής δισκογραφίας, και αυτό είναι που μετράει.

Υπάρχει κάποια συνεργασία που δεν ξεχνάς ποτέ;

Όλες οι συνεργασίες, ανεξαρτήτου αποτελέσματος, παραμένουν πολύτιμες εμπειρίες.

Σε τι φάση βρίσκεσαι καλλιτεχνικά αυτή τη περίοδο;

Σε φάση αναζήτησης έμπνευσης και προεργασίας για τα επόμενα βήματα μετά το single. Τίποτα ακόμα δεν είναι βέβαιο αλλά υπάρχουν ιδέες και από εμένα και από την ομάδα της Spider.

Έχεις σκεφτεί ποτέ να μετακομίσεις ακόμη και στο εξωτερικό με σκοπό να κυνηγήσεις μια μεγαλύτερη καριέρα;

Είμαι άτομο που του αρέσει να ταξιδεύει συνεχώς και έτσι έχω σκεφτεί και τον εαυτό μου σαν μουσικό αν ήταν να κυνηγήσω μια μεγαλύτερη καριέρα. Σε μια διαρκή περιοδεία. Όχι τόσο να μείνω κάπου.

Υπάρχει κάποιο τραγούδι  που ήθελες να έχεις πει εσύ;

Empty Chairs at empty tables, από Misérables

Ξέρεις να παίζεις κάποιο μουσικό όργανο;

Ξεκίνησα τη μουσική με το βιολί. Το έχω αφήσει εδώ και πολλά χρόνια για να ασχοληθώ με το τραγούδι και πολύ σπάνια το πιάνω στα χέρια μου, παρόλο που έχει τύχει σε live ή σε κάποιο θεατρικό να παίξω «αναγκαστικά». Παίζω όμως αρκετά καλά πιάνο και είμαι θα έλεγα κυρίως αυτοδίδακτος. Σπούδασα μόνο το υποχρεωτικό πιάνο, δύο χρόνια, για τις ανάγκες του διπλώματος στο κλασικό τραγούδι. Έπαιζα όμως από πολύ πιο πριν τις δικές μου συνθέσεις ή γνωστά τραγούδια μιας και πάντα υπήρχε ένα πιάνο στο σπίτι καθώς η αδερφή μου είναι πιανίστρια.

Τι συμβουλή θα έδινες στα νέα παιδιά που θέλουν να ασχοληθούν με το τραγούδι;

Ότι το τραγούδι είναι μια δύσκολη τέχνη, χρειάζεται να επενδύσεις προσωπικά σε χρόνο αλλά και οικονομικά, ψυχικά, σωματικά. Θα πρέπει να προσέχεις τον εαυτό σου, να μην κρυώσεις, να μην ταλαιπωρείς τη φωνή σου, να κάνεις συνεχώς ασκήσεις, να μην ξεχνάς την τοποθέτησή σου όταν μιλάς στην καθημερινότητά σου, αυτά και χίλια δυο ακόμα πράγματα και όλα αυτά για να δεις μια πολύ μικρή και αργή πρόοδο στη φωνή σου. Και όλα αυτά δεν θα πάψουν να σε κυνηγούν σε όλη σου τη ζωή. Είτε ακόμα σπουδάζεις, είτε έχεις γίνει επαγγελματίας, θα παραμένεις μαθητής για όλη σου τη ζωή. Και δεν μιλάω για το κλασικό τραγούδι που εκεί είναι κανόνας, μιλάω ιδιαίτερα για το έντεχνο αν θέλεις να έχεις μια αξιοπρεπή παρουσία. Αν δεν έχεις λοιπόν τη διάθεση να μπεις σε αυτή τη διαδικασία, αν ψάχνεις γρήγορες καριέρες και λύσεις, μην ασχοληθείς με το τραγούδι γιατί απλά θα εκτεθείς. Και βεβαίως μην ξεχνάς ότι ακόμα και αν γίνεις ο καλύτερος τραγουδιστής του κόσμου θα πρέπει να είσαι πάντα προετοιμασμένος να δεχθείς απορρίψεις, και θα πρέπει αυτές να μην αποτελούν λόγο να τα παρατήσεις αλλά να προσπαθήσεις ακόμα περισσότερο.

Έχεις σχέσεις με την Ελληνική ομογένεια; Έχεις κάνει κάποιες εμφανίσεις σε εκδηλώσεις ομογενών;

Είναι κάτι που δεν ξέρετε και θα σας το πω τώρα. Χαίρομαι πάρα πολύ που η συνέντευξη αυτή είναι για τον Ήφαιστο Βιέννης γιατί με αυτή την πόλη έχω μια ιδιαίτερη σχέση αφού έχω μείνει κι εγώ για κάποιο διάστημα. Ξέρετε εκτός από μουσικός είμαι και Κοινωνιολόγος και εργάζομαι στο Ινστιτούτο Οδικής Ασφάλειας (Ι.Ο.ΑΣ.) “Πάνος Μυλωνάς” ως υπεύθυνος σχολικών και ευρωπαϊκών προγραμμάτων. Στα πλαίσια λοιπόν ενός ερευνητικού προγράμματος ανταλλαγής νέων ερευνητών εγκαταστάθηκα και εργάστηκα στη Βιέννη μεταξύ 2015 και 2016 στο Αυστριακό Συμβούλιο Οδικής Ασφάλειας (kuratorium für Verkehrssicherheit). Ήταν μια περίοδος πάρα πολύ όμορφη για μένα, έκανα πάρα πολλά πράγματα, γνώρισα Έλληνες με τους οποίους γίναμε πολύ καλοί φίλοι, αλλά ήταν και μια ευκαιρία να εκμεταλλευτώ το ότι βρίσκομαι στην πόλη της μουσικής και να κάνω κάποια επιπλέον ιδιαίτερα μαθήματα καθώς τότε προετοιμαζόμουν για το δίπλωμα Μονωδίας. Έρχομαι συχνά από τότε, σχεδόν κάθε χρόνο, και μπορώ να πω ότι για μένα η πόλη αυτή είναι ένα δεύτερο σπίτι. Δεν έχω κάνει όμως κάποια εμφάνιση για την ομογένεια μιας και με ρωτάτε. Θα ήταν κάτι που θα το έκανα με τρομερή ευχαρίστηση και συγκίνηση. Ξέρω πολύ καλά πως ο κόσμος της ομογένειας διψάει για το παλιό καλό έντεχνο τραγούδι (όπως και το παραδοσιακό), πως είναι κάτι που κρατάνε στην καρδιά τους για να θυμούνται την πατρίδα, και αν έκανα κάποια εμφάνιση θα ήταν με αυτό το ρεπερτόριο.

Σε ευχαριστούμε πολύ για την όμορφη αυτή συνέντευξη.

Εγώ σας ευχαριστώ για τη φιλοξενία!

Official links

https://www.facebook.com/SpiderMusicLBL/

www.spider-music.com

https://www.youtube.com/channel/UCkMfQaoZAfJVGftW6SejM3w

Βαγγέλης Μακρής | Απών | Official Audio Release©

https://www.youtube.com/watch?v=Z2Ki96Wj7jw

 

Αφήστε μια απάντηση