Παροικιακά Νέα

Διεθνές Επιστημονικό Συμπόσιο Πανεπιστημίου του Γκρατς 

 

Με επιτυχία ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Διεθνούς επιστημονικού Συμποσίου “Η απελευθερωμένη Ελλάδα και η κλασική αρχαιότητα (1821–2021)”, από τις 16 μέχρι τις 18 Σεπτεμβρίου στο Γκρατς. Πρόκειται για το μοναδικό συμπόσιο στην Αυστρία που έλαβε χώρα με αφορμή τη συμπλήρωση 200 χρόνων από την έναρξη της Ελληνικής Επανάστασης. Την πρωτοβουλία για τη διεξαγωγή του ανέλαβε η υποψ. διδάκτωρ Κλασικής Αρχαιολογίας και Λέκτωρ του Πανεπιστημίου Γκρατς, κα. Έλλη Παπαζώη, και υποστηρίχθηκε από τον διευθυντή του Ινστιτούτου Κλασικών Σπουδών του Πανεπιστημίου, Δρ. Peter Scherrer. Το Συμπόσιο διοργάνωσε το Πανεπιστήμιο σε συνεργασία με το Universalmuseum Joanneum υπό την αιγίδα της Πρεσβείας της Ελλάδας στην Αυστρία και της Επιτροπής “Ελλάδα 2021”. Κατά τη διάρκεια του Συμποσίου παρουσιάστηκαν ομιλίες Ελλήνων, Αυστριακών και Γερμανών επιστημόνων από τους κλάδους της Ιστορίας, της Αρχαιολογίας, των Πολιτικών Επιστημών, της Ιστορίας της Τέχνης και της Φιλολογίας.

 

 

Το Συμπόσιο χαιρέτισε η Πρέσβυς της Ελλάδας στην Αυστρία, κα Αικατερίνη Κόικα, καλωσορίζοντας την εμπνευσμένη πρωτοβουλία για την πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης. Σχολιάζοντας τη θεματική του Συμποσίου έκανε λόγο για τη «συνάντηση» μιας «ανατρεπτικής» επιστήμης, της Αρχαιολογίας, με το ανατρεπτικό γεγονός της Ελληνικής Επανάστασης, τονίζοντας πως «η αρχαιολογική σκαπάνη αναδιατάσσει το ‘DNA’ της ιστορίας, καθορίζοντας τις τύχες των λαών και τις μεταλλάξεις τους». Η πρέσβυς της Ελλάδας υπογράμμισε πως «η αρχαιολογική έρευνα στην τουρκοκρατούμενη Ελλάδα αποκατέστησε το νήμα που για 400 χρόνια είχε κοπεί και άρα τη συνέχεια ενός έθνους, που ανακάλυπτε ξανά στις ρίζες του τον εαυτό του και αγωνιζόταν για να υπερασπιστεί τα φυσιογνωμικά του χαρακτηριστικά και τις επιλογές του». Κλείνοντας τον χαιρετισμό της η κα Αικατερίνη Κόικα εξέφρασε τις θερμές της ευχαριστίες στον Δρ. Peter Scherrer, την κα Έλλη Παπαζώη και όλους όσους συνέβαλαν στην πραγματοποίηση του Συμποσίου. Κατέθεσε επίσης εκ νέου από το βήμα του Συμποσίου την ειλικρινή ευγνωμοσύνη εκ μέρους της Ελλάδας προς τον φιλέλληνα καθηγητή κ. Peter Scherrer για την συγκινητική χειρονομία του επαναπατρισμού 26 αρχαίων αντικειμένων (2017), που είχαν κλαπεί από την Κνωσσό κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής στην Ελλάδα.

Στο χώρο του Συμποσίου φιλοξενήθηκε έκθεση με φωτογραφικό υλικό του Μουσείου Ελληνικής Ιστορίας Παύλου Βρέλλη των Ιωαννίνων και του Μουσείου Φιλελληνισμού της Αθήνας.

Πρεσβεία της Ελλάδος στη Βιέννη.

Αφήστε μια απάντηση